Gripa aviara este cauzata de un tip de virus care rareori infecteaza oamenii. Mai multe tipuri de gripa aviara au fost identificate, incluzand cei 2 termeni care au infectat recent oamenii – H5N1 si H7N9. Cand gripa aviara ataca oamenii poate fi mortal.

In anii curenti, cazuri de gripa aviara au fost semnalate in Asia, Africa si in cateva parti ale Europei. Multi oameni care au contractat gripa aviara au avut contacte apropiate cu pasari bolnave.

 

Gripa Aviara Transmitere

In anumite cazuri gripa aviara se ia de la unul la celalalt.

Oficialii sanatatii se ingrijoreaza ca s-ar putea produce la scara globala o forma care ar transmite mult mai usor boala de la persoanala persoana. Cercetatorii lucreaza la vaccinuri pentru a proteja oamenii de gripa aviara.
Simptome
Semne si simptome ale gripei aviare ar putea incepe cu doua pana la opt zile de la infectare, depinde de tip. In multe cazuri, se face asemanarea acelor valuri conventionale incluzand:
-Tuse
-Febra
-Iritatie in gat
-Dureri muscular
-Dureri de cap
-Respiratie greoaie.

Unii oameni suporta greturi,varsaturi sau diaree. Si in unele cazuri o infectie usoara de ochi (conjunctivita) e singura indicatie a afectiunii.
Cauze
Gripa aviara se produce pe cale naturala in apa de balta din salbaticie si poate fi raspandita pasarilor domestice ca: gainile, curcanii, ratele si gastele. Afectiunea se transmite avand contacte cu penele, sau secretiile din nas, gura sau ochii pasarilor.
Pietele din aer liber, unde ouale si pasaile sunt tinute in cutii sau conditii nesanitare, sunt rasadnite ale infectiei, si pot raspandi afectiunea in comunitatea larga.
Carnea pasarilor de curte gatita insufficient sau ouale de la pasari infectate pot produce gripa aviara. Carnea de pasare este buna de consumat daca este gatita la temperature interna de 165 F (74 C). Ouale ar trebui sa fie gatite cat timp galbenusurile si albusurile sunt comestibile.