Peeling chimic (exfolierea chimica)

 

 

 

Peeling-ul chimic este o procedura in care o solutie chimica este aplicata pe piele pentru a indeparta straturile superioare. Pielea care creste din nou dupa un peeling chimic este mai neteda si are un aspect mai tineresc.

Peelingul chimic este folosit in tratamentul ridurilor, descolorarii pielii si cicatrici- de obicei pe fata. Un peeling chimic poate fi efectuat fara alte proceduri cosmetice sau in combinatie cu alte proceduri chimice.

Peeling-ul chimic se poate face la diferite adancimi- usoare, medii sau profunde, in functie de rezultatele dorite. Fiecare tip de peeling chimic foloseste o solutie chimica diferita. Peeling-ul chimic mai adanc produce rezultate mai dramatice, dar de asemenea, implica timpi de recuperare mai lungi.

 

De ce se face peelingul chimic?

Un peeling chimic poate fi utilizat pentru a trata diverse probleme ale pielii. In functie de problemele pe care le dorim rezolvate cu aceasta procedura, vom alege un peeling chimic care consta in una din cele trei adancimi:

*Peeling-ul chimic usor. Un peeling chimic usor, superficial, indeparteaza stratul exterior al pielii(epiderma). Acesta poate fi utilizat pentru a trata ridurile fine, acneea, culoarea inegala a pielii si uscaciunea pielii. Este posibila efectuarea unui peeling chimic usor o data pe saptamana pana la sase saptamani, in functie de rezultatele dorite.

*Peeling-ul chimic mediu. Acest tip de peeling chimic indeparteaza celulele pielii din epiderma si din portiuni ale partii superioare ale stratului mijlociu al pielii(derma). Un peeling chimic mediu poate trata ridurile, cicatrici de la acnee, si discolorari ale pielii. Se poate repeta dupa 12 luni pentru a mentine rezultatele.

*Peeling-ul chimic adanc. Un peeling chimic adanc indeparteaza celulele pielii din epiderma si din portiuni ale stratului mijlociu pana la cel inferior al dermei. Medicul poate recomanda un peeling chimic profund daca aveti riduri profunde, cicatrici, sau cresteri precanceroase.

aquabelle

Un peeling chimic nu poate indeparta cicatricile adanci sau reduce dimensiunile porilor.

 

Un peeling chimic poate provoca diverse efecte secundare, inclusiv:

*Roseata. Vindecarea normala de la un peeling chimic implica inrosirea pielii tratate. Dupa un peeling chimic mediu sau profund, roseata poate persista mai multe luni.

*Cicatrici. Rareori, un peeling chimic poate provoca cicatrici-de obicei in partea inferioara a fetei. Antibioticele si medicamentele steroidiene pot fi folosite pentru a atenua aspectul acestor cicatrici.

*Modificari ale culorii pielii. Un peeling chimic poate provoca pielea tratata sa devina mai inchisa decat in mod normal(hiperpigmentare), sau mai deschisa decat in mod normal(hipopigmentare). Hiperpigmentarea este mai frecventa dupa peeling-ul superficial, in timp ce hipopigmentarea este mai comuna dupa un peeling chimic profund. Modificarile culorii pielii sunt mai comune la persoanele cu ten mai inchis, si pot fi permanente.

*Infectie. Un peeling chimic poate provoca dezvoltarea herpesului, virusul care provoaca raceli. Rareori, un peeling chimic poate duce la o infectie bacteriana sau fungica.

*Leziuni ale inimii, rinichilor sau hepatice. Un peeling chimic profund utilizeaza acidul carbolic(fenol), care pot deteriora muschiul inimii si poate cauza inima sa bata neregulat. Fenolul poate de asemenea, afecta rinichii si ficatul. Pentru a limita expunerea la fenol un peeling chimic profund este realizat portionat la intervale de 10-20 de minute.

 

Un peeling chimic nu este recomandat pentru toata lumea. Doctorul poate sa va avertizeze impotriva unui peeling chimic sau anumite tipuri de peeling chimic daca:

*Ati luat medicamente pentru acnee cu isotretinoin in ultimele sase luni

*Aveti un ten inchis la culoare

*Aveti par rosu si un ten palid, pistrui

*Aveti o istorie personala a zonelor crestate cauzate de cresterea excesiva de tesut cicatricial(cheloide)

*Aveti o pigmentare anormala a pielii

*Aveti veruci faciale

*Aveti antecedente de raceli puternice sau frecvente

 

creme-de-fata