Beneficiile pentru sănătate oferite de sucul noni includ prevenirea cancerului, protejarea și funcționarea sănătoasă a ficatului, întreținerea sănătății cardiovasculare, relaxarea musculara, inlaturarea problemelor de memorie și afectiunilor cum ar fi guta și diabetul zaharat. Imensul potențial antioxidant al sucului noni exercită un efect anti-psihotic, antifungic, antibacterian și anti – inflamatoriu, efecte valoroase în tratarea stărilor cum ar fi artrita și tulburările legate de sistemul nervos central.

De mii de ani, puterea de vindecare naturala a sucului de noni a fost apreciata pentru capacitatea sa de a menține pielea sănătoasă, creșterea nivelului de energie și pentru a preveni slăbiciunea generala a corpului intrucat accelereaza vindecarea ranilor si înăsprește sistemul de apărare imunitar al organismului.

Sucul noni este derivat din fructul unei plante mici, vesnic verde numita noni, de asemenea, cunoscuta sub numele de dud indian găsita în mod normal la tropice si subtropice. Avand denumirea stiintifica „Morinda citrifolia”, Noni aparține familiei Rubiaceae și este privilegiata ca ” regina ” de genul Morinda datorită atributelor sale vizibile, naturii versatile și capacitatatii distinctive de răspândire de obicei pe tarmuri, fără a necesita prea mult intervenția umană . Este de multe ori una dintre cele mai vechi specii care creste pe fluxurile de lavă proaspăt depusa de obicei în regiunile Hawaii.

Începutul istoric și diseminarea geografică a sucului noni în insulele din Pacific au lasat urme pentru mii de ani. Până in ultima parte a secolului al XX-lea, planta noni a fost folosita doar pentru vopsirea hainelor inainte de valoarea sa terapeutică intriganta si-a tinut poziția în fruntea medicamentelor alternative . De atunci a fost pus un accent deosebit pe medicina conventionala polineziana și este in mod deliberat privita ca un vindecator sacru printre Hawaiani pentru fiecare dezechilibru plauzibil.

Copacul Noni este mai mult decat un arbust sau arbore mic, înălțimea sa variază intre 3-10 m Are ramuri rotunjite, frunze inchise lucioase, seminte de un roșu – brun, grupuri mici de flori comestibile albe care, cresc de cativa cm lungime,de marimea cartofului sau oului cu fructe alb-verzui sculptate cu multe canale rotunde.

 

Valoarea nutritiva a sucului Noni

Sucul Noni ofera o gamă impresionantă de vitamine sanatoase, minerale și alti fitonutrienti . Conținutul de vitamine al sucului noni include vitamina B1 ( tiamina ), vitamina B2 ( riboflavina ), vitamina B3 ( niacina ), Vitamina B5 ( acid pantotenic ), vitamina B6, vitamina B12, vitamina C ( acid ascorbic ), acid folic, vitamina E ( alfa tocoferol ) și beta – caroten.

Continutul de minerale prezente în sucul noni include calciu, potasiu, magneziu, fier și fosfor . Odata cu acestea, abundența de constituenți chimici naturali și o gamă inspiraționala de antioxidanti, cum ar fi quercetin, vanilină, pinoresinol, proxeronina, kaempferol, isoscopoletin, bisdemethylpinoresinol și scopoletină accentueaza întreaga valoare nutritivă a sucului de noni.

 

Beneficiile pe care sucul Noni le ofera sanatatii

Pentru o cura stabilita pe termen lung , noni este o planta cu multiple beneficii, de la utilizarea tradițională a lemnului sau pentru a face instrumente, pana la sucul sau fiind folosit ca un prim ajutor ori pentru tratarea bolilor critice . Efectele vindecarii sucului noni pentru diverse afectiuni medicale au fost discutate în conformitate cu:

Potențial antioxidant : Sucul Noni are un potențial anti- oxidativ extraordinar care cauta radicalii liberi din oxigen și neutralizeaza efectele negative ale acestora . Un studiu efectuat pe pacienții cu obiceiuri de fumat,lucru care ii face vulnerabili multor boli, au susținut efectul protector al sucului de noni în îmbunătățirea potențialului de absorbție a radicalilor din trupurile lor și oferirea de ajutor pentru bolile cauzate de stresul oxidativ.

Cancer : Calitățile anti -cancer ale sucului noni au fost în mod tradițional de încredere și susținute de știința modernă . Diverse studii de cercetare clinica si de laborator au sugerat proprietățile chimio- preventive ale sucului noni în prevenirea diferitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul pulmonar, cancer la ficat si cancer renal din cauza abundenței de antioxidanti de vindecare . Susținută de o altă descoperire științifică, eficiența sucului noni în reducerea riscului de cancer este atribuita capacitatatii sale de a bloca legarea ADN -ului cancerigen și prevenirea formarii de aducte . În plus probe au arătat eficacitatea sucului noni în întârzierea creșterii tumorii in glandele mamare prin reducerea semnificativa a greutatatii și volumului tumorilor .

Guta : Morinda citrifolia sau sucul de noni isi extinde efectele sale terapeutice în vindecarea gutei . Eficacitatea sucului noni în vindecarea acestor boli este atribuita acțiunii inhibitoare asupra enzimelor xantinoxidaza care sunt implicate în gută și problemele asociate . Activitatea de cercetare științifică a sprijinit, de asemenea, acest efect curativ al sucului de noni care a fost, în practică, de peste mii de ani.

Efect antispasmodic asupra muschilor : Consumul de suc de noni poate ajuta la crearea unui efect relaxant asupra mușchilor . Studiile de cercetare au relevat proprietățile antispastice ale sucului noni eventual atribuite blocarii canalelor de calciu dependente de tensiune și secreției de conținut de calciu intracelular în organism . El ajută la suprimarea spasmelor muschilor si calmeaza durerea si disconfortul asociat .

Sănătatea cardiovasculara : sucul Noni se poate dovedi valoros in mentinerea sanatatii cardiovasculare . Sucul de noni exercită efecte dilatatoare asupra vaselor de sange ajutand celulele netede ale mușchilor sa intre in celulele pereților rezultând un flux mai bun de sânge în artere . Acest efect vasodilatator al sucului de noni ajuta la reglarea tensiunii arteriale și ajută la menținerea unei inimi sanatoase . În plus, cercetarile au demonstrat efectele pozitive ale sucului de noni de pe profilurile lipidice care sunt din nou un aspect important în menținerea sănătății cardiace . Se poate beneficia de reducerea LDL- colesterolul „rau”, conținutului total de colesterol, homocisteinei și îmbunătățește nivelul de HDL-colesterol „bun” în organism .

Oboseala generala in corp : sucul Noni este un medicament onorat de timp și a fost folosit în mod tradițional de polinezieni pentru a combate slăbiciunea generală din organism și pentru a oferi calitate nivelului de viață și de energie . Diverse cercetari si studii clinice au demonstrat calitățile ergogenice ale sucului de noni care ajută la creșterea toleranței, elasticitatatii și performanței fizice generale a organismului .

Protecție hepatică: fructele Noni sunt de asemenea, cunoscute pentru eficacitatea lor in protejarea impotriva bolilor de ficat . Susținute de studii de cercetare, sucul de noni exercită efecte hepato- protectoare asupra ficatului, care ajută la protejarea organului de expunerile la substanțe chimice exogene cronice și apără împotriva bolilor majore cum ar fi afectiuni ale ficatului.

Calități anti-psihotice : Sucul noni a fost utilizat de-a lungul istoriei pentru tratarea unei game de boli, inclusiv tulburările legate de sistemul nervos central . Studiile de investigare a efectelor anti-psihotice ale sucului noni au arătat o îmbunătățire semnificativă a subiectilor în special în ceea ce privește problemele lor de comportament și au demonstrat potențialul lui imens pentru a fi utilizat în tratarea tulburarilor psihice. În plus, s-a sugerat ca sucul de noni ar avea un efect terapeutic asupra leziunilor creierului atribuind puterea sa vindecatoare componentelor sale chimice naturale . Poate ajuta la prevenirea stresului cerebral ischemic fără a afecta eficacitatea enzimelor bune si antioxidantilor care funcționează în organism .

Artrita : Puterea vindecatoare a sucului noni ofera alinare in afectiuni inflamatorii, cum ar fi artrita . Evaluari științifice au furnizat elemente de probă în ceea ce privește trăsăturile calitative analgezice ale sucului de noni care ajută la atenuarea durerii și sensibilitatii, prin urmare , la reducerea distrugerii articulatiilor implicate in artrita dureroasa . De asemenea, studiul a sugerat ca eficacitatea de remediere a sucului de noni este la egalitate cu unele dintre cele mai bine-cunoscute medicamente analgezice disponibile în comerț .

Ajuta la tulburări de memorie : sucul de Noni poate exercita un efect protector in tratarea problemelor legate de tulburări ale memoriei . Studii de cercetare efectuate pe subiecții cu funcții de memorie slabita au sugerat ca consumul de suc de noni încurajează fluxul sanguin cerebral și ajută la îmbunătățirea funcțiilor de memorie .

Diabetul zaharat : diabeticii pot, de asemenea, beneficia de puterea de vindecare a Morinda citrifolia sau extractelor de noni . Acest lucru a fost dovedit intr-un studiu de cercetare care a demonstrat eficacitatea sucului noni ca o planta de remediere pentru a reduce riscul de diabet de tip 2 . Dovezile științifice au mărturisit că consumul de suc de noni ajută la reducerea nivelului de hemoglobina glicozilata, trigliceridelor serice și lipoproteinelor cu densitate scăzută de colesterol din organism . În afară de aceasta, ea funcționează în vederea consolidării sensibilitatii la insulina si stimuleaza absorbtia glucozei .

Piele sanatoasa : sucul noni poate fi considerat ca un ajutor natural pentru frumusetea si ingrijirea pielii . Studiile arata ca sucul noni este bogat in constituenți chimici de protecție , antrachinone care exercită efecte de stimulare a colagenului și previne formarea ridurilor de pe suprafata pielii .Proprietatile anti-bacteriene, anti-inflamatorii ale sucului noni lucreaza la la nivel celular și sunt utile în tratarea diferitelor afecțiuni cutanate, inclusiv acnee, arsuri , reacții cutanate alergice și urticarie . Prezența acizilor grași esențiali și concentrația mare de proxeronina componente biochimice, care este un precursor al alcaloidului xeronina din sucul noni sprijină funcționarea eficientă a membranelor celulare, tinde să normalizeze celulele anormale și a ajuta la refacerea pielii tinere si sanatoase .

Golirea stomacului: sucul de Noni se poate dovedi util prin impactul său asupra procesului de golire gastrică în care produsul alimentar iese din stomac și intră în duoden . Rezultatele unui studiu efectuat pe sucul de Noni au aratat ca fitonutrienti prezenti în sucul noni întârzie golirea gastrică care încetinește digestia, rezultand descărcarea lentă a zaharurilor din sange .       De asemenea, studiul sugereaza ca sucul de noni stimuleaza eliberarea de enzime digestive, colecistochinina fără a modifica volumul de urina, fecale si tranzitul intestinal .

Vindecarea ranilor : Sucul de Morinda citrifolia sau Noni este eficace in accelerarea vindecarii ranilor . Un studiu de cercetare care evalueaza proprietățile vindecatoare ale ranilor oferit de sucul noni a dezvăluit rezultate pozitive cu privire la creșterea ponderii țesuturilor granulare, funcționarea de colagen și hidroxiprolinei și conținutul de proteine. După cum s-a menționat mai sus, sucul noni ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge în organism, care poate fi , de asemenea, corelat cu procesul de vindecare accelerata a ranilor.

Un sistem imunitar mai puternic: Consolidarea sistemului imunitar este un alt beneficiu al sucului de noni care ii accentuează credibilitatea . Inca din cele mai vechi timpuri sucul de noni a fost evaluat pentru eficacitatea sa in lupta impotriva infectiilor si a altor afectiuni atribuite prezenței de polizaharide valoroase . Aceste componente utile stimulează activitatea celulelor albe din sange care joaca un rol important în exercitarea unui astfel de efect protector. Scopoletina prezenta în sucul de noni posedă proprietati anti – bacteriene , antimutagenice, anti-inflamatorii , antifungice si anti- histaminice, care contribuie în mod semnificativ la susținerea mecanismul de apărare a organismului .

 

Noni- cuvinte de precautie

Cercetarile care evalueaza siguranța și eficacitatea sucului noni au furnizat rezultate pozitive în ceea ce privește consumul pe baza de doză . Cu toate acestea, cazurile speciale și preocupările individuale necesită precauție . Puține dintre preocupări au fost menționate în conformitate cu:

Conținutul ridicat de potasiu: sucul Noni conține o concentrație de potasiu, care poate interfera cu diferite medicamente utilizate pentru vindecarea hipertensiunii arteriale, cum ar fi diureticele care economisesc potasiul și blocanții receptorilor de angiotensină . Acestea două pot duce la niveluri foarte ridicate de potasiu in organism care dau naștere unor simptome cum ar fi greata si aritmia cardiaca .

Probleme cu rinichii : bazat pe motivul de mai sus, sucul de noni nu ar trebui să fie luat de către persoanele care deja se lupta cu probleme renale , deoarece poate tinde să agraveze starea existentă .

Desi mai multe studii au susținut siguranța sucului noni, este recomandat să se consulte un cadru medical inainte de a-l consuma pentru amelioarea unor afectiuni în special în timpul unor cazuri speciale, cum ar fi sarcina și alăptarea.

Mai mult decat atat, se recomanda precautie înainte de a încerca ceva pentru prima dată; întotdeauna este bine sa va informati mai ales atunci când nu sunt conștienți de reacțiile alergice .

Pe scurt despre sucul Noni

Sucul noni a fost apreciat pentru caracterul său de medicament de peste 2000 de ani în Polinezia, China și India și este o parte importantă a trendului de asistență medicală.

Numeroase persoane din întreaga lume, inclusiv experții din domeniul sanatatii au mărturisit beneficiile sale uimitoare și o viata sanatatoasa legata de sucul de noni. În timp ce fructele și sucul sunt destul de cunoscute pentru calitatile lor terapeutice, alte părți ale plantei noni, cum ar fi coaja, frunzele și rădăcina au o istorie a utilizării tradiționale în Polinezia . Coaja și rădăcinile plantei noni au fost utilizate în mod tradițional în scopuri de vopsire datorita prezenței substanțelor chimice galbene cunoscute sub numele de antrachinone.

În afară de avantajele enumerate mai sus, proxeronina prezenta în sucul de noni este o enzima anti-inflamatorie, care de asemenea, amelioreaza simptomele durerilor menstruale si endometrioza la femei . Sucul de noni ajuta la mentinerea starii de spirit prin stimularea producției de serotonină și previne starea de anxietate si depresie . Acesta funcționează ca un amplificator pentru întregul sistem endocrin, care este pozitiv pentru funcționarea glandei timus, glanda pineală, glandele suprarenale și organele sexuale atat pentru barbati cat si pentru femei . Toate aceste câștiguri pentru sănătate și caracteristici medicamentoase fac din sucul noni un remediu puternic în mai multe indicatii si promoveaza o stare generala de sanatate.