Melatonina Tablete

 

 

Noi studii indica faptul ca melatonina nu are efect doar in imbunatatirea calitatii somnului. Ea are multiple beneficii care pot imbunatati rezultatele tratamentelor la pacientii cu cancer si prelungirea vietii lor. Intrebuintari aditionale ale melatoninei includ protejarea sistemului nervos impotriva bolilor degenerative, cum ar fi de exemplu Alzheimer si infarct, si prevenirea migrenelor.

 

Melatonina este secretata de glanda pineala din creier. Pentru mai mult de un sfert de secol oamenii de stiinta au fost uimiti de capacitatea melatoninei de a coordona ritmurile fiziologice ale organismului care ajuta la stabilirea ceasului biologic al organismului.

 

Factorul principal care afecteaza melatonina este lumina, care inhiba secretia acestui hormon. Intunericul are efectul opus luminii, avand ca rezultat semnalizarea catre glanda pineala cresterea secretiei de melatonina. Ciclurile normale ale productiei de melatonina sunt alterate din cauza unor factori, inclusiv de imbatranire, medicamente si expunere indelungata la lumina in timpul noptii. In timp ce efectele pe termen lung asupra sanatatii ale secretiei de melatonina iregulata nu sunt inca pe deplin cunoscute, studiile arata ca ani de nopti de lucru ar putea duce la efecte adverse si chiar cancer.

 

Din fericire, suplimentele de melatonina pot restabili in mod eficient ritmul circadian al acestui hormon important- ajutand la un somn mai odihnitor si pastrarea ceasului biologic in bune conditii pe parcursul unei vieti indelungate si sanatoase.

 

 

Produse Naturiste Calivita pe Baza de Melatonina:

Melatonina 3.0 – 60 Tablete contine 3 mg melatonina;

Melatonina – 180 Capsule contine 1 mg melatonina;

 

Beneficiile neuroprotectoare

Melatonina este un antioxidant puternic si versatil produs in organism. Melatonina protejeaza atat lipidele cat si proteinele impotriva deteriorarii, si poate curata corpul de unii radicali liberi periculosi din organism- inclusiv hidroxil si peroxid de hidrogen. Spre deosebire de alti antioxidanti, melatonina se disperseaza cu usurinta in toate celulele si chiar traverseaza bariera hemato-encefalica pentru a proteja creierul.

 

Din pacate, declinul nivelului de melatonina produsa in mod natural odata cu inaintarea in varsta, lasand persoanele mai in varsta cu o protectie antioxidanta limitata impotriva starilor asociate cu stresul oxidativ, in speciale cu bolile neurodegenerative. Suplimentele cu melatonina pot ajuta astfel persoanele varstnice prin cresterea protectiei antioxidante impotriva unora dintre cele mai periculoase boli ale varstei inaintate, ca Alzheimer, boala Parkinson si accidentul vascular cerebral.

 

Nivelurile de melatonina sunt deosebit de mici la pacientii cu boala Alzheimer, aproape jumatate din persoanele afectate suferind de tulburari de somn si confuzie, agitatie si alte simptome dupa-masa si la apusul soarelui. Intr-un mod deloc surprinzator, suplimentarea dietei cu melatonina aduce beneficii persoanelor suferind de Alzheimer prin imbunatatirea somnului si reducerea simptomelor agravante din a doua jumatate a zilei. A fost observat de asemenea faptul ca melatonina reduce deteriorarea cognitiva la persoanele cu Alzheimer, prin protejarea celulelor creierului de proteinele toxice, beta-amiloid.

 

Melatonina poate avea de asemenea un rol important in asistarea pacientilor care sufera de boala Parkinson. Boala Parkinson este asociata cu secretia de melatonina perturbata, si suplimentarea cu melatonina poate ajuta la imbunatatirea eficientei somnului la adulti.

 

Creierul poate suferi daune dramatice, ireparabile atunci cand o persoana sufera de accident vascular cerebral. Oamenii de stiinta au descoperit ca melatonina ofera o protectie importanta impotriva daunelor legate de accidentele vasculare cerebrale. Atunci cand a fost administrata in momentul accidentului vascular cerebral, melatonina a limitat zona de leziuni a tesutului cerebral, si a scazut numarul celulelor moarte ale creierului, si a diminuat efectele comportamentale rezultate accidentului, de asemenea reducand rata de deces legata de accidentul vascular cerebral. Acesti oameni de stiinta cred ca actiunile de protectie ale melatoninei provin din proprietatile sale de a lupta impotriva radicalilor liberi si sugereaza ca melatonina poate reduce daunele in urma unui accident vascular cerebral.

 

Melatonina poate ajuta la administrarea unuia dintre cei mai importanti factori de risc ai accidentului vascular cerebral, tensiunea vasculara crescuta. Barbatii si femeile cu hipertensiune care au luat melatonina inainte de a adormi au avut in timpul noptii o tensiune apropiata de normal, fara a fi modificat ritmul inimii, fata de cei care au primit un placebo in loc de melatonina.

 

Lupta impotriva cancerului

Una dintre cele mai importante aplicatii ale melatoninei este capacitatea de a lupta impotriva unui numar mare de tipuri de cancer, inclusiv cancerul de san si de ficat, cancerul pulmonar, si metastazele creierului de la tumori solide.

 

Cand femeile cu cancer de san metastatic, care nu au raspuns la tamoxifen, au primit suplimente cu melatonina (20mg in fiecare seara), au demonstrat o imbunatatire a raspunsului la chimioterapie. Mai mult de un sfert dintre subiectii la care era de asteptat ca boala sa progreseze rapid, au inceput sa raspunda la chimioterapie. Cele mai multe dintre femei, de asemenea, au aratat semne de reducere a anxietatii prin suplimentarea cu melatonina. Studiile de laborator sugereaza ca melatonina lupta impotriva cancerului de san receptiv la hormoni prin ihibarea enzimei aromataza, care este responsabila pentru sinteza locala a estrogenului.

 

Studii realizate recent sugereaza ca melatonina ar putea ajuta la lupta uneia dintre cele mai comune afectiuni maligne la barbatii in varsta – cancerul de prostata. In laborator cercetatorii au tratat celule cancerigene ale prostatei sensibile la androgen si celule insensibile la androgen cu concentratii farmaceutice de melatonina. Tratamentul cu melatonina a redus dramatic numarul de celule canceroase ale prostatei, in timp ce celulele ramase au aratat semne de replicare incetinita si diferentiere crescuta intre caracteristicile celulelor sanatoase, necancerigene. Melatonina poate astfel lupta impotriva cancerului de prostata, fie ca este sensibil la hormoni sau insensibil la hormoni.

 

Oamenii de stinta au efectuat o meta-analiza a 10 studii clinice randomizate, in care s-au examinat efectele controlate ale melatoninei(singura sau ca adjuvant) pe pacienti cu diferite tipuri de cancer. Suplimentarea cu melatonina a redus riscul de deces relatic cu o cifra impresionanta de 34%- indiferent de tipul de cancer sau doza de melatonina. In mod important, nu au fost reportate efecte adverse.

 

In plus fata de beneficiile sale pentru lupta impotriva cancerului, melatonina poate ajuta de asemenea la contracararea toxicitatii tratamentului de chimioterapie. Doua sute cincizeci de persoane aflate sub tratament cu chimioterapie pentru cancer avansat de san, plaman, al tractului gastrointestinal, sau al capului sau gatului au primit chimioterapia fie cu melatonina(20mg/zi), fie fara. Dupa un an persoanele care aveau un aport de melatonina au avut o rata de supravietuire mai mare, si au avut un numar semnificativ mai redus de efecte adverse asociate cu chimioterapia, inclusiv scaderea numarului de trombocite, neurotoxicitate, daune ale inimi, ulceratii la nivelul gurii si oboseala.

 

Prevenirea migrenelor

Un studiu promitator sugereaza faptul ca persoanele care sufera de migrene pot reduce frecventa si severitatea acestora prin aportul de melatonina. Cercetatorii au efectuat un studiu pe 34 de persoane(29 femei si 5 barbati), prin aportul zilnic a unei doze de 3mg de melatonina, cu 30 de minute inainte de culcare, pentru trei luni. Dintre cei 32 de persoane care au participat pana la capatul studiului, mai mult de doua treimi au prezentat o reducere cu cel putin 50% a numarului de migrene pe luna. In plus intensitatea si durata durerilor de cap a scazut. Oamenii de stinta cred ca aceste efecte ale melatoninei se datoreaza capacitatii antiinflamatoare si de a lupta impotriva radicalilor liberi

 

Ajutorul adus in imbunatatirea calitatii somnului

O cantitate suficienta de somn de calitate este o necesitate absoluta pentru o sanatate mai buna, dar multi dintre noi se confrunta cu dificultati de somn, ocazional. Insomnia apare din cauza unei varietati de factori care variaza – de la orele multe de munca, la calatorii, pana la conditiile care intrerup somnul, cum ar fi frecventa urinarii si evenimente care provoaca stres. Adultii in varsta pot fi in mod particular susceptibil la dificultatea de a dormi si la treziri in timpul somnului, datorita declinului nivelelor de melatonina asociate cu imbatranirea. Melatonina poate ajuta la un somn mai bun, indiferent de cauza insomniei.

 

O analiza realizata la scala larga a dezvaluit o serie de beneficii care sporesc beneficiile aduse de melatonina somnului. In urma a 15 studii efectuate la adultii sanatosi, s-a remarcat reducerea semnificativa a latentei somnului(timpul necesar pentru a adormi), crescand eficienta somnului(timpul petrecut in pat dormind), crescand astfel durata totala a somnului.

 

Barbatii cu prostata crescuta au adesea parte de un deficit de somn datorat frecventei urinare pe timp de noapte. Melatonina este o solutie eficienta, fiind realizat un studiu pe 20 de persoane in varsta cu probleme de prostata, fiind tratati cu 2mg de melatonina zilnic, inainte de a adormi cu jumatate de ora, timp de o luna, acestia prezentand o scadere semnificativa a frecventei urinare in timpul noptii, si raportand ca conditia lor nu mai era asa de deranjanta dupa tratament.

 

Persoanele care lucreaza in tura de noapte sunt de multe ori obosite cronic din cauza dificultatii de a adormi in timpul zilei. Aportul de melatonina a contribuit la imbunatatirea duratei si calitatii somnului din timpul zilei la aceste persoane. Aceste descoperiri demonstreaza o caracteristica importanta a melatoninei:hormonul isi exercita capacitatea de inducere a somnului si sedativa(alinare a anxietatii), indiferent de timpul administrarii.

 

Persoanele care calatoresc in mai multe zone de timp experimenteaza adesea oboseala si insomnie, afectiune cunoscuta sub numele de jet-lag. Aportul de melatonina poate ajuta la prevenirea sau reducerea efectelor de jet-lag, resincronizand ritmul circadian al organismului si ajutand calatorul sa se adapteze la timpul local.

 

Dozarea si precautii melatonina

Melatonina este utilizate in doze variind de la 0,5 la 5mg pentru somn, cu doze mai folosite intre 1-3mg. Studiile efectuate in efectele ei impotriva cancerului au folosit doze cuprinse intre 3-50mg/zi.

 

Melatonina are un efect de sedativ, care poate fi amplificat prin utilizarea de benzodiazepine sau alte medicamente sedative cum ar fi antihistaminice sau antidepresive. In mod similar utilizarea melatoninei cu valeriana, 5-hidroxitriptofan, sau alcool pot creste efectul sedativ.

 

Biodisponibilitatea melatoninei orale este crescuta prin administrarea concomitenta de fluvoxamina. Aspirina si alte medicamente non-steroidale antiinflamatorii pot scadea productia de melatonina din corp.

 

Concluzii Melatonina

Un factor in refacerea somnului, beneficiile melatoninei se extind la neuroprotectie si lupta impotriva cancerului. Efectul sau puternic antioxidant ofera imbunatatiri importante in refacerea sistemului nervos si al creierului, contribuind la protejarea impotriva daunelor legate de imbatranirea populatiei. Cele mai interesante beneficii ale melatoninei sunt beneficiile pentru pacientii care sufera de diferite tipuri de cancer, ameliorand si imbunatatind sansele lor de supravietuire si crescand efectele chimioterapiei. In final cei suferind de migrene frecvente pot utiliza melatonina pentru a se bucura de o scadere a frecventei si severitatii durerilor de cap, ducand la o calitate mult mai buna a vietii de zi cu zi.

Melatonina Pret: 53,68 lei

Produse Naturiste Calivita pe Baza de Melatonina:

Melatonina 3.0 – 60 Tablete contine 3 mg melatonina;

Melatonina – 180 Capsule contine 1 mg melatonina;