Definiție

Leucemia limfocitară acută ( ALL ) este un tip de cancer de sange si de maduva osoasa – tesutul spongios din interiorul oaselor unde se fabrica celulele sanguine.

Cuvântul ” acut ” în leucemia limfocitară acută provine din faptul că boala progresează rapid și creează celule sanguine imature, mai degrabă decât cele mature. Cuvântul ” limfocitară ” în leucemie limfocitara acuta se refera la celulele albe din sange numite limfocite, pe care leucemia limfocitara le afectează. Leucemia limfocitară acută este, de asemenea, cunoscuta sub numele de leucemie limfoblastică acuta.

Leucemia limfocitara acuta este cel mai frecvent tip de cancer la copii, iar tratamentul ofera o bună șansă pentru vindecare. Leucemia limfocitară acută poate apărea, de asemenea, la adulti  desi sansa de vindecare este redusa foarte mult.

 

Simptomele leucemiei limfocitare acute:

Semnele si simptomele de leucemie limfocitara acuta pot include:

* sângerări ale gingiilor

* dureri osoase

* febră

* infecții frecvente

* sangerari nazale frecvente sau severe

* noduli cauzati de umflarea ganglionilor limfatici  în jurul gâtului, subrat, abdomen sau zona inghinală

* piele palida

* dificultăți de respirație

* slăbiciune, oboseală sau o scădere generală a energiei

 

Când este necesar sa consultati un medic

Faceti-va o programare la medicul dumneavoastră sau la medicul copilului dumneavoastră dacă observați orice semne si simptome persistente care va ingrijoreaza.

Multe din semnele si simptomele leucemiei limfocitare acute le imita pe cele ale gripei. Cu toate acestea, semnele și simptomele de gripă în cele din urmă se îmbunătățesc. Dacă semnele și simptomele nu se imbunatatesc conform așteptărilor, faceti-va o programare la medicul dumneavoastră.

 

Cauzele leucemiei limfocitare acute

Leucemia limfocitară acută apare atunci cand o celula din maduva osoasa dezvolta erori în ADN-ul său. Erorile spun celulei sa continue să crească și sa se divida, atunci cand o celula sanatoasa si-ar opri în mod normal divizarea si, eventual, ar muri. Când se întâmplă acest lucru, producerea de celule devine anormala. Maduva osoasa produce celule imature care se dezvolta in celule leucemice albe numite limfoblaste. Aceste celule anormale se afla în imposibilitatea de a funcționa în mod corespunzător și pot acapara celulele sanatoase.

Nu este clar ce cauzeaza mutatii  in ADN care pot duce la leucemie limfocitara acuta. Dar medicii au constatat ca cele mai multe cazuri de leucemie limfocitara acuta nu sunt moștenite.

 

Factori de risc

Factorii care pot creste riscul de leucemie limfocitara acuta includ:

* Tratamentul cancerului anterior. Copiii și adulții care au facut anumite tipuri de chimioterapie si radioterapie pentru alte tipuri de cancer pot avea un risc crescut de a dezvolta leucemia acuta limfocitara.

* Expunerea la radiații. Persoanele expuse la niveluri foarte ridicate de radiatii, cum ar fi supravietuitorii unui accident reactor nuclear, au un risc crescut de a dezvolta leucemia acuta limfocitara.

* Tulburari genetice. Anumite tulburări genetice, cum ar fi sindromul Down, sunt asociate cu un risc crescut de leucemie limfocitară acută.

* Daca aveti un frate sau o soră cu ALL . Persoanele care au un frate, inclusiv un geamăn, cu leucemie limfocitara acuta au un risc crescut de leucemie limfocitara acuta.

 

Pregătirea pentru consultatia dvs.

Faceti-va o programare la medicul de familie sau la un medic generalist, dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră prezentati semne și simptome care vă îngrijorează. Daca medicul va suspecteaza de leucemie limfocitară acută, veti fi probabil indrumat catre un medic specializat în tratarea afectiunilor si bolilor de sange si maduva osoasa ( hematolog ).

Deoarece consultatia poate fi scurta, și intrucat nu există de multe ori suficient timp pentru a acoperi toate subiectele, este o idee bună să fiti bine pregătit inainte. Iată câteva informații care sa vă ajute să vă pregătiți și la ce să va așteptati de la medicul dvs.

 

Ce puteti sa faceti

* Luati in considerare orice restricții aveti inainte de consultatie. In momentul in care faceti programarea, asigurați-vă că  întrebati medicul dacă există ceva ce trebuie sa faceti inainte, cum ar fi restrictii in dieta dvs.

* Notați orice fel de simptome cu  care vă confruntați, inclusiv orice ar putea părea fără legătură cu motivul pentru care ati programat consultatia.

* Notați informații personale cheie, inclusiv orice schimbari majore sau modificări de viață recente.

* Faceti o lista cu toate medicamentele, vitaminele sau suplimentele pe care le luati.

* Luați  un membru al familiei sau un prieten cu dvs . Uneori poate fi dificil să vă amintiți toate informațiile furnizate în timpul unei consultatii . Cineva care va însoțește si-ar putea aminti ceva ce ati pierdut sau uitat.

* Scrieți întrebările pe care doriti sa le adresati  medicului dumneavoastră.

 

Timpul petrecut cu medicul dumneavoastră este limitat, asa ca pregatiti-va o lista de intrebari care sa va  poata ajuta să profitați la maximum de timpul dvs împreună. Listati-va întrebările in ordinea importantei lor, de la cele mai importante pana la cele mai puțin importante, în cazul in care timpul  expira.

Pentru leucemia limfocitara acuta, câteva întrebări de bază pe care sa le adresati medicului dvs ar trebui sa includa:

* Care este cauza cea mai importanta a acestor simptome?

* Care sunt alte cauze posibile pentru aceste simptome?

* Ce tipuri de teste sunt necesare?

* Aceasta afectiune este temporară sau cronică?

* Care este cea mai buna cale de acțiune?

* Care sunt alternativele pe care le sugerati la o abordare primară?

* Cum pot fi cel mai bine gestionate alte afectiuni existente de sănatate?

* Există restricții care trebuie urmate?

* Este necesar sa consult un specialist? Care va fi acest cost, și va fi acesta acoperit de asigurarea mea?

* Există o alternativă generica pentru medicamentul pe care mi l-ati prescris?

* Există broșuri sau alte materiale tipărite pe care sa le pot lua cu mine? Ce site-uri web imi recomandati?

* Care sunt factorii determinanti pentru planificarea vizitelor urmatoare?

În plus față de întrebările pe care le-ați pregătit să le adresati medicului dumneavoastră, nu ezitați să puneti si alte întrebări.

 

La ce să va așteptati de la medicul dvs

Medicul dvs  vă va pune o serie de întrebări. Fiti gata să ii răspundeti pentru a aloca timp si altor puncte pe care doriți să le abordati.

 

 

Medicul dumneavoastră vă poate intreba:

Când au început simptomele ?

Au fost aceste simptome continuue sau ocazionale ?

Cat de severe sunt aceste simptome ?

Ce anume, dacă este ceva, pare să se îmbunătățească aceste simptome ?

Ce anume, dacă este ceva, pare să agraveze aceste simptome ?

 

Ce puteti să faceti în același timp

Evitați activitatile care par să agraveze orice semne și simptome. De exemplu, în cazul în care dumneavoastră sau copilul dumneavoastră va simtiti obosit, faceti-va timp pentru mai multa odihna. Determinati care dintre activitățile zilnice sunt cele mai importante, și  concentrati-va pe realizarea acestor sarcini.

 

Teste si diagnostice

Testele și procedurile folosite pentru a diagnostica leucemia acuta limfocitara includ:

1. Analize de sange

Analizele de sange pot dezvalui prea multe celule albe in sange, insuficiente celule rosii in sange si insuficiente  trombocite. Un test de sange poate arata, de asemenea prezența celulelor blastice – celule imature gasite in mod normal in maduva osoasa.

 

2. Testul de măduvă osoasă

In timpul aspirației de măduvă osoasă, un ac este folosit pentru a extrage o mostră de măduvă osoasă de la osului șoldului. Mostra este trimisa la un laborator de testare pentru a cauta celule leucemice. Medicii din laborator vor clasifica celulele sanguine in tipuri specifice, bazate pe dimensiunea lor, forma lor și alte caracteristici. Acestea arata, de asemenea,  anumite schimbări în celulele canceroase și determina daca celulele leucemice au început de la limfocitele B sau limfocitele T. Aceste informații ajută medicul sa dezvolte un plan de tratament.

 

3. Testele imagistice

Testele imagistice, cum ar fi raze X, tomografia computerizata ( CT) sau scanarea cu ultrasunete pot ajuta  sa determine daca cancerul s-a extins la creier si la maduva spinarii sau in alte părți ale corpului.

 

4. Testarea lichidului cefalorahidian

Un test de puncție lombară, de asemenea, poate fi utilizat pentru a colecta o probă de fluid spinal – fluidul care înconjoară creierul și măduva spinării. Mostra este testata pentru a vedea daca celulele canceroase s-au extins la lichidul cefalorahidian.

 

Tratamente și medicamente

În general, tratamentul pentru leucemie limfocitara acuta se încadrează în faze distincte:

Terapia de inducție

Scopul primei faze a tratamentului este de a ucide cele mai multe dintre celulele leucemice din sange si maduva osoasa si pentru a restabili producția normală de celule sanguine.

 

Terapia de consolidare

De asemenea, numita terapie post-remisie, această fază de tratament are ca scop distrugerea oricarei leucemii rămase în organism, cum ar fi la nivelul creierului sau al măduvei spinării.

 

Terapia de intretinere

A treia fază a tratamentului previne celulele leucemice sa se dezvolte. Tratamentele utilizate în această etapă sunt adesea administrate la doze mult mai mici pe o perioadă lungă de timp, de multe ori ani.

 

Tratamentul preventiv pentru  maduva spinarii

În timpul fiecărei faze de tratament, persoanele cu leucemie acuta limfocitara pot beneficia de un tratament suplimentar pentru a distruge celulele leucemice situate în sistemul nervos central. În acest tip de tratament, medicamentele pentru chimioterapie sunt adesea injectate direct în lichidul care acopera maduva spinarii.

În funcție de situația dumneavoastră, fazele de tratament pentru leucemia limfocitara acuta  se pot întinde pe o perioada de doi-trei ani.

 

Tratamentele pot include:

 

Chimioterapia

Chimioterapia, care foloseste medicamente pentru a distruge celulele canceroase, este de obicei folosita ca o terapie de inducție pentru copii si adultii cu leucemie acuta limfocitara. Chimioterapia cu medicamente poate fi , de asemenea, utilizata în fazele de consolidare și de întreținere.

 

Terapia cu medicamente tinta

Medicamentele tinta ataca anomaliile specifice prezente in celulele canceroase care le ajuta sa creasca si sa prospere. O anumită anomalie numita cromozomul Philadelphia se găsește la unele persoane cu leucemie acuta limfocitara. Pentru acești oameni, medicamentele tinta  pot fi utilizate pentru a ataca celulele care conțin acea anomalie. Medicamente specifice includ imatinib ( Gleevec ) , dasatinib ( Sprycel) , nilotinibului ( Tasigna ) și blinatumomab ( Blincyto ). Aceste medicamente sunt aprobate numai pentru persoanele cu forma – cromozom ului Philadelphia pozitiv de ALL și pot fi luate în timpul chimioterapiei sau după chimioterapie.

 

Radioterapia

Radioterapia folosește fascicule de mare putere, cum ar fi raze X, pentru a distruge celulele canceroase. În cazul în care celulele canceroase s-au extins la nivelul sistemului nervos central, medicul dumneavoastră vă poate recomanda radioterapia.

 

Transplantul de celule stem

Un transplant de celule stem poate fi folosit ca terapie de consolidare la persoanele cu risc ridicat de recidiva sau pentru tratarea recidivei atunci cand acesta se produce. Această procedură permite persoanelor cu leucemie sa restabileasca celule stem sanatoase , prin înlocuirea măduvei osoase leucemice cu măduvă fara leucemie de la o persoană sănătoasă.

Un transplant de celule stem începe cu doze mari de chimioterapie sau radiatii pentru a distruge orice maduva osoasa producătoare de leucemie. Măduva este apoi înlocuita cu maduva osoasa de la un donator compatibil ( transplant alogen ).

 

Studii clinice

Studiile clinice sunt experimente care testeaza noile tratamente pentru cancer si noi modalitati de utilizare a tratamentelor existente. În timp ce studiile clinice dau o șansă dvs sau copilului dvs de a încerca cele mai recente tratamente pentru cancer, beneficiile tratamentului si riscurile acestuia pot fi incerte. Discutați beneficiile si riscurile studiilor clinice cu medicul dumneavoastră.

 

Leucemia limfocitara acuta la adultii in varsta

Adultii mai in varsta, cum ar fi cei cu varsta de peste 60 de ani, au tendinta de a experimenta mai multe complicații ale tratamentelor pentru leucemia limfocitara acuta. Și, în general, adultii mai in varsta au un prognostic mai prost decat copiii care sunt tratati pentru leucemie limfocitara acuta.

Discutați opțiunile cu medicul dumneavoastră. In functie  pe starea dvs generala de sanatate, obiectivele și preferințele dvs, veti putea decide să urmati un tratament pentru leucemia limfocitara acuta.

Unii oameni pot alege să renunțe la tratamentul pentru cancer, în loc să se concentreze pe tratamente care imbunatatesc simptomele lor și care ii ajuta să profite la maximum de timpul care le-a  mai ramas.