Osteoartrita Tratament Naturist

 

 

Osteoartrita este o inflamatie comuna, care rezulta din degenerarea cartilajului. Osteoartrita poate fi cauzata de imbatranire, ereditate(transmitere in familie), si leziuni cauzate de traume sau de boala.

Cel mai frecvent simptom al osteoartritei este durerea in articulatia afectata(e) dupa o utilizare repetata a aceseia. Alte simptome ale osteoartritei includ: articulatii umflate/rigiditate articulara/scartaitul inchieturilor/reducerea mobilitatii articulatiilor afectate. Nu exista nici un fel de test de sange pentru diagnosticarea osteoartritei.

Scopul tratamentului in osteoartrita este de a reduce durerile articulare si inflamatia in timp ce se imbunatatesc si mentin functiile articulare.

 

 

Ce este osteoartrita?

Osteoartrita este o forma de artrita care dispune defalcarea si eventuala pierdere a cartilajului uneia sau mai multor articulatii. Cartilagiul este o substanta proteica care serveste ca o „perna” intre oasele articulatiilor. Printre cele peste 100 de tipuri diferite de artrita, osteoartrita este cea mai frecventa. Osteoartrita apare mai frecvent la varste mai inaintate. Inainte de 45 de ani osteoartrita apare mai frecvent la barbati, iar dupa 55 de ani mai frecvent la femei. Osteoartrita, sau OA este mentionata sau cunoscuta ca artrita degenerativa, sau osteoartrita degenerativa a articulara.

 

 

Ce cauzeaza osteoartrita?

Osteoartrita primara, care nu rezulta din leziuni sau alte boli, este partial un rezultat al imbatranirii naturale a inchieturilor. Pe masura ce imbatranim, continutul de apa din cartilagii creste, iar continutul de proteina se degenereaza ca  urmare a proceselor biologice. Eventual, cartilagiile incep sa se degenereze prin transformarea in fulgi sau formarea de mici crevase. In osteoartrita avansata, apare o pierdere totala a pernei dintre cartilaj si oase. Folosirea repetata a inchieturilor uzate de-a lungul anilor poate irita mecanic si inflama cartilajul, cauzand durerea inchieturilor si umflare. Pierderea pernitei din cartilaj cauzeaza frecare intre oase, cauzand durere si limitand mobilitatea articulatiilor.

 

Inflamatia cartilajului poate stimula, de asemenea, noi excrescente osoase(pinteni, de asemenea, mentionati ca osteofite) in jurul articulatiilor. Osteoartrita poate ocazional sa apara la mai multe persoane din aceasi familie, ceea ce presupune o cauza ereditara(genetica) a acestei afectiuni. De aceea osteoartrita este considerata a fi rezultatul unei combinatii a fiecaruia dintre acesti factori care duc in final la o ingustare a cartilajului in articulatia afectata.

 

Osteoartrita secundara este o forma de osteoartrita cauzata de o alta boala sau afectiune. Conditiile care pot duce la osteoartrita secundara includ obezitatea, traumatisme repetate sau interventia chirurgicala la nivelul structurilor articulare, articulatii anormale la nastere(anomalii congenitale), guta, diabet zaharat, precum si alte tulburari hormonale.

 

Obezitatea provoaca osteoartrita prin cresterea sarcinii mecanice asupra articulatiei, si prin urmare, pe cartilaj. De fapt, alaturi de imbatranire, obezitatea este cel mai important factor de risc pentru osteoartrita de genunchi. Dezvoltarea timpurie a osteoartritei de genunchi la culturisti este datorata greutatii corporale ridicate. Traumatismele repetate la nivelul tesuturilor articulare(ligamente, oase, si cartilaje), poate duce la aparitia precoce a osteoartritei la jucatorii de fotbal si personalul militar din armata. Ca fapt interesant, studiile nu au gasit un risc crescut de osteoartrita la alergatorii pe distante lungi.

 

Depozitele de cristal din cartilaj pot provoca degenerarea lui si osteoartrita. Cristalele de acid uric pot provoca artrita in guta, in timp ce cristalele de pirofosfat de calciu provoaca artrita in pseudoguta.

 

Unii oameni se nasc cu articulatii formate anormal(anomalii congenitale), care sunt vulnerabile la uzura mecanica, provocand degenerare precoce si pierderea carilajului articular. Osteoartrita articulatiilor soldului este frecvent legata de anomaliile structurale ale acestor articulatii care au fost prezente la nastere.

 

Tulburarile hormonale, cum ar fi diabetul si tulburarile hormonului de crestere, sunt de asemenea asociate cu uzura precoce a cartilajului si osteoartrita secundara.

 

Tratamentul osteoartritei vizeaza:

– Alimentatie corecta pentru corectarea acidozei=inflamatie, obezitatii, diabetului zaharat, gutei, reglarea eventualelor tulburari hormonale ( vezi articol Stil de viata alcalin si Cateva reguli despre combinatiile alimentare corecte)

– Hidratare corespunzatoare cu apa de calitate 2-2,5 l apa/zi, conform regulilor de baut apa ( vezi sectiunea de articole Apa si Aquarion)

– Exercitii fizice in limita tolerantei sau plimbare pe jos zilnic

 

Osteoartrita Tratament naturist Recomandat de Dr. Valentina Cojocaru:

Triple- Potency Lecithin – 2 capsule/zi dupa masa – impiedica distrugerea cartilajelor; utila sportivilor, persoanelor care efectueaza munci fizice grele, ajuta la mentinerea grasimilor din sange la nivel normal ( recomandat in obezitate, diabet zaharat);

Evening Primrose Oil – 1 capsula/zi – inainte de masa– un adjuvant excelent in tratarea osteoartritei prin acizii grasi nesaturati pe care ii contine; sustine organismul si in rezolvarea obezitatii, fiind eficient in curele de slabire, reglarea nivelului hormonal

White Willow – 3×1 caps/zi – inainte cu 30 de minute de masa – folosit petru calmarea durerilor articulare fara a avea efecte negative pe tubul digestiv; se poate creste doza pana la maxim 18 capsule/zi; atentie la cei cu probleme de coagulare a angelui sau la cei ce se afla deja sub tratament anticoagulant; efectul analgezic este puternic pana la remitere, efect antiinflamator puternic

Omega 3 concentrat – 1 capsula/zi- inainte de masa – reduce inflamatiile; ajutor excelent in inflamatiile artritice

Shark Aid – 1- 2 tablete de 3ori/zi– in functie de gradul de afectare al articulatiei – dupa masa- contine cartilaj de rechin bogat in substante care se regasesc si in cartilajele umane- sulfat de condroitina; imbunatateste functionarea articulatiilor, impiedica degradarea, ajuta la refacere, sustine articulatiile la sportivi, la cei cu munci fizice grele, la varstnici.

Rhodiolin – 1 capsula/zi- inainte de masa– relaxeaza sistemul nervos imbunatatinand rezistenta la durere; imbunatateste starea generala a organismului; nu creaza dependenta.

Tratamentul se efectueaza pentru 1-2-3 luni in functie de gradul de afectare al articulatiilor, de comorbiditatea asociata ( alte afectiuni existente). Se poate incepe cu doze mai mici si se incheie in descrestere doze.

 

 

Tratament recomandat de Dr Cojocaru Valentina

Medic Specialist Medicina de Familie

Competenta Homeopatie, Nutritie, Fitoterapie

 

Si nu uitati: SA NE HRANIM CU IUBIRE!!!!