Reflux Biliar

 

 

 

Refluxul la nivelul bilei apare atunci când bila are un lichid digestiv produs în ficat care susține (refluxurile) în stomac și tubul care leagă gura și stomacul (esofagul).

 

Refluxul bilei poate însoți refluxul de acid, termenul medical pentru spalarea acizilor stomacului în esofag. Totuși, refluxul acidului biliar și refluxul de acid sunt condiții separate.

 

Dacă bilele sunt importante la reflux, cauza este controversată. Bilele sunt adesea o cauză suspectă a refluxului atunci când oamenii răspund incomplet sau deloc la medicamente puternice împotriva supresiei acidului. Dar există puține dovezi care să identifice efectele refluxului biliar la oameni.

 

Spre deosebire de refluxul de acid, refluxul biliar, de regulă, nu poate fi complet controlat prin schimbări de dietă sau în stilul de viață. Tratamentul implică medicamente sau, în cazuri grave, intervenții chirurgicale.

Bila are un lichid galben-verzui  care este esențial pentru digerarea grăsimilor și pentru eliminarea celulelor roșii uzate din sânge și a anumitor toxine din corpul dumneavoastră. Bilele se produc în ficat și se depozitează în vezica biliară.

 

Mancarea unei mese care conține chiar și o cantitate mică de grăsime semnalează vezicii biliare să elibereze bila, care curge prin două tuburi mici (conducta chistică și conducta biliară comună) în partea superioară a intestinului subțire (duoden).

 

 

Refluxul bilei în stomac

Bilele și amestecul alimentar din duoden și intrați în intestinul subțire prin supapa pilorică, un inel greu de mușchi localizat la ieșirea din stomac. Valva pilorică se deschide, de obicei, doar puțin – suficient pentru a elibera aproximativ o opt dintr-o uncie (aproximativ 3,5 mililitri) de alimente lichefiate la un moment dat, dar nu suficientă pentru a permite sucurilor digestive să ajungă din reflux în stomac. În multe cazuri de reflux biliar, supapa nu se închide corect și bilele se spală înapoi în stomac.

 

 

 

Refluxul bilei în esofag

Acul biliar și acidul gastric pot fi refluxate în esofag atunci când o altă supapă musculară, sfincterul inferior esofagian funcționează defectuos. Sfincterul esofagian inferior separă esofagul și stomacul. Valva se deschide în mod normal doar suficient timp pentru a permite alimentelor să treacă în stomac. Dar dacă supapa slăbește sau se relaxează anormal, bila poate spăla înapoi în esofag.

 

 

 

Ce provoaca refluxul biliar?

Refluxul biliar poate fi cauzat de:

Chirurgie complicații. Chirurgia gastrică, inclusiv îndepărtarea totală a stomacului (gastrectomie) și intervenția chirurgicală by-pass gastrică pentru scăderea în greutate, este responsabilă pentru refluxul biliar.
Ulcerul peptic. Un ulcer peptic poate bloca supapa pirolitică astfel încât să nu se deschidă suficient pentru a permite stomacului să se golească cât mai repede posibil. Alimentele stagnante în stomac pot duce la creșterea presiunii gastrice și la eliberarea de acid biliar și de stomac în esofag.
Operația vezicii biliare (colecistectomie). Persoanele care au eliminat veziculele biliare au reflux semnificativ mai mult decât persoanele care nu au avut această intervenție chirurgicală.