Evening Primrose Oil Calivita                                           

Uleiul de primula: Beneficii si utilizari

 

 

Uleiul de primula, sau evening primrose oil, are un numar larg de utilizari comune si este disponibil pe scara larga sub forma de supliment fara prescriptie medicala. Ca medicament, uleiul de primula are o istorie lunga.

 

 

Ce este uleiul de primula?

Uleiul de primula este uleiul obtinut din semintele plantei de primula(Oenothera biennis). De multe ori este prescurtat ca EPO, uleiul de primula, sau evening primrose oil este o sursa bogata de acizi grasi esentiali omega-6. In particular, el contine un acid cunoscut sub numele de acid gama linoleic(GLA), care este de asemenea gasit in alte plante oleaginoase. Astfel, uleiul de primula contine si acid linoleic si GLA-amandoua fiind componente esentiale ale mielinei, stratul protector din jurul fibrelor nervoase si membranei celulelor neuronilor.

 

 

Uleiul de primula pentru eczeme

Tratamentul oral cu ulei de primula are efectul de a ajuta la corectia partiala a unui acid gras esential anormal asociat cu eczemele(care sunt de asemenea cunoscute ca dermatita atopica)

Efectul uleiului de primula poate fi diminuat la persoanele care au folosit steroizi. Eczemele pot fi tratate eficient cu medicamente conventionale, dar si cu alternative complementare, cum ar fi uleiul de primula.

 

 

Uleiul de primula pentru menopauza si sindromul premenstrual

Bufeurile care apar femeile care trec prin menopauza au un numar de optiuni de tratament non-hormonale. Un studiu recent publicat in 2013 a inclus 56 de femei aflate la menopauza pentru sase saptamani de tratament cu ulei de primula si placebo. Tratamentul cu ulei de primula a avut o imbunatatire a severitatii bufeurilor din acest studiu.

Unele femei au raportat in urma tratamentului cu ulei de primula imbunatatirea simptomelor sindromului premenstrual, cum ar fi scaderea sensibilitatii, a sentimetelor de depresie, iritabilitate, umflare si balonare de la retentia de fluide.

 

 

Uleiul de primula pentru dureri ale nervilor

Durerea nervilor(neuropatie) asociata cu diabetul a fost tratata cu ulei de primula, cand tratamentele conventionale cum ar fi antidepresivele nu au functionat sau nu au fost adecvate. Efectele benefice au fost demonstrate in studii clinice pe durata de 6 pana la 12 luni, dupa aceasta perioada fiind semnalate imbunatatiri in leziunile nervilor cauzate de diabet. In un alt studiu, a fost declarata o imbunatatire semnificativa a semnalelor trimise prin nervi, pentru persoanele care au luat ulei de primula timp de 6 luni comparativ cu placebo.

 

 

Uleiul de primula pentru osteoporoza

Uleiul de primula luat impreuna cu ulei de peste si calciu de catre persoanele varstnice cu osteoporoza scade pierderea masei osoase si cresterea densitatii oaselor.

 

 

Uleiul de primula in alte afectiuni

Uleiul de primula este administrat ca adjuvant si in urmatoarele afectiuni, aratand imbunatatiri ale simptomelor la unele persoane: oboseala cronica, eruptii cutanate, ochi uscati, dislexie, dispraxie, ihtioza, complicatii ale sarcinii, artrita reumatoida, schizofrenia, sindromul Sjogren(o tulburare autoimuna), colita ulcerativa, acnee, scleroza multipla, boli de inima, Alzheimer, sclerodermia si boala raynaud.

 

 

Ulei de Primula Contraindicatii

Uleiul de primula are un efect anticoagulant, fiind contraindicat la persoanele care se trateaza cu medicamente care subtiaza sangele cum ar fi warfarina, persoanele cu crize de epilepsie, persoanele cu schizofrenie carora le sunt administrate anumite medicamente, in aceste cazuri fiind necesar sfatul doctorului, si anestezie generala- caz in care trebuie oprita administrarea cu doua saptamani inainte de anestezie generala.

Produs Naturist Calivita pe Baza de Ulei de Primula:

Evening Primrose Oil – 100 Capsule