Definiție Retinopatia Diabetică

Retinopatia diabetică este o complicație a diabetului zaharat care afecteaza ochii. Este cauzata de leziuni ale vaselor sanguine de la nivelul țesutului sensibil la lumină – partea din spate a ochiului, numita retina.

La început, retinopatia diabetică nu poate provoca nici un simptom sau doar usoare probleme de vedere. În cele din urmă, aceasta poate duce la orbire.

Afectiunea poate sa apara la orice persoana care are diabet de tip 1 sau diabet de tip 2. Cu cât aveți diabet zaharat de mai mult timp și va controlati mai putin glicemia din sânge, cu atât sunteți mai susceptibili sa dezvoltati aceasta complicatie a ochilor.

 

Simptomele retinopatiei diabetice

S-ar putea să nu aveți simptome în stadiile timpurii ale retinopatiei diabetice. Pe masura ce starea progresează, simptomele retinopatiei diabetice pot include :

* Pete sau siruri de caractere întunecate ce plutesc in vederea dvs ( flocoane)

* Vedere neclara, incetosata

* Vedere fluctuanta

* Insuficienta vederii in culori

* Zone întunecate sau goale în vederea dvs

* Pierderea vederii

Retinopatia diabetică afectează de obicei ambii ochi.

 

Când este necesar sa consultati un medic

Monitorizarea atenta a diabetului zaharat este cea mai bună modalitate de a preveni pierderea vederii. Dacă aveți diabet zaharat, programati-va la medicul dumneavoastră oftalmolog pentru un examen anual ocular ce include dilatarea, chiar dacă vederea dvs pare in regula. Sarcina poate agrava retinopatia diabetică, astfel ca, daca sunteti insarcinata, medicul dumneavoastră poate recomanda examene oftalmologice suplimentare pe tot parcursul sarcinii.

Adresați-vă medicului dumneavoastră imediat ce ochii dvs isi schimbă brusc vederea sau aceasta devine neclară, cu pete, sau tulbure.

 

Cauzele retinopatiei diabetice

In timp, o glicemie crescuta în sânge poate duce la blocarea vaselor de sange mici care hranesc retina, tăind alimentarea cu sange. Ca urmare, ochiul încearcă să dezvolte noi vase de sange. Dar aceste noi vase de sange nu se dezvolta în mod corespunzător și se pot scurge ușor.

 

Există două tipuri de retinopatie diabetica:

1. Retinopatia diabetica timpurie.

În această formă mai frecventa – numita retinopatie diabetica nonproliferativa (PNDR) – noile vase de sange nu sunt în creștere (proliferare).

Cand aveti PNDR, pereții vaselor de sânge din retină slăbesc. Umflături mici (microanevrisme) ies din peretii vaselor mai mici, uneori cu scurgeri de lichid si sange in retina. De asemenea, vasele de sange retiniene mai mari pot începe să se dilate și să devină neregulate in diametru. PNDR poate progresa de la o forma ușoară până la o forma severă, intrucat mai multe vase de sange devin blocate.

Fibrele nervoase de la nivelul retinei pot începe să se umfle. Uneori partea centrală a retinei (macula) începe să se umfle (edem macular), o afectiune care necesita tratament.

2. Retinopatia diabetică avansată.

Retinopatia diabetica poate progresa la acest tip mai sever, cunoscuta sub numele de retinopatie diabetică proliferativă. În acest tip, vasele de sange deteriorate se închid, determinând cresterea vaselor de sange anormale, noi la nivelul retinei si se pot scurge în substanța clar-gelatinoasa care umple centrul ochiului (corpul vitros).

În cele din urmă, tesutul cicatricial stimulat de cresterea a noi vase de sange poate provoca desprinderea retinei de partea din spate a ochiului. În cazul în care noi vase de sange interfereaza cu fluxul normal de fluid din ochi, presiunea poate ajunge pana in globul ocular. Acest lucru poate deteriora nervul care transporta imaginea de la ochi la creier (nervul optic), rezultand glaucom.

 

Factori de risc

Oricine are diabet poate dezvolta retinopatie diabetică. Riscul de a dezvolta aceasta afectiune oculara poate crește ca urmare a:

* Duratei diabetului zaharat – cu cat aveti de mai mult timp diabet zaharat, cu atat este mai mare riscul de a dezvolta retinopatia diabetică

* Controlului slab al glicemiei

* Hipertensiunii arteriale

* Colesterolului ridicat

* Sarcinii

* Consumului de tutun

* Apartenentei la rasa neagra, hispanica sau nativ americana

 

Complicațiile retinopatiei diabetice

Retinopatia diabetică presupune cresterea anormala a vaselor de sange de la nivelul retinei.

 

Complicatiile pot duce la probleme serioase de vedere:

Hemoragie vitreana

Noi vase de sange pot sângera în substanța clar-gelatinoasa care umple centrul ochiului. În cazul în care cantitatea de sânge este mica, ati putea vedea doar câteva pete intunecate (flocoane). În cazurile mai severe, sângele poate umple cavitatea vitroasă și poate bloca complet vederea dvs.

Hemoragia vitreana in sine, de obicei, nu produce pierderea permanenta a vederii. Sângele cel mai adesea dispare din ochi in cateva saptamani sau luni. Cu excepția cazului în care retina este deteriorata, vederea dvs poate reveni la claritatea sa anterioară.

Dezlipirea de retina

Vasele de sânge anormale asociate cu retinopatia diabetica stimuleaza creșterea țesutului cicatricial, care poate trage retina departe de fundul ochiului. Acest lucru poate provoca pete care plutesc în vederea dvs, flash-uri de lumina sau pierderea severă a vederii.

Glaucomul

Vasele de sange nu pot crește în partea din față a ochiului și interfereaza cu fluxul normal de fluid din ochi, cauzand presiune în ochi si ducand la glaucom. Această presiune poate deteriora nervul care transporta imaginile de la ochi la creier (nervului optic).

Orbire

În cele din urmă, retinopatia diabetică, glaucomul sau ambele pot duce la pierderea completa a vederii.

 

Pregătirea pentru consultatia dvs.

Asociatia Americana pentru Diabet (ADA) recomanda ca orice persoana în vârstă de peste 10 ani cu diabet zaharat de tip 1 sa beneficieze de un examen oftalmologic în termen de cinci ani de la diagnosticarea cu diabet zaharat.

Dacă aveți diabet zaharat de tip 2, ADA recomanda un examen oftalmologic inițial imediat după ce ati fost diagnosticat cu diabet zaharat, deoarece este posibil să fi avut diabet de ceva timp fără să știti.

După examenul inițial, ADA recomanda ca persoanele cu diabet zaharat sa faca un examen anual oftalmologic.

Dacă ați avut examene repetate normale și un control bun al glicemiei din sânge, ați putea prelungi timpul dintre examene de la doi la trei ani. Dacă aveți retinopatie care se agraveaza, ați putea avea nevoie de examene oftalmologice mult mai frecvente. Adresați-vă medicului dumneavoastră oftalmolog si urmati recomandarile sale.

ADA recomanda ca femeile cu diabet zaharat care raman gravide sa faca un examen oftalmologic in timpul primului trimestru de sarcină și sa fie monitorizate îndeaproape în timpul sarcinii și până la un an după naștere. Sarcina poate provoca, uneori, dezvoltarea retinopatiei diabetice sau agravarea ei.

Iată câteva informații care sa va ajute să vă pregătiți pentru consultatia dvs. oftalmologica.

 

Ce puteti sa faceti

* Scrieti un scurt rezumat al istoricului diabetului dvs , inclusiv atunci când ati fost diagnosticati; medicamentele pe care le-ați luat pentru diabetul zaharat, acum și în trecut; nivelurile medii ale glicemiei din sange ; recente și ultimele lecturi ale hemoglobinei A1C, dacă le cunoasteti.

* Faceti o lista a altor medicamente, vitamine si suplimente pe care le luați și doza acestora.

* Faceti o lista a simptomelor pe care le aveti, dacă este cazul. Includeti orice care ar putea părea fără legătură cu potențialele probleme oculare.

* Cereti unui membru al familiei sau unui prieten sa mearga cu dvs, dacă este posibil. Cineva care va însoțește vă poate ajuta sa va amintiti informațiile pe care le primiți. De asemenea, intrucat ochii dvs au fost dilatati, s-ar putea sa aveti nevoie de o persoana care sa va poata duce acasă.

* Faceti o lista cu intrebări pentru medicul dumneavoastră.

 

Pentru retinopatia diabetica, câteva întrebări de bază pe care sa le adresati medicului dumneavoastră ar trebui sa includa:

* In ce fel imi afecteaza vederea diabetul?

* Trebuie sa efectuez si alte teste?

* Aceasta afectiune este temporara sau de lunga durata ?

* Ce tratamente sunt disponibile și pe care mi le recomandati ?

* La ce reacții adverse pot ma astept in urma tratamentului ?

* Am si alte afectiuni de sănătate. Cum pot să le gestionez cel mai bine împreună ?

* Dacă am un control al glicemiei din sange, cum vor evolua simtomele mele oculare?

* Care sunt intervalele de referinta pentru glicemia mea astfel incat sa imi pot proteja vederea?

* Puteți recomanda servicii medicale pentru persoanele cu deficiente de vedere ?

Nu ezitați să puneti si alte întrebări.

 

La ce să va așteptati de la medicul dumneavoastră

Medicul dumneavoastră ar putea să vă puna o serie de întrebări, inclusiv :

* Aveti simptome oculare, cum ar fi o vedere încețoșată sau flocoane ?

* De cat timp ati avut simptomele ?

* În general, cât de bine va controlati diabetul dumneavoastră ?

* Care a fost valoarea ultimei dvs hemoglobine A1C   ?

* Aveti si alte afectiuni de sanatate, cum ar fi hipertensiune arteriala sau colesterolul ridicat ?

* Ati suferit o interventie chirurgicala la ochi ?

 

Teste si diagnostice

Retinopatia diabetica este cel mai bine diagnosticata printr-un un examen oftalmologic dilatat. Pentru acest examen, se pun picături in ochii dvs pentru a lărgi (dilata) pupilele, ca sa permita medicului dumneavoastră o mai bună vizualizare în interiorul ochilor dvs. Picăturile va pot provoca o vedere incetosata pana ce aceasta se estompeaza, câteva ore mai târziu.

 

În timpul examenului, medicul dumneavoastră oftalmolog va căuta :

* Vase de sange anormale

* Umflaturi, sânge sau depozite de grasime la nivelul retinei

* Cresterea de noi vase de sange si de tesut cicatricial

* Sângerare în substanța clar-gelatinoasa care umple centrul ochiului (vitros)

* Dezlipire de retina

* Anomalii la nivelul nervului optic

 

În plus, medicul dumneavoastră oftalmolog va poate:

* Testa vederea dvs

* Măsura tensiunea oculara pentru a va testa de glaucom

* Cauta dovezi ale cataractei

 

Angiofluorografia retiniana

Cu ochii dilatati, medicul dumneavoastră va face poze din interiorul ochilor. Atunci medicul va injecta o vopsea specială în braț și va face mai multe poze in timp ce vopseaua circula prin ochii dvs. Medicul poate utiliza imaginile pentru a indica vasele de sange care sunt închise, rupte sau care prezinta scurgeri de lichid.

 

Tomografia în coerența optică

Medicul dumneavoastră oftalmolog poate solicita o tomografie în coerență optică. Acest test de imagistica ofera imagini transversale ale retinei care arată grosimea retinei, lucru ce va ajuta sa determine dacă fluidul s-a scurs în țesutul retinei. Mai târziu, examenele TTPM pot fi utilizate pentru a monitoriza modul in care tratamentul functioneaza.

 

Prevenirea retinopatiei diabetice

Dumneavoastra nu puteti preveni întotdeauna retinopatia diabetica. Cu toate acestea, examenele oftalmologice regulate, un control bun al glicemiei din sânge și a tensiunii arteriale, precum și intervenția timpurie pentru problemele oculare pot ajuta la prevenirea pierderii severe a vederii.

 

Dacă aveți diabet zaharat, puteti reduce riscul retinopatiei diabetice urmand urmatoarele sfaturi:

1. Mentineti un control al diabetului dvs.

Cautati sa aveti o alimentatie sanatoasa si faceti din activitatea fizica o rutina de zi cu zi. Incercați să aveti cel puțin 150 de minute de activitate aerobica moderata, cum ar fi mersul pe jos, în fiecare săptămână. Luati medicamentele orale pentru diabet sau insulina asa cum v-au fost ele recomandate.

2. Monitorizati-va glicemia din sânge

Posibil să aveți nevoie sa verificati și de sa înregistrati nivelul glicemiei din sânge de mai multe ori pe zi – masuratori mai-frecvente pot fi necesare dacă sunteți bolnavi sau sub stres. Adresați-vă medicului dumneavoastră cât de des trebuie să vă testați glicemia.

3. Adresați-vă medicului dumneavoastră pentru un test de hemoglobină glicozilată

Testarea hemoglobinei glicozilate, sau testul hemoglobinei A1C , reflectă media glicemiei din sange pentru o perioada de doua pana la trei luni inainte de test. Pentru majoritatea oamenilor, scopul A1C este de a fi în conformitate cu 7 %.

4. Mentineti-va tensiunea arteriala si colesterolul sub control

Consumul de alimente sanatoase, si exercitiile fizice in mod regulat va ajuta sa pierdeti excesul de greutate. Uneori este necesara medicația.

5. Adresati-va medicului dvs dacă fumați sau folositi alte tipuri de tutun, pentru a vă ajuta să renunțati

Fumatul creste riscul diverselor complicatii ale diabetului zaharat, inclusiv al retinopatiei diabetice.

6. Acordati o atenție deosebita schimbărilor de vedere

Adresați-vă medicului dumneavoastră oftalmolog imediat ce obeservati schimbări bruște de vedere sau vederea devine neclara, cu pete sau incetosata.

7. Retineti ca diabetul nu duce neapărat la pierderea vederii.

8. Mentinerea unui rol activ in reglarea diabetului zaharat poate ajuta la prevenirea diverselor complicatii.