Beneficiile pentru sănătate ale vitaminei C, de asemenea, cunoscuta sub numele de acid ascorbic includ prevenirea și tratamentul scorbutului, tratarea racelii , stimularea sistemului imunitar, scăderea hiper tensiunii, diminiueaza toxicitatatea nivelului de plumb, cataracta, tratarea cancerului, combaterea accidentelor vasculare cerebrale , menține elasticitatea pielii, vindeca rănile, și controleaza simptomele de astm.

Vitamina C, sau acidul ascorbic, este una dintre cele mai eficiente și mai sigure elemente nutritive. Este o vitamină solubilă în apă. Este un antioxidant puternic pentru sinteza colagenului, care ajută la intarirea vaselor de sânge și a mușchiilor. Organismul uman nu are capacitatea de a genera vitamina C. Prin urmare, aceasta trebuie  primita prin alimente și alte suplimente.

Surse importante

Cele mai importante surse de vitamina C sunt orice fructe citrice, cum ar fi portocalele și strugurii. Căpșuni, zmeură, varză, conopidă, ardei rosii, cartofi, broccoli, chili, macris, patrunjel, varza de Bruxelles,  si kiwi sunt de asemenea surse bogate de vitamina C.

Beneficii ale vitaminei C

Prevenirea scorbutului: Simptomele scorbutului apar din cauza slăbirii  țesuturilor conjuctive din peretii vaselor de sange.. Vitamina C, un antioxidant puternic, este necesara pentru producerea de collagen si combaterea subtierii tesuturilor conjuctive.

Trateaza raceala: Vitamina C îmbunătățește sistemul imunitar al organismului , care protejează de răceli și tuse. Vitamina C facilitează absorbția fierului și, prin urmare, întărește rezistența organismului contra infecțiilor. De asemenea,  luptă împotriva virușilor.

Diminuarea Hipertensiuni: Persoanele cu hipertensiune au risc ridicat de a dezvolta boli cardiovasculare. Suplimentul de vitamina C ajută la scăderea tensiunii arteriale a organismului.

Tratamentul cu vitamina C a rezultat în mod eficient în dilatarea corespunzătoare a vaselor de sânge în cazurile de ateroscleroza, insuficienta cardiaca congestiva, colesterol ridicat, angină pectorală, și hipertensiune arterială.

Diminuarea toxicitatii cu plumb:  Toxicitatea este o problemă gravă de sănătate  constatata mai ales la copii, în special în zonele urbane. . Ei dezvolta probleme de comportament, deficiențe de învățare și, de asemenea, tind să aibă un IQ scăzut. Aceasta poate afecta rinichii și creșterea tensiunii arteriale .

Vindecarea Cataractelor (tulburare oculară): Cataracta esste una dintre cele mai comune condiții de probleme vizuale. O scădere a nivelului de vitamina C în cristalinul ochiului uman a fost găsit ca si cauza frecventa atunci cand cataracta a fost prezenta. O creștere a aportului de vitamina C imbunatateste sansele de vindecare a cataractei.

Tratamentul cancerului: Cercetatorii au descoperit ca un consum ridicat de fructe și legume proaspete au o legatura directa cu un risc redus pentru diferite tipuri de cancer. Studiile au aratat, de asemenea, că un consum crescut de vitamina C este conectat cu posibilitatea scazuta de cancer la plamani, gura, corzile vocale, gât, colon, rect, stomac, esofag .

Combaterea accidentelor vasculare: Vitamina C, de asemenea, ajută la reducerea riscului de accident vascular cerebral, . O dieta plina de legume si fructe furnizeaza o cantitate importanta de vitamina C, care menține nivelul tensiunii arteriale normal. De asemenea, protejează organismul de radicalii liberi, care ar putea fi motivul pentru accident vascular cerebral.

Starea de spirit: Vitamina C joaca un rol-cheie în producerea de neurotransmitatori, cum ar fi neuropinefrina. Acestea afectează starea de spirit a unei persoane, iar acestea sunt esențiale pentru buna funcționare a creierului.

Imunitatea: Imunitatea este un alt beneficiu important al acestei vitamine. Vitamina C este larg cunoscuta pentru contribuția asupra sistemul imunitar al organismului și stimularea celulelor de sange albe.

Cicatrizări: Vitamina C, de asemenea, ajută lacicatrizarea rănilor. Aceasta facilitează creșterea țesutului conjunctiv, care accelerează procesul de vindecare a rănilor.

Controlul Astmului: Acidul ascorbic, de asemenea, ajută la reducerea simptomelor de astm. Lupta împotriva efectelor dăunătoare ale poluării în corpul uman, care de multe ori duce la simptome astmatice.

Diabetul : Unul dintre motivele principale pentru diabet zaharat, așa cum se găsește în diferite studii, este un nivel scazut de vitamina C. Suplimentele de vitamina C, sunt benefice ca si tratament pentru diabet zaharat, fiindca ajuta la prelucrarea de insulină și glucoză.

Prevenirea bolilor de inima: o cantitate adecvata de vitamina C este esențială pentru protejarea vaselor de sânge contra daunelor pe care radicalii liberi le pot provoca. Acest lucru ar putea fi o cauza majora a unei boli de inima numita ateroscleroza. Vitamina C actioneaza ca un agent de prevenire a acestei boli , precum și al altor  diverse  probleme cardiace.