Migdalele

(Prunus dulcis)

Migdalul a fost cultivat deja în urmă cu 4000 de ani. În prezent este cultivat în California, din SUA, Bazinul mediteranean, Pakistan și Iran. În Germania, migdalul este plantat în podgoriile de viță de vie, unde este mai ferit de frig.

 

Părţi folosite: seminţe și lemn

 

Copacul de migdale dulci are scoarţa închisă la culoare, flori albe primăvara devreme și fructe uscate, cu o ‘piatră’ ce conţine în interior sămânţa. Migdalele aromatizează multe feluri de mâncare. Uleiul de migdale este un ulei presat din seminţele de migdale dulci și este folosit în cosmetică, ca ulei de masaj și medicament.

 

Migdalele trebuie mestecate bine și încet. S-a aflat despre ele că ajută la prevenirea cancerului. Arabii care traversează deșertul trăiesc doar cu apă, curmale și cu migdale. Puteţi înmuia 30 de grame de migdale de cu seară în 120 grame de apă și dimineaţa o puneţi în blender și faceţi lapte de migdale. Migdalele decojite pot calma arsurile gastrice, iar migdalele mărunţite nu făcute praf sunt un bun gomaj pentru ten. Uleiul esenţial de migdale ameliorează tusea și răgușeala. Migdalele conţin foarte puţin amidon, motiv pentru care făina de migdale și untul de migdale sunt recomandate diabeticilor. S-a observat că un consum regulat de migdale reduce bolile cardiovasculare, doza necesară fiind de cca. 20 g/zi.

 

Valori nutritionale:

Valoare per 100g:

Calorii (kcal) 575

Lipide totale 49 g

Lipide saturate 3,7 g

Lipide polinesaturate 12 g

Lipide mononesaturate 31 g

Lipide trans 0 g

Colesterol 0 mg

Sodiu 1 mg

Potasiu 705 mg

Carbohidrați 22 g

Fibre alimentare 12 g

Zahăr               3,9 g

Proteine           21 g

Vitamina C       0 mg

Fier                   3,7 mg

Vitamina B6     0,1 mg

Magneziu         268 mg

Vitamina A       1 IU

Calciu                 264 mg

Vitamina D       0 IU

Vitamina B12     0 µg

 

Trebuie să se facă o diferențiere între migdalele amare și cele dulci. Migdalele dulci sunt acoperite de cuticulă de culoare brună aspră la pipăit, cuticulă care se poate îndepărta după opărirea fructelor. Migdalele se folosesc la prepararea și aromatizarea unor băuturi alcoolice, la lichioruri, marțipan. Migdalele amare nu se pot consuma ca atare, ele conțin amigdalin, o glicozidă din care rezultă acid cianhidric

 

Utilizări magice: (lemnul) se arde pentru bani, bogăţii și înţelepciune. Din lemnul de migdal se poate face o frumoasă baghetă magică. Uleiul de migdale dulci este unul dintre uleiurile primare pentru ritualuri. Într-o fabulă veche, Phyllis a fost părăsită de iubitul ei Demophoon și ca urmare, a murit de durere. Zeii au preschimbat-o într-un migdal neroditor. Când Demophon s-a întors și a îmbrăţișat copacul, acesta a înfrunzit și înflorit – simbol al dragostei adevărate ce transcede moartea.

 

Aromoterapie: bază pentru masaj, baie, și pentru produsele de îngrijire corporală. Uleiul de migdale dulci este neparfumat și este foarte hrănitor pentru piele.

 

 

Nu uitati: SA NE HRANIM CU IUBIRE!

Dr Cojocaru Valentina,

medic specialist Medicina de Familie,

competenta homeopatie, nutritie, fitoterapie

 

 

 

Sursa:

Cu multumiri:

Blogul lui Jorjette – Plante şi ierburi medicinale

https://ro.wikipedia.org/wiki/Prunus_dulcis