Timpul necesar absorbtiei nutrientilor

 

 

 

 

Produse Naturiste Calivita pe Baza de Enzime Digestive:

Meal Time – 100 Tablete – Enzime din Papaya

Digest Ease – 100 Tablete – Suport pentru Digestie

Digestive Enzimes – 100 Tablete – Suport pentru Digestie

Timpul necesar corpului pentru digerarea si absorbtia nutrientilor este denumit timpul de tranzit(intestinal). Inainte de a ajunge la tesutul organic, nutrientii se vor deplasa din gura, in stomac, si apoi prin intestinul subtire, unde are loc majoritatea absorbtiei. Nutrientii care au ramas intra in intestinul gros, care include cecul, colonul si rectul. Cunoasterea timpului de tranzit este utila daca incercati sa programati mesele cu cerintele unui antrenament fizic.

 

 

 

 

 

Factori care influenteaza timpul de tranzit:

Studiile au constatat doi factori importanti care determina in mare masura timpul de tranzit. In primul rand, substantele au o variabilitate mare in timp ce se deplaseaza prin intestin. In al doilea rand, alimentele parasesc segmentele tuburilor digestive in ordine diferita fata de cea in care intra in acestea. Spre exemplu, unii nutrienti intra deja in intestinul subtire si cel gros, iar alti nutrienti continua sa ramana in stomac. Timpul real de tranzit are loc mai degraba pe o perioada de timp, decat intr-un moment specific.

 

 

 

 

Absorbtia nutrientilor

In general carbohidratii se digera cel mai rapid. Digestia proteinei dureaza putin mai mult, iar grasimile dureaza cel mai mult pentru o digestie completa a lor. Timpul exact depinde de alimentele pe care le-ati mancat, de complexitatea moleculelor, de natura nutrientilor si de ordinea descompunerii care are loc in sistemul digestiv. In prezenta fibrelor, digestia este incetinita, deoarece acestea schimba modul in care intestinele absorb alti nutrienti si substante.

 

 

Timpul de tranzit

In medie, 50% din continutul stomacului se goleste dupa 2,5 ore pana la 3 ore si este complet gol dupa 4 pana la 5 ore. Mai sunt necesare inca 2,5 pana la 3 ore inainte de golirea a 50% din continutul intestinului subtire. In acest moment, sistemul digestiv a absorbit majoritatea substantelor nutritive. Elementele nutritive ramase si componentele care continua pana la colon vor avea nevoie de 30 pana la 40 de ore pana sa fie eliminate complet din organism.

 

 

Efectele fibrelor

Un studiu efectuat de cercetatorii americani de la Universitatea din Wisconsin, in care au testat timpul de tranzit de la gura pana la cec a nutrientilor zinc si acid folic din o masa lichida cu fibre, fata de o masa lichida fara fibre, a aratat ca timul mediu de tranzit pentru masa imbunatatita cu fibre a fost de 210 minute, cu o diferenta de plus sau minus 52 de minute, iar masa fara fibre a fost de numai 180 de minute, plus sau minus 31 de minute. Fibrele, derivate din o polizaharida din soia, pareau sa aiba un efect semnificativ asupra digestiei si absorbtiei unor nutrienti, desi nu toti, absorbtia glucozei nefiind afectata. In concluzie, fibrele ofera un sentiment de satietate, avand efecte benefice asupra digestiei, nutrientii fiind absorbiti pe o perioada mai lunga de timp, eliminand senzatia de foame pe o perioada mai lunga de timp.