Suplimente Fier

 

 

Importanta fierului:

Fierul este un element nutritiv esenţial pentru organismele vii, necesar pentru producerea hemoglobinei (substanţa care conferă culoarea roşie a sângelui), a mioglobinei (pigmentul roşu din muşchi), precum şi a unor enzime.

 

 

Fierul in organismul uman:

Doar opt procente din cantitatea totală de fier ingerat sunt absorbite, ajungând în circuitul sangvin. In organismul unui adult cu greutatea de 75 kg se găsesc în medie 4 g de fier. Hemoglobina, care solicită cea mai mare cantitate de fier, este reciclată şi reutilizată în procesul de înnoire a celulelor sangvine, proces ce are loc la fiecare 120 de zile.

 

Fierul legat de proteine (sub formă de feritină) este stocat în organism, ca şi fierul tisular (prezent în mioglobină) în cantităţi foarte mici.

 

Dozele zilnice recomandate de către National Research Council sunt de 10 — 15 mg pentru adulţi şi 30 mg pentru gravide. Femeilor care alăptează le este suficientă o doză de 15 mg zilnic. Intr-o singură lună, femeile pierd o cantitate dublă de fier în comparaţie cu bărbaţii.

 

Cuprul, cobaltul, manganul şi vitamina C sunt necesare pentru ca fierul să poată fi asimilat. Fierul este indispensabil pentru metabolizarea vitaminelor B.

 
Fierul utilizari si beneficii:

Fierul ajută în procesul de creştere. Fierul măreşte rezistenţa la îmbolnăvire. Fierul preîntâmpină oboseala. Fierul vindecă şi previne anemiile cauzate de carenţele de fier. Fierul asigură culoarea sănătoasă a pielii.

 
Afecţiuni datorate carenţei de fier:

Anemie determinată de lipsa fierului.

 
Suplimente fier:

Cea mai uşor asimilabilă formă de prezentare a fierului este chelatul protein­hidrolizat, cu alte cuvinte fier inclus într-un compus organic prelucrat în vederea unei rapide asimilări. Produsul este uşor suportat şi de organismele sensibile şi nu comportă risc de constipaţie.

 

Sulfatul feros, forma anorganică de prezentare a fierului, este inclus în multe supliment de vitamine şi minerale, dar poate determina distrugerea vitaminei Ei (trebuie luate la cel puţin opt ore diferenţă unul de celălalt). Verificaţi totdeauna pe etichetă; multe preparate farmaceutice conţin sulfat feros. Suplimentele cu fier organic — gluconat, fumarat, citrat sau peptonat de fier — nu neutralizează vitamina E şi sunt disponibile într-o gamă largă de doze, până la 320 mg.

 

Sfatul specialistului despre fier:

Femeilor li se recomandă suplimente de fier chelatizat. Verificaţi eticheta de pe sticluţa dumneavoastră, cu multivitamine sau cu preparate minerale şi amintiţi-vă că sulfatul feros distruge vitamina E. Dacă urmaţi un tratament cu antiinflamatorii, ori dacă obişnuiţi să luaţi zilnic aspirină, atunci probabil că aveţi nevoie de mai mult fier.

 

Nu lăsaţi preparatele de fier la îndemâna copiilor. Cantităţile mari de cafea sau de ceai consumate zilnic pot inhiba procesul de absorbţie al fierului.