Dureri de urechi in avion

 

 

 

Durerile de urechi in timpul si dupa zborul cu avionul sunt rezultatul stresului exercitat asupra timpanului si altor tesuturi ale urechii medii cand presiunea aerului din urechea de mijloc si presiunea aerului din mediul inconjurator nu sunt in echilibru. Exista posibilitatea ca aceste dureri sa apara la inceputul unui zbor, la cresterea altitudinii, sau la aterizare, cand altitudinea scade. Aceste modificari rapide ale altitudinii cauzeaza schimbari de presiune a aerului si pot declansa aceste dureri.

Durerea de urechi din avion este numita de asemenea ureche barotrauma, barotita medie sau aerotita medie. De obicei cascatul, inghitirea sau mestecarea de guma- pot preveni sau corecta diferentele de presiune a aerului si ameliora simptomele. Cu toate acestea, in cazuri severe este necesar consultul medical.

 

Dureri de urechi in avion simptome:

Durerea de urechi in avion poate avea loc in o singura ureche sau in ambele. Semnele si simptomele barotitei medii pot include:

*Discomfort sau durere moderata in ureche

*Senzatie de infundare a urechilor

*Auz inabusit sau pierderea usoara sau moderata a auzului

 

In cazul in care durerea de ureche este severa sau dureaza mai mult de cateva ore, este posibil sa apara:

*Dureri severe

*Presiune in urechi asemanatoare cu statul sub apa

*Pierderea auzului moderata sau severa

*Zgomote in urechi(tinitus)

*Senzatie de invartire(vertij)

*Varsaturi care rezulta din vertij

*Sangerare din urechi

 

Dureri de urechi in avion cauze:

Durerile de urechi in avion apar atunci cand un dezechilibru in presiunea aerului din urechea de mijloc si presiunea aerului din mediul inconjurator previne timpanul sa vibreza in mod normal. Reglarea presiunii aerului este realizata de un pasaj ingust numit tubul eustachian. Un capat este conectat la urechea medie, iar celalalt capat are o deschidere mica in locul in care partea din spate a cavitatii nazale si partea superioara a gatului se intalnesc(nazofaringe).

Atunci cand un avion urca sau coboara, presiunea aerului din mediul inconjurator se schimba rapid, iar tubul eustachian de multe ori nu reactioneaza destul de repede. Inghititul sau cascatul activeaza muschii care deschid tubul eustachian si permit urechii mijlocii sa se aprovizioneze cu aer, eliminand simptomele barotitei medii.

 

Barotita medie poate fi cauzata de asemenea de:

*Scufundari

*Camere hiperbarice de oxigen

*Explozii din apropiere

De asemenea exista posibilitatea sa apara un caz minor de barotrauma in liftul unei cladiri inalte, sau in timpul condusului prin zone muntoase.

 

Dureri de urechi in avion factori de risc:

Orice conditie care blocheaza sau limiteaza functionarea tubului eustachian poate creste riscul de barotita medie.

 

Dureri de urechi in avion factori de risc comuni includ:

*Un tub eustachian mic, in special la copii si sugari

*Raceala

*Infectie a sinusurilor

*Febra fanului (rinita alergica)

*Infectia urechii mijlocii (otita medie)

*Dormitul in avion in timpul urcarii si coborarii

Durerea de ureche din avion frecventa sau severa poate duce la deteriorarea tesuturilor urechii interne sau a tubului eustachian, ceea ce creste sansele de a ne confrunta din nou cu aceasta problema.

 

Dureri de urechi in avion complicatii:

Barotita medie de obicei nu este grava de obicei, si trece prin metodele clasice. Complicatiile pe termen lung pot sa apara atunci cand conditia este grava sau prelungita sau in cazul in care exista deteriorare a structurii urechii medii sau interne.

Complicatii rare pot include:

*Pierderea auzului permanenta

*Tinitus cronic(permanent)