Definiție Sindromul hiperosmolar diabetic

Sindromul hiperosmolar diabetic este o afectiune grava cauzata de o glicemie extrem de mare. Afectiunea apare cel mai frecvent la persoanele cu diabet de tip 2. Este adesea declansata de boală sau infecție.

Ca urmare a sindromului hiperosmolar diabetic, corpul dvs incearca sa scape de excesul de zahăr din sânge prin trecerea în urină. Netratat sindromul hiperosmolar poate pune la viata in pericol de deshidratare. Îngrijirea medicală promptă este esentiala.

 

Simptomele Sindromului hiperosmolar diabetic

Sindromul hiperosmolar diabetic poate dura zile sau saptamani pentru a se dezvolta . Semnele si simptomele posibile includ:

* glicemie din sânge de 600 miligrame pe decilitru ( mg / dl) sau 33,3 milimoli pe litru ( mmol / L) sau mai mare:

* sete excesiva

* gură uscată

* urinare frecventa

* piele calda, uscata

* febră

* somnolență , confuzie

* halucinații

* pierderea vederii

* convulsii

* comă

 

Când este necesar sa consultati un medic

Consultați-vă medicul dacă glicemia este persistent mai mare decât intervalul de referinta recomandat de medicul dumneavoastră sau dacă aveți semne sau simptome ale sindromului hiperosmolar diabetic, cum ar fi :

* sete excesiva

* urinare frecventa

* piele calda, uscata

* gură uscată

* febră

 

Solicitati asistenta medicala de urgenta in cazul in care:

* Nivelul zahărului din sânge este de 400 mg / dL ( 22,2 mmol / L ) sau mai mare și nu se îmbunătățește în pofida instrucțiunilor medicului dumneavoastră pentru tratament. Nu așteptați până când glicemia din sânge este suficient de mare pentru provoca sindromul hiperosmolar diabetic.

* Aveți confuzie, tulburări de vedere sau alte semne de deshidratare.

 

Cauze sindromul hiperosmolar diabetic

Sindromul hiperosmolar diabetic poate fi declanșat de :

* boală sau infecție

* ca urmare a nerespectarii unui plan de tratament pentru diabetul zaharat sau un plan de tratament inadecvat

* anumite medicamente, cum ar fi pastilele diuretice.

Uneori diabetul zaharat nediagnosticat poate duce la sindromul hiperosmolar diabetic.

 

Factori de risc

Riscul de a dezvolta sindromul hiperosmolar diabetic ar putea fi mai mare dacă:

* Aveti diabet de tip 2. Dacă nu va monitorizati glicemia din sânge sau nu știti încă daca aveți diabet zaharat de tip 2, riscul este mai mare.

* Sunteti in varsta de peste 65 de ani.

* Aveti o alta afectiune de sanatate cronica, cum ar fi insuficienta cardiaca congestiva sau boli de rinichi.

* Aveți o infecție, cum ar fi pneumonie, infectii ale tractului urinar sau un virus care cauzeaza cresterea glicemiei din sange.

* Luati anumite medicamente. Unele medicamente – cum ar fi corticosteroizi (prednison), diuretice ( hidroclorotiazidă și clortalidona ) și medicamente anti convulsive precum fenitoină ( Dilantin )

 

Complicațiile sindromului hipersmolar diabetic

Sindromul hiperosmolar diabetic poate duce la:

* convulsii

* atac de cord

* accident vascular cerebral

* comă

Fără tratament prompt, sindromul hiperosmolar diabetic poate fi fatal.

 

Pregătirea pentru consultatia dvs.

Sindromul hiperosmolar diabetic este o urgenta medicala pentru care nu aveti timp să va pregătiti.

Dacă aveți simptome de glicemie crescuta, cum ar fi sete extremă și urinare excesivă, pentru câteva zile, verificați-va glicemia din sânge și apelati la medicul dumneavoastră pentru recomandări. Dacă simțiți simptomele unei glicemii extrem de mari, sunați la 112 sau numărul local de urgență. Nu încercați să mergeti singuri la spital.

Dacă sunteți cu cineva care are diabet și acționează confuz, are slăbiciune sau se afla in pericol de deces , cereti ajutor medical de urgenta.

 

După ce ați primit tratament și va simtiti mai bine, ați putea dori să adresati medicului dumneavoastră anumite intrebari, precum:

Cum pot cel mai bine sa imi controlez diabetul?

Care sunt intervalele de referinta ale glicemiei mele?

Este nevoie sa consult un specialist?

Am si alte probleme de sanatate. Cum pot să le gestionez împreună?

Ce modificări dietetice trebuie sa urmez?

Ar trebui sa consult un dietetician?

Consumul unei mese bogate in zahăr aduce pe acest sindrom?

Am voie să beau mai multe lichide?

Poate sindromul hipersmolar diabetic sa apara din nou?

 

Teste si diagnostice

Pentru sindromul hiperosmolar diabetic, diagnosticul prompt este critic. Echipa medicală de urgență va face un examen al starii fizice și psihice și poate solicita celor care sunt cu dvs informatii despre istoricul dvs medical.

 

Testele de laborator

Probabil vi se vor face teste de sânge și urină pentru a vi se masura nivelul glicemiei din sange si functia renala pentru a detecta infecția, printre alte afectiuni.

 

Prevenirea sindromului hipersmolar diabetic

Controlul zilnic al diabetului zaharat va poate ajuta să preveniti sindromul hiperosmolar diabetic.

* Cunoasterea simptomelor de glicemie crescuta. Fiti in alerta pentru simptomele de avertizare a glicemiei din sange, precum si pentru situatiile in care aveti riscul de a dezvolta sindromul hiperosmolar, cum ar fi boala sau infecții.

* Monitorizati-va glicemia. Monitorizarea glicemiei va ajuta să va pastrati în intervalul de referinta și vă avertizează care sunt maximele periculoase. Adresați-vă medicului dumneavoastră cât de des ar trebui să vă testați glicemia. Monitorizati-va mai des atunci când sunteti bolnav.

* Când sunteti bolnav, beti multe lichide. Beti un pahar de bautura nealcoolica, fara cofeina pe oră, până când puteți să vă adresați medicului dumneavoastră pentru recomandări.

* Urmați planul de gestionare a diabetului zaharat. Consumați alimente nutritive, luati medicamentele asa cum v-au fost prescrise si faceti exercitii fizice in mod regulat.

* Educați-i pe cei dragi, prietenii si colegii de munca. Învățati persoanele cu care petreceti timpul sa recunoasca semnele si simptomele glicemiei crescute din sange – și cereti ajutor de urgență .

* Purtați o brățară de identificare medicala sau un colier. Dacă sunteti inconștient, ID-ul poate furniza informații valoroase pentru alții, inclusiv pentru personalul de urgență.

* Fiti la curent cu vaccinările. Faceti un vaccin antigripal anual și adresați-vă medicului dumneavoastră dacă aveți nevoie de vaccin pneumococic, care va protejează împotriva unor forme de pneumonie.