Fistulă arterio-venoasă

O fistula arteriovenoasa este o conexiune anormală între o arteră și o venă. In mod normal, sangele curge din arterele capilarele tale catre  venele tale. Nutrienți și oxigenul din sânge ce călătoresc de la capilare la nivelul tesuturilor din corpul tau.
Cu o fistulă arterio-venoasă, sângele curge direct dintr-o arteră în venă, ocolind unele capilare. Atunci când se întâmplă acest lucru, țesuturile de sub capilarele ocolite primesc o aprovizionare de sange diminuata.
Fistulele arterio venoase apar, de obicei, în picioare, dar se poate dezvolta oriunde în organism. Fistulele arteriovenoase sunt adesea create chirurgical pentru utilizarea în dializă la persoanele cu boli renale severe.
O fistula arteriovenoasă netratata poate duce la complicații grave. Dacă ați avut o fistulă creata pentru dializă, medicii dumneavoastră vă va monitoriza pentru complicații.

Fistulă arterio-venoasă s
imptome:

Fistule arteriovenoase mici în picioare, brațe, plămânii, rinichii sau creierul de multe ori nu vor avea nici  un semn sau simptome și, de obicei, nu au nevoie de tratament, decât de monitorizarea medicului  dumneavoastră. Fistule arteriovenoase mai mari pot provoca semne și simptome.

Semnele și simptomele pot include:
• Venele pe care le puteți vedea prin piele, similare cu varice
• Umflarea brațelor sau picioarelor
• Scăderea tensiunii arteriale
• Oboseala
• Insuficienta cardiaca
O fistulă arterio-venoasă în plămâni (pulmonare arterio fistulă) este o afectiune grava si poate provoca:
• Învinețirea pielii
• Clubbing de degete
• Tuse cu sânge

O fistula arterio în tractul gastro-intestinal poate provoca sângerare în tractul digestiv.

Fistulă arterio-venoasă cauze:
• Cateterism cardiac. O fistulă arterio-venoasă poate fi  dezvoltata ca o complicatie a unei proceduri numita cateterism cardiac. În timpul cateterismului cardiac, un tub lung, subtire numit cateter este introdus intr-o artera sau in vena inghinala, gat sau brat  prin vasele sanguine inima ta.
În cazul în care acul folosit în cateterizarea traversează o arteră și venă în timpul procedurii dvs. și artera este lărgită acest lucru poate crea o fistulă arterio-venoasă. Acest lucru se întâmplă rar.

• Leziuni care străpung pielea. Este de asemenea posibil să se dezvolte o fistulă dupa un foc de armă sau înjunghiere. Acest lucru se poate întâmpla în cazul în care rana este pe o parte a corpului în care o vena si artera sunt una lângă alta.
• Fiind nascut cu o fistulă . Unii oameni se nasc cu o fistulă (congenital). Deși motivul exact pentru care nu este clar, în cazurile congenitale arterele și venele nu se dezvolta in mod corespunzator in uter.

• Condiții genetice. Fistule arteriovenoase in plamani (fistule arterio pulmonare) pot fi cauzate de o boala genetica (boala Osler-Weber-Rendu, de asemenea, cunoscut sub numele de telangiectazie hemoragica ereditara) care determina vasele de sange sa se dezvolte anormal pe tot corpul, dar mai ales în plămâni.

• Crearea chirurgicale. Persoanele care au insuficienta renala  in stadiu terminal pot avea, de asemenea, o fistulă  creata chirurgical pentru a face mai ușoara   efectuarea unei  dialize. În cazul în care un ac de dializă este introdus într-o venă de prea multe ori, vena poate cicatriza și  distruge.

Crearea unei fistule arteriovenoase lărgește vena prin conectarea la o artera din apropiere, ceea ce face mai ușor  introducerea unui ac pentru dializa cauzand sangele sa curga mai repede. Aceasta fistula este de obicei creat în antebraț.