Accidentarea Ligamentului Incrucisat Anterior

 

 

 

O accidentare sau o ruptura a ligamentului incrucisat anterior (LIA)- unul dintre cele mai importante ligamente ale genunchiului, apare cel mai frecvent in timpul unor sporturi care implica opriri bruste, sarituri sau schimbari de directie- cum ar fi baschet, fotbal, tenis, schi alpin, volei si gimnastica.

 

Multe persoane aud sau simt o pocnitura in genunchi atunci cand se produce accidentul ligamentului incrucisat anterior . Genunchiul se poate umfla, deveni instabil si deveni prea dureros pentru a suporta greutate.

 

 

Ligament Incrucisat Anterior Rupt Recuperare:

In functie de gravitatea accidentarii ligamentului incrucisat anterior, tratamentul poate include odihna si exercitii de reabilitare pentru a va ajuta sa va recapatati puterea si stabilitatea, sau o interventie chirurgicala pentru a inlocui ligamentul rupt, urmata de reabilitare. Un program de antrenament adecvat poate ajuta la reducerea riscului unei accidentari a ligamentului incrucisat anterior.

 

 

Ligament incrucisat anterior simptome:

Semnele si simptomele unei leziuni ale ligamentului incrucisat anterior includ de obicei:

*O pocnitura puternica in genunchi

*Durere severa si incapacitatea de a continua activitatea

*Umflarea incepe in cateva ore

*Pierderea mobilitatii

*Un sentiment de instabilitate, dificultate la sustinerea greutatii pe piciorul afectat

 

 

Ligament incrucisat anterior cauze:

Ligamentele sunt benzi puternice de tesut care conecteaza un os de altul. Ligament incrucisat anterior , unul dintre cele doua ligamente incrucisate din mijlocul genunchiului, leaga femurul de tibie, si ajuta la stabilizarea articulatiei genunchiului.

 

Cele mai multe accidente ale ligamentului incrucisat anterior se intampla in timpul activitatilor sportive si de fitness, care pot pune accent pe genunchi:

*Incetinirea brusca si schimbarea directiei

*Aterizarea de la un salt incorect

*Oprirea brusca

*Pivotarea cu piciorul fix pe pamant

*Primirea unei lovituri directe la genunchi sau de o coliziune, de exemplu cu o minge de fotbal

 

Cand ligamentul este deteriorat, exista de obicei o ruptura partiala sau completa de-a lungul tesutului. O accidentare usoara poate cauza supraintinderea ligamentului dar acesta sa ramana intact.