Necroza avasculara

 

 

Necroza avasculara definitie:

Necroza avasculară este decesul țesutului osos din cauza lipsei de alimentare cu sânge. Numita de asemenea osteonecroză, necroza avasculară poate duce la pauze functionale mici in os si un eventual colaps al oaselor.
Fluxul sanguin la o secțiune de os poate fi întreruptă în cazul în care osul este fracturat sau articulatia devine dislocat. Necroza avasculară este asociata cu utilizarea pe termen lung a supradozelor de medicamente corticosteroide  și consumul excesiv de alcool.
Oricine poate fi afectat de necroza avasculară. Cu toate acestea, apare cel mai frecvent la persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 60 de ani. Din cauza acestei varste relativ tinere, necroza avasculară poate avea consecințe semnificative pe termen lung.

 

Necroza avasculara simptome:

Mulți oameni nu au simptome in stadiile incipiente ale necrozei avasculare. Pe masura ce se agraveaza starea, articulatia afectata poate afecta numai atunci când este pusa greutate pe ea. În cele din urmă, articulația ar putea fi afectata chiar și atunci când o persoana sta culcata.
Durerea poate fi ușoară sau severă și, de obicei, se dezvoltă treptat. Durerea asociată cu necroza avasculară a soldului poate fi concentrata în bolți, coapsă sau fesă. În plus față de șold, zonele care pot fi afectate sunt umărul, genunchii, mâna și piciorul. Unii oameni dezvolta necroza avasculară bilateral – de exemplu, în ambele șolduri sau în ambii genunchi.

 

 

Necroza avasculara cauze:

Necroza avasculară apare atunci cand fluxul de sange la un os este întrerupt sau redus.

Alimentarea cu sange redus poate fi cauzata de:

Traumele mixte ale osului. O cauza, ar fi o îmbinarea dislocata, care ar putea afecta vasele de sânge din apropiere. Tratamentele pentru cancer care implică radiații pot produce slăbiri osoase și afecteaza vasele de sânge.
Depozitele grase în vasele de sânge. Grăsimea (lipidele) pot bloca vasele mici de sange si reducerea fluxului de sânge care alimentează oasele.
Anumite boli. Afectiunile medicale, cum ar fi anemia celulelor secera si boala Gaucher, poate provoca fluxul de sânge redus la os.
Pentru circa 25 % din persoanele cu necroza avasculară, cauza fluxului sanguin întrerupt este necunoscuta.
Necroza avasculara factori de risc:

Factorii de risc pentru dezvoltarea necrozei avasculare sunt:

Trauma. Leziunile, cum ar fi luxatia de sold sau de fracturile, pot afecta vasele sanguine din apropiere și reduc fluxul de sânge la oase.
Utilizarea steroizilor. Utilizarea în doze mari de corticosteroizi, cum ar fi prednison, este cea mai frecventa cauza a necrozei avasculare , care nu este legată de traumă. Motivul exact nu este cunoscut, dar o ipoteza este ca corticosteroizii pot creste nivelul lipidelor din sânge, reducând fluxul de sânge și care duce la necroza avasculară.
Consumul de alcool excesiv. Consumand mai multe băuturi alcoolice pe zi , timp de mai mulți ani  poate provoca depozite de grasime , formate în vasele de sânge.
Utilizarea de bifosfonați. Utilizarea pe termen lung de medicamente pentru a crește densitatea osoasă poate fi un factor de risc pentru dezvoltarea osteonecrozei maxilarului. Această complicație a fost intalnita la unele persoane tratate cu aceste medicamente pentru cancer, cum ar fi mielomul multiplu si cancerul de san metastatic. Riscul pare a fi mai mic pentru femeile tratate cu bifosfonați pentru osteoporoză.
Anumite tratamente medicale. Radioterapia pentru cancer poate slăbi sistemul osos. Transplantul de organe, în special transplantul de rinichi este asociat cu necroza avasculară.
Condițiile medicale asociate cu necroza avasculara sunt:

– Pancreatita
– Diabetul
– Boala Gaucher
– HIV / SIDA
– Lupus sistemic eritematos
– Anemia celulelor secera