Definiție

Leucemia mieloidă acută (LMA) este un cancer al sangelui si maduvei osoase – tesutul spongios din interiorul oaselor unde se fac celulele sanguine.
Cuvântul ” acută ” în leucemia acuta mieloida reprezintă progresia rapida a bolii. Se numește leucemie mieloidă, deoarece afectează un grup de celule albe din sange numite celule mieloide care se dezvolta in mod normal in diferitele tipuri de celule sanguine mature, cum ar fi celulele rosii din sange, celulele albe din sange și trombocitele.
Leucemia mieloida acuta mai este de asemenea cunoscuta sub numele de leucemie mielobliastica acută, leucemie granulocitară acută și leucemienonlimfocitara acuta.

 

Simptomele leucemiei mieloide acute:

Semnele și simptomele generale ale stadiilor incipiente ale leucemiei mieloide acute pot semana cu cele ale gripei sau altor boli comune. Semnele si simptomele pot varia în funcție de tipul de celule sanguine afectate.
Semnele si simptomele de leucemie acuta mieloida includ:
* febră
* dureri osoase
* letargie și oboseală
* dificultăți de respirație
* piele palida
* infecții frecvente
* vânătai usoare
* sângerari neobișnuite, cum ar fi sangerari nazale frecvente si sangerari ale gingiilor

Când este necesar sa consultati un medic

Faceti-va o programare la un medic dacă observati orice semne sau simptome care par neobișnuite sau care vă ingrijoreaza.
Cauzele leucemiei mieloide acute:

Leucemia mieloidă acută este cauzată de deteriorarea ADN-ului care nu mai dezvolta celule in maduva osoasa. Când se întâmplă acest lucru , producerea de celule nu mai merge bine . Maduva osoasa produce celule imature care se dezvolta in celule leucemice numite mieloblasti albi. Aceste celule anormale se afla în imposibilitatea de a funcționa în mod corespunzător și pot invada și mulțimea din celulele sanatoase .
În cele mai multe cazuri, nu este clar ce cauzeaza mutatii in ADN -ul celular care duc la leucemie. Radiatiile, expunerea la anumite substanțe chimice, precum și unele medicamente ale tratamentului cu chimioterapie sunt cunoscuti ca factori de risc pentru leucemia mieloida acuta.

 

Factori de risc

Factorii care pot crește riscul de leucemie acuta mieloida includ:
1. Inaintarea in vârsta

Riscul de leucemie acuta mieloida creste odata cu varsta. Leucemia mieloida acuta este mult mai frecvent intalnita la adultii varsta de 65 ani si chiar mai in varsta.
2. Sexul

Barbatii au mai multe sanse de a dezvolta leucemia acuta mieloida decat femeile.
3. Tratamentul anterior al cancerului

Presoanele care au facut anumite tipuri de chimioterapie si radioterapie pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta leucemia mieloida acuta.
4. Expunerea la radiații

Persoanele expuse la niveluri foarte ridicate de radiatii, cum ar fi supravietuitorii unui accident cu reactor nuclear, au un risc crescut de a dezvolta aceasta afectiune.
5. Expunerea la substante chimice periculoase

Expunerea la anumite substanțe chimice, cum ar fi benzenul, este legata de un risc mai mare de leucemie mieloida acuta.
6. Fumatul

Leucemia mieloida acuta este strans legată de fumul de tigara, care conține benzen și alte substante chimice cunoscute cauzatoare de cancer.
7. Alte tulburări ale sângelui

Persoanele care au avut o alta tulburare de sânge, cum ar fi mielodisplazie, policitemia vera sau trombocitemia, prezinta un risc mai mare de a dezvolta leucemie mieloida acuta.
8. Tulburari genetice

Anumite tulburări genetice, cum ar fi sindromul Down, sunt asociate cu un risc crescut de leucemie mieloida acuta.
Cu toate acestea, multe persoane cu leucemie mieloida acuta nu sunt expuse la factori de risc cunoscuți, iar mulți oameni care au factori de risc nu dezvolta aceasta forma de cancer.
Pregătirea pentru consultatia dvs.

Dacă prezentati semne și simptome de leucemie mieloida acuta, probabil va trebui să începeti sa va programati pentru o consultatie la medicul de familie sau la un medic generalist. Cu toate acestea, în unele cazuri, ati putea sa fiti indrumati catre un medic hematolog.
Deoarece consultatia poate fi scurta, și intrucat nu există de multe ori suficient timp pentru a acoperi toate subiectele, este o idee bună să fiti bine pregătiti dinainte.Iată câteva informații care sa va ajute să fiti pregătiți astfel incat sa știti la ce sa va asteptati de la medicul dumneavoastră.

 

Ce puteti sa faceti

* Luati in considerare orice restricții aveti inainte de consultatia medicala. In momentul in care faceti programarea, informati-va despre restrictiile pe care le aveti, de exemplu daca exista anumite restrictii in dieta dvs.

* Notați orice fel de simptome cu care vă confruntați, inclusiv orice ar putea părea fără legătură cu motivul pentru care ati programat consultatia.

* Notați informații personale cheie, inclusiv orice schimbari majore sau modificări de viață recente.

* Faceti o lista cu toate medicamentele, vitaminele sau suplimentele pe care le luati.

* Luați cu dvs un membru al familiei sau un prieten. Uneori poate fi dificil să vă amintiți toate informațiile furnizate în timpul unei consultatii. Cineva care va însoțește si-ar putea aminti ceva ce ati pierdut sau ati uitat.

* Scrieți întrebările pe care doriti sa le adresati medicului dumneavoastră.
Timpul petrecut cu medicul dumneavoastră este limitat, asa ca pregatiti-va o lista de intrebari astfel incat să profitați la maximum de timpul dvs împreună. Listati-va întrebările in ordinea importantei lor, de la cele mai importante pana la cele mai puțin importante, în timp cazul in care timpul dvs expira.

 

Pentru leucemia mieloida acuta, câteva întrebări de bază pe care sa le adresati medicului dvs ar trebui sa includa:

Care este cauza cea mai probabila a simptomelor sau a starii mele?
Care sunt alte cauze posibile pentru simptomele mele sau pentru starea mea?
Ce tipuri de teste trebuie sa efectuez ?
Care este cea mai buna cale de acțiune?
Care sunt alternativele pe care le sugerati la o abordare primara?
Am si alte afectiuni de sănătate. Cum pot să le gestionezez cel mai bine împreună?
Există restricții de care trebuie sa tin cont?
Ar trebui să consult un al doilea specialist? Care va fi acest cost, și va fi acesta acoperit de asigurarea mea?
Există o alternativă generica pentru medicamentul ce mi l-ati prescris?
Există broșuri sau alte materiale tipărite pe care sa le pot lua cu mine? Ce site-uri web imi recomandati ?
Ce va determina daca va fi nevoie sa urmez un plan de tratament?
În plus față de întrebările pe care le-ați pregătit să le adresati medicului dumneavoastră, nu ezitați să puneti si alte întrebări.

 

La ce să va așteptati de la medicul dumneavoastră

Medicul dumneavoastră ar putea să vă puna o serie de întrebări. Fiti gata să ii răspundeti, oferindu-va timp mai târziu pentru a acoperi si alte puncte pe care doriți să le abordati.

 

Medicul dumneavoastră vă poate intreba:

Când au început primele simptome ?
Au fost simptomele continuue sau ocazionale ?
Cat de severe sunt simptomele ?
Ce anume, dacă exista ceva, pare să va îmbunătățească simptomele ?
Ce anume, dacă exista ceva, pare să va agraveze simptomele ?

 

Ce puteți să faceti în același timp

Evitați activitățile care va agraveaza semnele si simptomele. De exemplu, încercați să mergeti mai ușor dacă vă simțiți obosiți.

 

Teste si diagnostice

Dacă prezentati semne sau simptome de leucemie acuta mieloida, medicul dumneavoastră vă poate recomanda teste de diagnostic, inclusiv:

 

Analize de sange

Cele mai multe persoane cu leucemie acuta mieloida au prea multe celule albe in sange, insuficiente celule rosii in sange si insuficiente trombocite. Prezența celulelor blastice – celule imature găsite în mod normal în măduva osoasă, dar care nu circula in sange – este un alt indicator de leucemie acuta mieloida.
Testul de măduvă osoasă

Un test de sange poate sugera leucemie, dar de obicei este nevoie de un test de maduva osoasa pentru a confirma diagnosticul.
În timpul unei biopsii de măduvă osoasă, se foloseste un ac pentru a extrage o mostra de maduva osoasa. De obicei, proba se prelevează din soldul dvs. (creasta iliacă posterioara). Proba este trimisa la un laborator pentru testare.
Punctie lombara

În unele cazuri, poate fi necesar sa se elimine o parte din lichidul din jurul măduvei spinării pentru a verifica celulele de leucemie. Medicul dumneavoastră poate colecta acest fluid prin introducerea unui ac mic in canalul spinal in partea de jos a spatelui dvs.
Daca medicul va suspecteaza de leucemie, ati putea fi indrumati catre un medic specializat în cancer ( oncolog ) sau un medic specializat în sânge și țesuturi hematopoietice ( hematolog ).

 

Determinarea subtipului dumneavoastră de leucemie mieloida acuta:

Dacă medicul dumneavoastră stabilește ca aveți leucemie mieloida acuta, ar putea fi necesar sa faceti teste suplimentare pentru a determina gradul cancerului și a-l clasifica într-un subtip specific de leucemie mieloida acuta.
Subtipul dvs. de leucemie mieloida acuta se bazează pe modul în care apar celulele atunci cand sunt examinate la microscop. Testarea speciala de laborator poate fi, de asemenea, folosita pentru a identifica caracteristicile specifice ale celulelor.
Subtipul dvs.de leucemie mieloida acuta ajută la determinarea tratamentelor cele mai bune pentru dvs. Medicii studiaza modul in care diferite tipuri de cancer afectează tratamentul persoanelor cu diferite subtipuri de leucemie mieloida acuta.

 

Tratamente și medicamente

Tratamentul leucemiei mielocitare acute depinde de mai mulți factori, inclusiv de subtipul a bolii, varsta, starea generala de sanatate si preferințele dumneavoastră.
In general, tratamentul se împarte în două faze:
Terapia bazata pe inductia de remisie

Scopul primei faze a tratamentului este de a ucide celulele leucemice din sange si din maduva osoasa. Cu toate acestea, inducerea remisiunii, de obicei, nu elimina toate celulele leucemice, astfel încât aveți nevoie de tratament pentru a preveni reaparitia bolii pe viitor.
Terapia de consolidare

De asemenea, numita terapie post- remisie , terapia de întreținere sau de intensificare, această fază de tratament are ca scop distrugerea celulelor leucemice rămase. Este considerata cruciala pentru reducerea riscului de recidiva.
Terapiile folosite în aceste faze sunt:
Chimioterapia

Chimioterapia este principala forma de terapie prin inducerea remisiunii, deși acesta poate fi de asemenea utilizata pentru terapia de consolidare. Chimioterapia foloseste substante chimice pentru a distruge celulele canceroase din organism.

Persoanele cu leucemie mieloida acuta rămân, în general, în spital în timpul tratamentului cu chimioterapie, deoarece medicamentele distrug multe celule sanguine normale în procesul de ucidere a celulelor leucemice. Dacă primul ciclu de chimioterapie nu produce remisie, aceasta poate fi repetată.
Alte terapii medicamentoase

Medicamentele anti-cancericene pot fi utilizate singure sau în asociere cu chimioterapia pentru inducerea remisiunii unui anumit subtip de leucemie mieloida acuta numit leucemie promielocitara. Aceste medicamente determina celulele leucemice cu o mutatie genetica specifica să se maturizeze și să moară, sau sa isi opreasca divizarea.

 

Transplantul de celule stem

Un transplant de celule stem , de asemenea, numit un transplant de maduva osoasa , poate fi utilizat pentru terapia de consolidare. Un transplant de celule stem ajută la restabilirea celulelor stem sanatoase, prin înlocuirea măduvei osoase nesanatoase cu celule stem – lipsite de leucemie care vor regenera măduva osoasă sănătoasă.
Înainte de a un transplant de celule stem, veți primi doze foarte mari de chimioterapie sau radioterapie pentru a distruge măduva osoasă producătoare de leucemie. Apoi, va primi perfuzii de celule stem de la un donator compatibil (transplant alogen).
Puteți primi, de asemenea, propriile dvs celule stem (transplant autolog), dacă ați fost anterior în remisie și v-au fost prelevate celule stem sanatoase și depozitate pentru un transplant viitor.
Studii clinice

Unele persoane cu leucemie aleg sa se inscrie pentru diverse studii clinice pentru a încerca tratamente experimentale sau noi combinații de terapii cunoscute.