Tratamentul parazitozelor

 

 

Parazitozele reprezinta una dintre cauzele frecvente intalnite in patologia medicului de familie. Cele  mai multe din parazitozele intestinale au manifestari polimorfe, dominate de simptome digestive (anorexie, dureri abdominale), eruptii alergice, prurit nazal si perianal, crestere deficitara la copii, anemie, manifestarii respiratorii de tip asmatic, uneori chiar manifestari neuro-psihice (iritabilitate, scaderea performantelor scolare la copii).

Frecvent infestatiile parazitare sunt depistate cu ocazia unei examinari clinice sau paraclinice de rutina- examen coproparazitologic, hemograma (anemie, eozinofilie).

Examenele coproparazitologice, daca se doreste, se fac lunar, chiar si pentru 6 luni, in special in perioada de luna plina, pentru a verifica prezenta sau absenta oualor de paraziti sau a parazitilor adulti.

Exista si rezultate fals negative.

 

Cauze:

– perioada ” negativa” in care parazitii nu depun oua/ ceea ce justifica repetarea investigatiei

– perioada de incubatie parazitara care poate dura si 2-3 luni

– probele de scaun incorect colectate sau incorect pregatite

– examinare superficiala

Parazitul determina imbolnavirea gazdei prin mai multe actiuni: actiune spoliatoare (carente nutritive), actiune toxica-alergica (eruptii alergice, prurit, manifestari bronho-obstructive, rinita alergica), actiune traumatica ( leziuni ale mucoasei intestinale), actiune mecanica (icter obstructiv), actiune iritativa si inflamatoare ( gastrita, enterita, colecistita). Parazitii pot provoca leziuni de tip inflamator alergic la nivelul mucoasei diferitelor segmente ale corpului care se vor exprima clinic prin dureri abdominale cu caracter recidivant sau cronic – una din cele mai commune manifestari clinice in parazitozele intestinale ale copilului.

Parazitozele intestinale sunt suferinte digestive frecvent intalnite la copii pana la 14 ani. Dintre toate tipurile de paraziti, cel mai frecvent intalnit este Giardia Lamblia ce determina scaderea poftei de mancare, pierdere in greutate, dureri abdominale, localizate in special in jurul ombilicului, diaree, gaze, varsaturi, reactii alergice, eruptii pe piele.

Tratamentul alopat (classic) omoara adultii paraziti,  insa nu are rezultat pe chisturi si oua de paraziti. Dupa 1-2 luni din acestea reapar adulti.  Tratamentul clasic nu poate fi repetat des deoarece este agresiv pentru ficat.

Tratamentul natural ajunge sa distruga si chisturile si poate fi repetat ori de cate ori este nevoie.

 

Pentru adulti tratamentul recomandat este:

ParaProtex CaliVita tablete  2 luni, astfel prima saptamana 1 tableta/zi, a doua saptamana se mai adauga o tableta. Daca apare stare de rau, se coboara la 1 tableta si se adauga urmatoarea saptamana. Daca nu, a treia saptamana se adauga a treia tableta. Se merge cu 3×1 tableta, 6-8 saptamani.

ParaProtex contine ulei de cuisoare, nuca neagra, usturoi, smirna, seminte de grapefruit, quisqualis. Cuisoarele distrug ouale, coaja de nuc distruge nu doar adultii, ci si larvele amai bine de 100 de tipuri de paraziti. Usturoiul este folosit de sute de ani in medicina populara impotriva parazitilor intestinali. Produsele care contin usturoi trebuie intotdeauna consumate cu multa apa sau suc de fructe. Precautie la produsele cu usturoi daca aveti probleme de coagulare sau daca urmeaza sa fiti supus unei operatii.

Usturoiul are capacitatea de a încetini procesul de coagulare a sângelui, și astfel, administrarea simultană a unui tratament pe bază de usturoi și a unuia cu medicamente anticoagulante, poate duce la apariția vânătăilor și a hemoragiilor. Trebuie să fiți atenți la medicamente care conțin aspirină, clopidogrel, diclofenac, ibuprofen, naproxen, dalteparin, enoxaparin, heparină, warfarină, etc. Smirna  intareste sistemul imunitar. Semintele de grapefruit sunt agenti antiseptic extreme de puternici. Quisqualis are are proprietati antivirale si antihelmitice.

Dupa 2 zile de ParaProtex introducem Spirulina , Spirulina Max 1  tablete zilnic, 6-8 saptamani. Deseurile pe care le produc parazitii contin amoniu, substanta daunatoare creierului. Arginina reduce toxicitatea amoniului.  Ea se gaseste in spirulina. De aceea, se recomanda sa luati spirulina in mai multe cure/an. Mai puteti consuma alaturi de tabletele de spirulina, soia, nuci, polen, orez brun, cereale, seminte, stafide. Si ele contin arginina.

Mediul acid este favorabil parazitilor. Combinatile alimentare nepotrivite pot determina mediu acid, favorabil parazitilor si se poate ajunge astfel la colita, sindrom de colon iritabil. Pentru reglarea  digestiei, adaugam Meal Time 3×1 tablete zilnic 15 zile/30 pentru consumatorii de carne sau Digest Ease 3x1tableta zilnic 15zile/30 pentru vegetarieni sau Acidophilus 3×1 capsula zilnic pe stomacul gol 1-2 luni ( colita, colon iritabil). Introducerea oricarui produs se face treptat si la doua zile dupa precedentul. Daca apare stare de rau se coboara doza si se merge inca o saptamana pe cea initiala, se mai incearca saptamana urmatoare si daca persista starea de rau, se ramane pe doza initiala.

Ceaiul de pelin- 2cani/zi se poate alatura tratamentului. Pelinul omoara viermii. Wormwood= lemnul viermelui.

 

 

Tratament copii peste 6 ani

ParaProtex-ul la copii se administreaza astfel : timp de o saptamana, ½ tableta pe stomacul gol, numai inainte de culcare.
Dupa sapte zile, dimineata, pe stomacul gol, inca o ½ tableta, timp de doua saptamani. Daca aceasta ar cauza brusc o stare de rau, trebuie sa revenim la o ½ tableta pe zi. Dupa trecerea a doua saptamani, introducem si cea de-a treia jumatate de tableta in timpul mesei principale de pranz. Administrarea tabletelor necesita consumul unei cantitati mari de lichide (1- 1,5 – 2 litri de apa zilnic). Tratamentul poate dura 2 luni si poate fi repetat dupa alte doua luni sau la nevoie.

Gravital Juice 2x15ml/zi

Se recomanda sa se consume nuci, polen, orez brun, cereale, seminte, stafide, lapte de soia pentru continutul de arginine.

 

Tratament copii sub 6 ani

Oregano Oil 1-2 picaturi in apa plata sau ceai dupa masa de 2-3 ori/zi, pentru o perioada de 1-2 luni. Se poate repeta cura de mai multe ori/an. Utilizaţi acest produs cu foarte multă grijă pentru a evita contactul cu ochii şi membranele mucoase.

Acest ulei poate fi folosit si de copii peste 6 ani si adulti. Intrebuintarea lui este multipla si este o varianta eficienta pentru cei care nu pot inghiti tablete. La copii doza poate ajunge  pana la 3 pic de trei ori/zi, insa recomandarea este sa se inceapa cu 1 picatura o data/zi si sa se creasca treptat si in functie de varsta.

Faina din seminte de dovleac sau seminte de dovleac zilnic 15-30 zile ( copii 1-4 ani – 10 seminte; 5-10 ani – 20 de seminte; adulti – 40-50 de seminte). Este bine ca tratamentul sa inceapa intr-o zi cu luna plina si dureaza 3 saptamani. Se face pauza 1 saptamana pana la viitoarea luna plina si se repeta 4 luni consecutiv. Faina din seminte de dovleac poate fi adaugata in piureurile de legume sau in cereale. Inainte de folosire, semintele ar trebui inmuiate ( hidratate) cateva ore.

Semintele au in compozitia lor un factor care impiedica cresterea si multiplicarea, adica o enzima ” anti-viata” necesara supravietuirii lor im mediu ostil, perioade cat mai lungi de timp. In contact cu apa, acest factor se inactiveaza si semintele incep procesul de germinare, redevin vii. Daca se consuma nehidratate, procesul de mestecare nu este suficient de lung pentru a permite inactivarea acelui factor inhibitor, iar consumul in cantitati mari poate deveni agresiv pentru intestin. Sfatul este sa consumati seminte hidratate cu ceva timp inainte de consum.

Nu sunt recomandate semintele prajite sau prelucrate termic cu sare. Uleiul prajit pe care il elibereaza are un grad de acidoza foarte mare, de unde si arsurile gastrice la persoanele care folosesc uleiuri prajite.

Exista si varianta tratamentului homeopat, atat pentru adulti, cat si pentru copii, dar atunci este obligatoriu controlul la medicul homeopat. Acesta va recomanda un remediu, insa va completa si cu o schema naturista.

 

Articol scris de Dr Cojocaru Valentina

Medic specialist Medicia de Familie

Competenta homeopatie, nutritie, fitoterapie

Si nu uitati: SA NE HRANIM CU IUBIRE!!!

 

 

 

Sursa Cu multumiri: Esentialul in Medicina de Familie – editia a 2-a- coord. Prof. Dr. Dumitru Matei
Sanatate 5D – Sorina Soescu; Retete pentru trup si suflet – Dr Virginia Faur