Stenoza Aortica

 

 

Stenoza aortica  apare atunci cand valva aortica inimii se îngustează. Această îngustare împiedică valva de la deschiderea completă, care obstrucționează fluxul de sânge din inima ta în aortă și mai departe cstre restul corpului.


Atunci când valva aortica este obstrucționată, inima trebuie sa lucreze mai greu pentru a pompa sange in corpul tau. În cele din urmă, acestefort suplimentar limitează cantitatea de sânge care poate fi pompat și poate slăbi mușchiul inimii. Dacă aveți stenoza de valva aortica severa, va trebui, de obicei, o intervenție chirurgicală pentru a înlocui valva. Stenoza lasata netratata,  poate duce la probleme cardiace grave.

 


Stenoza aortica simptome:


Stenoza  aortică variază de la ușoară până la severă. Semnlee și simptome stenozei se dezvolta, în general, atunci când îngustarea supapei este severă și poate include:
• Durere în piept (angină pectorală) sau senzație de apăsare
• Senzație de leșin sau leșin la efort.
Scurtarea respirației, mai ales la efort
• Oboseala, mai ales în perioadele de activitata crescutA
• Palpitații cardiace – senzații ale bătăilor rapide ale inimii,
• Murmur cardiac


Efectele ce slăbesc inima ale stenozei aortice poate duce la insuficienta cardiaca.  Semnele și simptomele unei insuficiente cardiace includ oboseala, dificultati de respiratie, si glezne umflate.

Stenoza de valvă aortică de multe ori nu produce semne de avertizare sau simptome imediat, ceea ce o face dificil de detectat la început. De asemenea, se poate sa nu stii ca ai simptome. Condiția este adesea descoperită în timpul unei examinari fizice de rutină atunci când medicul dumneavoastră aude un sunet anormal al inimii ( murmur). Acest murmur  poate avea loc cu mult timp înainte de alte semne si simptome.


În funcție de cantitatea de îngustare, un copil sau un copil cu stenoza de valva aortica poate sa nu aiba nici un simptom, poate obosi cu ușurință sau pot avea dureri în piept odata cu activitatea fizica intensa.


Stenoza aortica cauze:

Stenoza de valvă aortică este îngustarea valvei aortice. Multe lucruri pot reduce acest pasaj intre inima si aorta.

 

Cauzele stenozei aortice includ:

Defecte cardiace congenitale. Valva aortica consta din trei supape strâns lipit, de formă triunghiulară denumite cuspide tisulare.

Unii copii se nasc cu o valva aortica, care are doar o singura supapa (unicuspid), două (bicuspida) sau patru (quadricuspid)  – nu trei. Această deformare nu poate provoca probleme până la vârsta adultă, timp în care supapa poate începe să îngusteze  sau sa aiba  scurgeri și ar putea avea nevoie să fie reparata sau înlocuit.

Avand o valva aortica anormala  necesita o evaluare  regulată de către un medic pentru a viziona posibilele probleme ale cuspidei. În cele mai multe cazuri, medicii nu știu de ce o valvă de inimă nu reușește să se dezvolte în mod corespunzător, deci nu este ceva ce ar fi putut fi prevenit.

Acumularea de calciu pe supapa. Cu varsta, valvele cardiace pot acumula depuneri de calciu (calcificare valvei aortice). Calciul este un mineral care se gaseste in sange. Cand sangele curge in mod repetat peste valva aortica, depunerile de calciu se pot acumula pe cuspide . Aceste depozite nu pot cauza probleme. Aceste depozite de calciu nu sunt legate de consumul de comprimate de calciu sau de băuturi cu calciu.

Cu toate acestea, în unele persoane – în special a celor cu o valva aortica anormala congenitala, cum ar fi o valva aortica bicuspida –  depuneri de calciu pot  rezulta intr-o rigidizare a cuspelor valvei. Aceasta rigidizarea îngustează valva aortica si poate avea loc la o vârstă mai tânără. Cu toate acestea, stenoza de valva aortica, care este legată de creșterea vârstei și acumularea de depozite de calciu pe valva aortica este cea mai frecventa la barbati mai in varsta de 65 de ani și femeile cu vârsta peste 75.
Febră reumatică. O complicație a infecției streptococice a gatului, febra reumatica poate duce la formarea de tesut cicatricial pe valva aortica. Tesutul cicatricial  poate ingusta valva aortica si duce la stenoza. Poate crea, de asemenea, o suprafață aspră pe care se pot acumula depozite de calciu , care contribuie la stenoza de valva aortica mai tarziu in viata.

Febra reumatică poate afecta mai mult de o valvă a inimii si în mai mult  feluri. O valvă de inimă deteriorată nu poate se deschide sau închide complet .

Cum functioneaza inima ta :

Inima ta, centrul sistemului circulator, este format din patru camere. Cele doua camere superioare (atriile) primesc sange. Cele două camere inferioare (ventricule) pompa sangele.

Sângele care se întoarce in inima ta intră în camera din dreapta sus (atriul drept). De acolo, sângele se varsă în ventriculul drept dedesubt. Pompele ventriculul drept il pompeaza în plămâni.

Sângele de la plămâni, apoi se întoarce la inima ta, dar de data aceasta din partea stângă – în camera din stânga sus (atriul stâng). Sângele curge apoi în ventriculul stâng – pompa principală inimii. Cu fiecare bătaie a inimii, ventriculul stâng forțeaza sângele prin valva aortica in aorta, cea mai mare artera a corpului.
Sangele curge prin camerele inimii tale, ajutată de patru valve cardiace. Aceste supape se deschid si se inchid pentru a permite fluxul de sânge într-o singură direcție prin inima ta:
• Valva tricuspide
• Valva pulmonară
• Valva mitrala
• Valvă aortică

Valva aortica – poarta inimii catre  aorta – este format din trei clape , de formă triunghiulară numite cuspide. Aceste cuspide se conecteaza la aorta printr-un inel numit inelul annulus.

Valvele cardiace se deschid ca o poartă-un singur sens. Cuspidele valvei aortice sunt deschise  fortat prin contractiile ventriculului stang si sange curge  in aorta. Când tot sângele ventriculului stâng a trecut prin valva și ventriculului stâng e relaxat, cuspidele se închid pentru a preveni sângele care tocmai a trecut în aorta spre a nu curge înapoi în ventriculul stâng.

O cuspida defecta este una care nu reușește să fie deschisa sau inchisa în totalitate. Atunci când o supapă nu se închide complet, sangele se poate scurge înapoi. Acest flux îprintr-o supapă se numește regurgitare. Atunci când o supapă se îngustează, condiția este numit stenoza.