5 beneficii ale melatoninei in afara de un somn odihnitor

 

 

Exista un motiv intemeiat pentru care melatonina este pe lista de suplimente necesare mentinerii unui corp tanar de catre multi medici si apreciata de asemenea de multe celebritati, pentru capacitatea sa de a incuraja un somn odihnitor si o imbatranire incetinita.

In timp ce melatonina este produsa in timpul somnului, beneficiile sale nu sunt rezervate numai pentru orele de la miezul noptii. De la reducerea migrenelor, pana la slabire si stimularea glandei tiroide, aceasta mica pilula magica face mai mult decat sa ne ajute sa dormim mai bine.

 

 

1. Lipsa de melatonina poate provoca tulburarea disforica premenstruala

Daca simptomele lunare ale sindromului premenstrual va fac sa va smulgeti parul din cap si sa va trimiteti partenerul pe campii, va sfatuim sa consultati doctorul in privinta tulburarii disforice premenstruale, si sa va analizati programul de somn.

 

Tulburarea disforica premenstruala este un tip sever de sindrom premenstrual, care cauzeaza schimbari extreme de dispozitie si simptome fizice. Un studiu a demonstrat ca un nivel mic de melatonina in corp joaca un rol important in tulburarea disforica premenstruala. Acest lucru nu va afecteaza insa numai o singura saptamana pe luna. Comparat cu afectiunile asemanatoare, persoanele cu tulburare disforica premenstruala au avut un nivel scazut in continuare in timpul fazei luteale simptomatice(a doua jumatate a ciclului menstrual, atunci cand progesteronul are cel mai mare nivel).

 

 

2. Intarzie semnele imbatranirii

Daca nu aveti nici o grija in privinta imbatranirii in primii 30 de ani ai vietii, veti avea in urmatorii 30, cand incepeti sa imbatraniti. Mai precis, cum sa aratati si sa va simtiti mai tineri. A fost demonstrat ca melatonina incetineste procesul de imbatranire. O echipa de cercetatori din Paris a gasit un tratament bazat pe melatonina care amana primele semne de imbatranire cu 3 luni la animalele din captivitate, din o perioada de viata de 30 de luni.

 

3. Scade riscul de a face diabet

Cu totii stim ca dupa o noapte cu un somn de slaba calitate ne face sa avem o posta de alimente bogate in zaharuri. Nivelul de melatonina scazut in corp poate fi un factor de risc in aparitia diabetului. Receptorii de melatonina au fost gasiti in multe tesuturi din corp, inclusiv pancreasul, care produce insulina.

In cadrul unui studiu, participantii cu cele mai mici nivele de melatonina au avut un risc de doua ori mai mare de a avea diabet, comparativ cu cei care aveau nivele ridicate de melatonina. Intr-un studiu separat, cercetatorii au desoperit ca melatonina poate chiar sa controleze cresterea in greutate chiar cu aceeasi dieta, aratand astfel ca somnul poate ajuta in procesul de slabire daca dorim acest lucru.

 

 

4. Gestionarea migrenelor

Daca suferiti de migrene, probabil ca ati incerca orice pentru a scapa de acest discomfort si a fi in stare sa dormiti noaptea linistiti. Nivelul scazut de melatonina este legat de o varietate de dureri de cap si a fost demonstrat ca melatonina poate usura durerile. Studiile au aratat ca 3mg de melatonina au redus semnificativ frecventa durerilor de cap, comparativ cu un placebo, si ca a avut un efect similar cu 25mg de amitriptilina, un somnifer comun si un antidepresiv. De asemenea are efecte secundare mult mai diminuate decat amitriptilina, care induce somnolenta in timpul zilei si crestere in greutate. Pacientii care au luat 3mg de melatonina seara timp de o luna au avut de 2.5 ori mai putine atacuri de migrena. De asemenea, in prevenirea migrenelor se pot folosi suplimentele pe baza de magneziu si o dieta fara gluten.

 

 

5. Trezirea unei tiroide lente

Femeile, mai ales peste varsta de 60 de ani, sunt supuse unui risc mai mare de hipotiroidism- o afectiune in care glanda tiroida nu produce suficienti hormoni, cauzand obezitate. Cercetatorii au descoperit ca la femeile aflate la menopauza si cele la peri-menopauza in varsta de 42-62 de ani, administrarea a 3mg de melatonina timp de 6 luni la culcare a avut ca rezultate la cele mai multe femei o imbunatatire generala a dispozitiei, o reducere a simptomelor de depresie precum si o imbunatatire semnificativa a functiei tiroidiene.

 

Produse Naturiste Calivita pe Baza de Melatonina:

Melatonina 3.0 – 60 Tablete contine 3 mg melatonina;

Melatonina – 180 Capsule contine 1 mg melatonina;