Tulburarea de personalitate antisociala

 

 

 

 

Aceasta tulburare de personalitate este o tulburare care se caracterizeaza prin ignorarea drepturilor altor persoane pe o durata mare de timp, de multe ori trecand peste linia imaginara si incalcand aceste drepturi. O persoana cu tulburare de personalitate antisociala simte foarte rar sau deloc empatie fata de alti oameni si nu vede nici o problema in incalcarea sau aplicarea nejusta a legii pentru propriile nevoi si dorinte. Tulburarea incepe de obicei in copilarie sau ca adolescent si continua in viata adulta a unei persoane.

 
Tulburarea de personalitate antisociala este adesea mentionata ca psihopatie sau sociopatie in cultura populara. Cu toatea acestea, nici sociopatia si nici psihopatia nu sunt reconoscute ca termeni profesionali utilizati pentru un diagnostic.

 
Persoanele cu tulburare de personalitate antisociala sunt deseori lipsite de empatie si tind sa fie nesabuite, cinice si nepasatoare la sentimentele, drepturile si suferintele celorlalti. Ei pot avea o autoapreciere aroganta si exagerata(de exemplu simt ca munca obisnuita este nedemna de ele si nu au o preocupare realista cu privire la problemele lor curente sau la viitorul lor) si au o incredere in sine exagerata si sunt foarte increzuti. Aceste persoane pot afisa un farmec superficial si pot fi convingatoare si volubile verbal(de exemplu, folosind termeni tehnici sau jargon care ar putea impresiona pe cineva care nu este familiar cu subiectul).

 
Lipsa empatiei, autoaprecierea exagerata si farmecul superficial dat de increderea exagerata in sine sunt caracteristici care au fost incluse in mod obisnuit in conceptiile traditionale ale psihopatiei si pot fi deosebite in mod special de tulburarea de personalitate antisociala in inchisori sau alte medii criminalistice in care actele criminale, delicvente sau agresive sunt susceptibile de a fi nespecifice. Acesti indivizi pot fi de asemenea iresponsabili si exploatativi in relatiile lor sexuale.

 
O tulburare de personalitate este un model de lunga durata al experientei si comportamentului care se abate de la norma culturii individului. Modelul este vazut in doua sau mai multe dintre urmatoarele domenii:cunoastere, afectiune, functionarea interpersonala sau controlul impulsurilor. Modelul de lunga durata este inflexibil si cuprinzator intr-o gama larga de situatii personale si sociale. In mod obisnuit, acest lucru duce la suferinte sau deficiente semnificative in domeniul social, al muncii sau in alte domenii de functionare. Modelul este stabil si de lunga durata iar debutul sau poate fi urmarit pana la varsta adulta sau pana la adolescenta.

 

 

 

Simptome ale tulburarii de personalitate antisociala:

Tulburarea de personalitate antisociala este diagnosticata atunci cand modelul de comportament antisocial al unei persoane a aparut de la varsta de 15 ani(desi doar adultii de 18 ani sau mai in varsta pot fi diagnosticati cu aceasta tulburare) si consta in urmatoarele simptome:

 

*Nerespectarea normelor sociale in ceea ce priveste comportamentele legale, asa cum este indicat prin actele repetate care constituie motive de arestare;

*Deceptia, indicata prin minciuna repetata, folosirea de pseudonime, sau convingerea celorlalti pentru profit sau placere personala;

*Impulsivitatea sau esecul de a planifica pe viitor;

*Iritabilitatea si agresivitatea, dupa cum este indicat de luptele fizice repetate sau de atacuri;

*Nerespectarea nesabuita a sigurantei propriei persoane si a altor persoane;

*Iresponsabilitate consistenta, indicata prin esecuri repetate de a sustine un comportament consistent in munca sau de a onora obligatii financiare;

*Lipsa de remuscari, prin indiferenta sau lipsa ratiunii in cazul in care a ranit, maltratat sau furat de la o alta persoana;

*Ar trebui de asemenea sa existe dovezi de tulburare a conduitei la individ ca si copil, indiferent daca a fost sau nu vreodata diagnosticat oficial de catre un profesionist;

 

 

Deoarece tulburarile de personalitate descriu modele de comportament pe o durata lunga de timp, ele sunt adesea diagnosticate la varsta adulta. Este neobisnuit ca acestia sa fie diagnosticati din copilarie sau adolescenta, deoarece un copil sau adolescent este in continua schimbare si dezvoltare, avand schimbari de personalitate si maturizare. Tulburarea de personalitate antisociala nu poate fi diagnosticata cu exacitate inainte de 18 ani.

 
Tulburarea de personalitate antisociala este cu 70% mai prevalenta la barbati decat la femei. Potrivit cercetarilor, rata de prevalenta de 12 luni a acestei tulburari este de 0,2 si 3,3% din populatia generala.
La fel ca majoritatea tulburarilor de personalitate, tulburarea de personalitate antisociala va scadea de obicei in intensitate odata cu varsta, cu multe persoane avand doar cateva dintre simptomele tulburarii pana cand se afla la varsta de 40 sau 50 de ani.

 

 

 

Cum este diagnosticata tulburarea de personalitate antisociala?

Tulburarile de personalitate, cum ar fi tulburarea de personalitate antisociala, sunt in mod obisnuit diagnosticate de un profesionist instruit in domeniul sanatatii mintale, cum ar fi un psiholog sau psihiatru. Medicii de familie nu sunt, in general, instruiti sau bine echipati pentru a face acest tip de diagnostic psihologic. Deci, in timp ce va puteti consulta initial cu un medic de familie cu privire la aceasta problema, ei ar trebui sa va faca referinta la un profesionist in domeniul sanatatii mintale pentru diagnosticare si tratament. Nu exista teste de laborator, sange sau genetice care sa fie folosite in diagnosticarea tulburarii de personalitate antisociala.

 
Multe persoane cu tulburare de personalitate antisociala nu cauta un tratament. Persoanele cu tulburari de personalitate, in general, nu cauta adesea tratament pana cand tulburarea incepe sa interfereze semnificativ sau sa influenteze in alt mod viata unei persoane. Acest lucru se intampla adesea atunci cand resursele unei persoane sunt intinse la o limita care este prea greu de suportat, cu stresul zilnic sau cu alte evenimente din viata.

 

 

Un diagnostic pentru tulburarea de personalitate antisociala este facut de un profesionist in domeniul sanatatii mintale si care compara simptomele si istoricul vietii cu cele enumerate aici. Ei vor face o determinare daca simptomele dumneavoastra indeplinesc criteriile necesare pentru diagnosticarea unei tulburari de personalitate.

 

 

 

Cauzele tulburarii de personalitate antisociala

Cercetatorii de astazi nu stiu ce cauzeaza tulburarea de personalitate antisociala. Exista totusi multe teorii cu privire la posibilele cauze ale tulburarii de personalitate antisociala. Majoritatea profesionistilor se bazeaza pe un model biopsihosocial de cauzalitate- adica cauzele sun probabil datorate factorilor biologici si genetici, factorilor sociali (cum ar fi modul in care o persoana interactioneaza in dezvoltarea si evolutia lor timpurie cu familia, prietenii si alti copii) si factori psihologici (personalitatea si temperamentul persoanei, modelate de mediul lor si abilitatile insusite pentru a face fata stresului).

 

Acest lucru sugereaza ca nici un singur factor nu este responsabil- ci mai degraba natura complexa, si probabil intersectata a tuturor celor trei factori este importanta. Daca o persoana are aceasta tulburare de personalitate, prin comportament antisocial, cercetarile sugereaza ca exista un risc usor crescut pentru ca aceasta tulburare sa fie „transferata” la copii lor.

 

 

Tulburari de personalitate antisociala tratament:

Tratamentul tulburarii de personalitate antisociala implica de obicei psihoterapie pe termen lung cu un terapeut cu experienta in tratarea acestui tip de tulburare de personalitate. Medicamentele pot fi, de asemenea, prescrise pentru a ajuta la tulburari specifice si simptome debilitante.