Definiție hipoglicemia diabetica

Pentru persoanele cu diabet zaharat, glicemia scazuta ( hipoglicemia) apare atunci cand exista prea multă insulină și insuficient zahăr ( glucoză ) in sânge. Hipoglicemia este definita ca zahăr in sânge sub 70 miligrame pe decilitru (mg / dL), sau 3,9 milimoli per litru (mmol / L).

Mai multi factori pot cauza hipoglicemie la persoanele cu diabet zaharat, inclusiv administrarea unei cantitati prea mari de insulină sau de alte medicamente pentru diabet zaharat, daca sariti peste o masa, sau daca faceti exercitii fizice mai grele decât de obicei.

Acordati o atenție deosebita semnelor de avertizare timpurii, astfel încât să puteți trata hipoglicemia prompt. Tratamentul presupune soluții pe termen scurt – cum ar fi luarea de tablete de glucoză – pentru a creste glicemia din sânge într-un interval normal.

Netratata, hipoglicemia diabetica poate duce la convulsii și pierderea conștienței – o urgență medicală. Rar, aceasta poate fi mortala. Spuneti familiei și prietenilor care sunt simptomele și ce să facă în cazul în care nu sunteti în stare să va tratati afectiunea.

 

Simptomele

Semne de avertizare timpurie și simptome:

Semnele și simptomele timpurii de hipoglicemie diabetica includ :

* tremor

* amețeală

* transpirație

* foame

* iritabilitate sau toane

* anxietate sau nervozitate

* durere de cap

 

Simptome pe timp de noapte:

Hipoglicemia diabetica poate apărea, de asemenea, in timp ce dormiti. Semnele si simptomele care va pot trezi, includ:

* cearsafuri umede sau lenjerie de pat umeda din cauza transpiratiei

* coșmaruri

* oboseală, iritabilitate sau confuzie la trezire

 

Simptome severe:

Dacă hipoglicemia diabetica ramane netratata, pot aparea semne si simptome de hipoglicemie severa. Acestea includ:

* mișcări spasmodice sau discomfort

* slăbiciune musculară

* dificultăți de vorbire sau vorbire neclară

* vedere încețoșată sau dublă

* somnolență

* confuzie

* convulsii sau crize

* inconștiență

* moarte

Luați în serios simptomele. Hipoglicemia diabetica poate creste riscul de accidente grave – chiar mortale. Identificarea și corectarea factorilor care contribuie la hipoglicemie, cum ar fi medicamente luate sau mesele neregulate, pot preveni complicatiile grave.

Informati persoanele în care aveți încredere, cum ar fi familia, prietenii și colegii de munca despre importanta hipoglicemiei. Cunoasterea lor a simptomelor și ce să facă în cazul în care nu sunteti în stare să va descurcati poate face o situație potențial dificilă mai ușor de gestionat. Este de asemenea important ca ei sa stie cum sa vă ofere o injecție cu glucagon, în cazul în care aceasta devine necesara.

Simptomele pot diferi de la o persoană la alta sau de la un moment la altul, asa incat este important sa vi se monitorizeze în mod regulat glicemia din sânge și sa vi se urmăreasca modul în care va simțiti atunci când glicemia din sânge este scăzuta. Unii oameni nu au sau nu recunosc simptomele timpurii ( nerecunoasterea hipoglicemiei ). Dacă aveți hipoglicemie nerecunoscuta, s-ar putea sa aveti nevoie de o doza mai mare de glucoză.

 

Când este necesar sa consultati un medic

Hipoglicemia va poate face confuzi sau chiar inconștienti , ceea ce necesită asistență medicală de urgență . Asigurați-vă că familia, prietenii și colegii de munca știu ce trebuie să faca.

Dacă va pierdeti constiinta sau nu puteti înghiți:

* nu trebuie sa vi se dea lichide sau alimente, intrucat ar putea cauza sufocare

* Aveti nevoie de o injecție de glucagon – un hormon care stimuleaza eliberarea de zahărului în sânge

* Aveti nevoie de tratament de urgență în spital, dacă o injecție de glucagon nu este la îndemână

Dacă aveți simptome de hipoglicemie de mai multe ori pe săptămână , consultați medicul dumneavoastră. Poate fi necesar să va schimbe medicația sau doza ori altfel sa va ajusteze programul tratamentului pentru diabet zaharat.

 

Cauze hipoglicemia diabetica

Hipoglicemia este frecventa in randul persoanelor care iau insulină, dar poate aparea, de asemenea dacă luați anumite medicamente orale pentru diabet.

 

Cauzele cele mai frecvente ale hipoglicemiei diabetice includ:

* administrarea unei cantitati prea mari de insulină sau de medicamente pentru diabet

* alimentatie insuficienta

* amânarea sau omiterea unei mese sau gustari

* creșterea activitatilor sportive fara a manca mai mult sau ajustarea medicamentelor

* consumul de alcool

* reglarea glicemiei

Insulina este un hormon care scade nivelul de glucoza, atunci când glucoza este ridicata. Dacă aveți diabet de tip 1 sau diabet de tip 2 și aveti nevoie de insulină pentru a controla valoarea glucozei din sânge , administrarea unei cantitati mai mari de insulină decât aveți nevoie poate provoca scaderea glicemiei din sânge si duce la hipoglicemie.

Hipoglicemia, mai poate rezulta daca , dupa ce v-ati luat medicamentele de diabet , mâncați mai puțin decât de obicei sau faceti exercitii fizice mai mult decât în mod normal. Medicul dumneavoastră poate colabora cu dvs pentru a preveni acest dezechilibru prin găsirea dozei care se potrivește modelelor dvs alimentare și activitatilor fizice regulate.

 

Complicațiile hipoglicemiei diabetice

Dacă ignorați simptomele de hipoglicemie prea mult timp, v-ati putea pierde cunoștința. Asta pentru că creierul dvs are nevoie de glucoza pentru a functiona . Recunoasterea semnelor si simptomelor de hipoglicemie din timp, deoarece în cazul în care este netratata, hipoglicemia poate duce la :

* convulsii

* pierderea cunoștinței

* moarte

Pe de altă parte, aveți grijă să nu exagerati cu glicemia din sânge. Dacă o veți face, v-ar putea provoca cresterea valorii glicemiei (hiperglicemie), care poate deveni o problemă cu episoade repetate de hipoglicemie.

 

Pregătirea pentru consultatia dvs.

Dacă aveți simptome de hipoglicemie de mai multe ori pe săptămână, faceti o programare la medicul dumneavoastră. Împreună puteți determina factorii care contribuie la hipoglicemie si puteti decide ce modificări trebuie sa faceti pentru a o preveni.

Iată câteva informații care sa va ajute să vă pregătiți pentru consultatia dumneavoastră medicala.

 

Ce puteti sa faceti

* Fiți conștienți de restricțiile de dinainte de consultatie. Pentru testarea glicemiei din sange, va trebui să va abtineti sa mancati sau sa beti altceva decât apă timp de opt ore pentru un test de glucoza à jeun sau cu patru ore inainte de masa. Atunci când faceti consultatia, întrebați medicul dacă repausul alimentar este necesar.

* Notați simptomele si cat de des acestea apar. Aceasta va poate ajuta să țineti o evidență a glicemiei scazute din sânge, astfel ca dvs si medicul puteti vedea modele care să conducă la hipoglicemie.

* Notați informații personale cheie, inclusiv tensiuni majore sau modificări de viață recente. Dacă va monitorizati valorile de glucoză la domiciliu, aduceti o înregistrare a rezultatelor de glucoză, detaliind datele și orele de testare.

* Listati-va medicamentele, vitaminele si suplimente pe care le luați.

* Creați o înregistrare a valorilor de glucoză măsurată. Dati medicului o înregistrare scrisă sau tipărită a valorilor dvs de glucoza din sange, orele și medicamentele.

* Luati un monitor de glucoză cu dvs. Unele monitoare descarca valori inregistrate de glucoza, care de multe ori se pot face la cabinetul medicului dumneavoastră.

* Scrieți întrebările pe care doriti sa le adresati medicului dumneavoastră. Fiti clar cu privire la aspectele legate de controlul diabetului dvs pe care le vreti clarificate.

 

Pentru hipoglicemia diabetica, întrebările pe care ati dori sa le puneti, includ:

* Cât de des trebuie sa imi monitorizez glicemia?

* Care este intervalul de referinta al glicemiei mele ?

* Cum afecteaza dieta, exercitiile fizice si modificarile in greutate glicemia din sânge ?

* Cum pot preveni o glicemie scazuta ?

* Trebuie sa ma ingrijoreze o glicemie scazuta ? Care sunt semnele si simptomele de care trebuie sa am grija ?

* Am nevoie de o prescriptie medicala pentru injectarea de urgență a glucagonului ?

* Am si alte probleme medicale. Cum pot să le gestioneze împreună ?

* La ce fel de urmari, dacă este cazul, ar trebui să mă aștept ?

Nu ezitați să puneti si alte întrebări.

 

La ce sa va asteptati de la medicul dumneavoastră

Medicul dumneavoastră ar putea să vă puna o serie de întrebări, cum ar fi :

Ce simptome ati observat atunci când aveți hipoglicemie ?

Cât de des aveti aceste simptome ?

Ce faceti pentru a creste glicemia din sânge ?

Cum este o zi obisnuita din dieta dvs ?

Faceti exercitii fizice? Dacă da , cât de des ?

Familia, prietenii și colegii dvs de munca știu ce să faca în cazul în care aveți hipoglicemie severa ?

 

Teste si diagnostice

Puteți determina dacă aveți hipoglicemie prin utilizarea unui contor de glucoza din sange – un dispozitiv mic computerizat care măsoara și afișează nivelul glicemiei din sânge. Aveți hipoglicemie atunci când nivelul glicemiei scade sub 70 mg / dL ( 3,9 mmol / l ).

Este important sa înregistrati data, ora, rezultatele testelor, medicatia si dozarea, dieta si informatii referitoare la exercitiile fizice de fiecare dată când va testati glicemia. De asemenea, rețineți orice reacție a unei glicemii scazute in sânge. Medicul dumneavoastră va pune diagnosticul de hipoglicemie folosind înregistrările dumneavoastră și va cauta modele pentru a vedea modul in care medicamentele și stilul de viață afectează glicemia din sânge.

 

Prevenirea hipoglicemiei diabetice

Pentru a ajuta la prevenirea hipoglicemiei diabetice:

* Nu sariti sau nu întârziati mesele ori gustările. Dacă luați insulină sau medicamente orale pentru diabet, acestea trebuie să fie în concordanță cu cantitatea pe care o mâncati și calendarul meselor și gustărilor dumneavoastră.

* Monitorizati-va glicemia din sânge. În funcție de planul de tratament, puteți verifica și înregistra nivelul glicemiei din sânge de mai multe ori pe săptămână sau de mai multe ori pe zi. Monitorizarea atentă este singura modalitate de a vă asigura că nivelul glicemiei rămâne în intervalul de referinta.

* Măsurati medicamentele cu atenție, și luati-le la timp. Luati medicamentele așa cum v-au fost recomandate de către medicul dumneavoastră.

* Reglați medicația sau mancati gustari suplimentare, dacă crește activitatea fizică. Ajustarea depinde de rezultatele testelor glicemiei din sânge și de tipul și lungimea activității.

* Mănâncati o masă sau o gustare cu alcool, dacă alegeți să beti. Consumul de alcool pe stomacul gol poate provoca hipoglicemie.

* Înregistrați reacțiile scăzute la glucoză. Acest lucru vă poate ajuta pe dvs și echipa de îngrijire a sănătății sa vada factorii care contribuie la hipoglicemie și sa găseasca modalități de a o preveni.

* Purtati o formă de identificare a diabetului, astfel încât într-o situatie de urgență altii vor ști că aveți diabet zaharat. Folosiți un colier sau o bratara de identificare medicala și un card de portofel.