TUMORILE CARCINOIDE

 

 

 

 Ce sunt tumorile carcinoide ?

Tumorile carcinoide sunt un tip de cancer cu crestere lenta, care pot apărea în mai multe locuri în tot corpul dvs. Tumorile carcinoide, care sunt o subcategorie de tumori numite tumori neuroendocrine, încep de obicei în tractul digestiv (stomac, apendice, intestin subțire, colon, rect ), sau în plămâni.

Tumorile carcinoide adesea nu provoacă semne si simptome pana cand boala avanseaza. Tumorile carcinoide pot produce și eliberarea de hormoni în corpul dvs care cauzează simptome cum ar fi diareea sau înroșirea pielii.

Tratamentul  tumorilor carcinoide reprezinta de obicei, o intervenție chirurgicală și poate include medicamente.

 

Simptomele tumorilor carcinoide

În unele cazuri, tumorile carcinoide nu provoacă niciun semn sau simptom. Atunci când acestea apar, semnele si simptomele sunt de obicei vagi și depind de localizarea tumorii.

 

Tumora carcinoida pulmonara:

Semnele si simptomele tumorilor pulmonare carcinoide includ :

* Dureri în piept

* Respirarie suieratoare

* Dificultăți de respirație

* Diaree

* Roșeață sau o senzație de căldură la nivelul fetei și al gâtului (inrosirea pielii  )

* Cresterea in greutate, in special la mijloc și in partea superioara a spatelui

* Semne roz sau violet pe piele care arata ca vergeturile

 

Tumorile carcinoide ale tubului digestiv:

Semnele și simptomele tumorilor carcinoide din tractul digestiv includ :

* Durere abdominală

* Diaree

* Greață, vărsături și incapacitatea scaunului de a se deplasa din cauza blocajului intestinal (obstructie intestinala)

* Sângerări rectale

* Durere rectala

* Roșeață sau o senzație de căldură la nivelul feței și gâtului (inrosirea pielii)

 

Cand este necesar sa consultati un medic

Dacă observați orice semne și simptome care vă deranjează și care sunt persistente, faceti o programare la medicul dumneavoastră.

 

Cauzele tumorii carcinoide

Nu este clar ce cauzeaza tumorile carcinoide. In general, cancerul apare atunci cand o celula suferă mutații în ADN-ul său. Mutațiile permit celulei să continue să crească și sa se divida atunci cand celulele sanatoase  mor în mod normal.

Celulele se acumuleaza si formeaza o tumora. Celulele canceroase pot invada tesutul sanatos din apropiere și se pot răspândi în alte părți ale corpului.

Medicii nu stiu ce cauzeaza mutatiile care pot duce la tumori carcinoide. Dar ei știu că tumorile carcinoide se dezvolta in celulele neuroendocrine.

Celulele neuroendocrine se gasesc in diferite organe din intreg organismul. Acestea exercita unele funcții ale celulelor nervoase si unele functii ale celulelor endocrine producătoare de hormoni. Unii hormoni care sunt produsi de celulele neuroendocrine sunt cortizol, histamina, serotonina si insulina.

 

Tumorile Carcinoide Factori de Risc

Factorii care cresc riscul  tumorilor carcinoide includ :

* Varsta inaintata . Adultii mai in varsta sunt mai susceptibili de a fi diagnosticati cu o tumoare carcinoida decât sunt persoanele mai tinere sau copii.

* Sexul. Femeile au mai multe sanse decat barbatii de a dezvolta tumori carcinoide.

 * Istoricul medical al familiei. Un istoric familial de neoplazie endocrina multipla  de tip I ( MEN I ) , creste riscul de tumori carcinoide. La persoanele cu MEN I, tumori multiple apar în glandele sistemului endocrin.

 

Complicațiile tumorilor carcinoide

Celulele tumorilor carcinoide pot secreta hormoni și alte substanțe chimice, provocând o serie de complicatii, inclusiv :

* Sindromul carcinoid. Sindromul carcinoid produce roșeață sau o senzație de căldură pe fata si pe gat ( înroșirea feței), diaree cronica și dificultăți de respirație, printre alte semne si simptome.

* Carcinoidul bolilor de inima. Tumorile carcinoide pot secreta hormoni care pot provoca îngroșarea mucoasei camerelor inimii, valvelor si vaselor de sange. Acest lucru poate face ca valvele cardiace sa nu se inchida suficient de bine și se ajunge la insuficiența cardiacă care poate necesita interventie chirurgicala de inlocuire a supapei.Carcinoidul bolilor de inima poate fi, de obicei, controlat cu medicamente.

* Sindromul Cushing . O tumoare carcinoida la plamani poate produce un exces de un hormon care poate determina organismul dumneavoastră să producă prea mult hormon cortizol.

 

Pregătirea pentru consultatia dvs.

Faceti o programare la medicul de familie sau la medicul de ingrijire primara dacă aveți semne și simptome care va ingrijoreaza. Daca medicul suspecteaza ca aveti o tumora carcinoid, acesta v-ar putea indruma catre:

* un medic specializat in probleme digestive ( gastroenterolog )

* un medic specializat in probleme pulmonare ( ftiziopneumolog )

* un medic care trateaza cancerul ( oncolog )

Deoarece consultatia dvs poate fi scurta, și pentru că nu există de multe ori o suficient timp pentru a acoperi toate subiectele, este o idee bună să fiti bine pregătit inainte. Iată câteva informații menite sa vă ajute să vă pregătiți, și la ce să va așteptati de la medicul dumneavoastră.

 

Ce puteti sa faceti?

* Fiți conștienți de orice restricții aveti inainte de consultatie. In momentul in care faceti programarea, asigurați-vă că întrebati dacă există ceva ce trebuie sa faceti in avans, cum ar fi restrictii in dieta dvs.

* Notați orice fel de simptome cu care vă confruntați, inclusiv orice ar putea părea fără legătură cu motivul pentru care ati programat consultatia.

* Notați informații personale cheie, inclusiv orice schimbari majore sau modificări de viață recente.

* Faceti o lista cu toate medicamentele, vitaminele sau suplimentele pe care le luati.

* Luați un membru al familiei sau un prieten cu dvs . Uneori poate fi dificil să vă amintiți toate informațiile furnizate în timpul unei consultatii. Cineva care însoțește si-ar putea aminti ceva ce ati pierdut sau ati uitat .

* Scrieți întrebările pe care doriti sa le adresati medicului dumneavoastră.

 

Timpul cu medicul dumneavoastră este limitat, asa ca pregatiti-va o lista de intrebari pentru a putea profita la maximum de timpul dvs împreună. Listati întrebările in ordinea importantei lor; de la cele mai importante la cele mai puțin  importante, în cazul în care expira timpul dvs.

 

Câteva întrebări de bază pe care sa le adresati medicului dumneavoastră includ :

Ce anume cauzează simptomele tumorilor carcinoide ?

Există si alte cauze posibile pentru simptomele mele ?

Ce tipuri de teste trebuie sa efectuez ?Aceste teste necesita o pregătire specială ?

Ce tratamente sunt disponibile și pe care mi le recomandati ?

Care sunt riscurile și efectele secundare la care sa ma aștept pentru fiecare tratament ?

Care este pronosticul meu dacă urmez un tratament ?

Tratamentul va afecta capacitatea mea de a lucra sau de a face activitățile zilnice normale ?

Am si alte afectiuni de sănătate. Cum pot gestiona cel mai bine aceste afectiuni împreună ?

Există brosuri sau alte materiale tipărite pe care sa le pot lua cu mine ? Ce site-uri web imi recomandati ?

Cât de des voi avea nevoie de vizite medicale?

 

La ce să va așteptati de la medicul dumneavoastră

Medicul dumneavoastră ar putea să vă puna o serie de întrebări. Fiti gata să răspundeti la ele  permitandu-va mai mult timp pentru a acoperi punctele pe care doriți să le abordati. Medicul dumneavoastră vă poate intreba :

Când au început primele simptome?

Simptomele au fost continuue  sau ocazionale ?

Cat de severe sunt simptomele ?

Ce anume, dacă exista ceva, pare să va îmbunătățească simptomele ?

Ce anume, dacă exista ceva, pare să va agraveze simptomele ?

 

Tumorile Carcinoide Teste si diagnostice

Testele și procedurile folosite pentru a diagnostica tumorile carcinoide includ:

* Analize de sange. Dacă aveți o tumoră carcinoida, sângele dumneavoastră poate conține niveluri ridicate de hormoni secretati de tumoarea carcinoida sau subproduse create atunci când acesti hormoni sunt descompusi în funcție de organism.

* Teste de urină. Persoanele cu tumori carcinoide au niveluri ridicate de o substanta chimica in urina lor, care este produsa atunci cand organismul descompune hormoni secretati de tumorile carcinoide.

 * Testele imagistice. Testele imagistice, inclusiv tomografia computerizată (CT), imagistica prin rezonanta magnetica (IRM), tomografia cu emisie de pozitroni (PET), octreoscan ul și  raze X, pot ajuta medicul dvs sa identifice locația tumorii carcinoide.

* Un aparat optic sau o camera care vede în interiorul corpului dvs. Medicul dumneavoastră poate utiliza un tub lung si subtire echipat cu o lentila sau un aparat de fotografiat pentru a examina zonele din interiorul corpului dvs.

O endoscopie, care presupune trecerea unui aparat optic prin gât, poate ajuta medicul  sa vada în interiorul tractului gastro-intestinal. Bronhoscopia, care foloseste un aparat optic ce  trece prin gât și  plămâni, poate ajuta la găsirea tumorilor carcinoide pulmonare. Trecerea unui aparat optic prin rect (colonoscopie) poate ajuta la diagnosticarea tumorilor carcinoide rectale.

Pentru a vedea in interiorul intestinului subtire, medicul dumneavoastră vă poate recomanda un test folosind o camera de dimensiunea unei pastile pe care o înghițiti (endoscopie capsulara).

* Indepartarea țesutului pentru teste de laborator. O mostra de tesut din tumora (biopsie), poate fi colectata pentru a confirma diagnosticul. Tipul de biopsie care vi se va face depinde de locul unde se află tumoarea.

În unele cazuri, un chirurg poate utiliza un ac pentru a scoate afara celulele din tumoare. În alte cazuri,  biopsia poate fi colectata in timpul interventiei chirurgicale. Țesutul este trimis la un laborator pentru testare pentru a determina tipurile de celule din tumora si cat de agresive apar aceste celule sub microscop.

 

Tumorile Carcinoide Tratament și medicamente

Tratamentul pentru  tumora carcinoida depinde de locația tumorii, dacă cancerul s-a răspândit în alte zone ale corpului, de tipurile de hormoni secretati de tumora,de starea generala de sanatate si de propriile preferinte.

 

Tumorile Carcinoide Interventie chirurgicala

Atunci cand sunt depistate din timp, tumorile carcinoide pot fi indepartate complet folosind intervenția chirurgicală. În cazul în care tumorile carcinoide se afla in stadiu avansat  atunci când sunt descoperite, îndepărtarea completă nu poate fi posibila. În unele cazuri, chirurgii pot încerca să elimine cât mai mult posibil din tumora, pentru a tine sub control semnele și simptomele.

 

Tratamente pentru tumorile carcinoide care s-au raspandit la ficat

Tumorile carcinoide se raspandesc frecvent (metastaze) la nivelul ficatului. Opțiunile pentru tratament pot include :

* Chirurgia hepatica. Chirurgia pentru eliminarea unei parti din ficat ( rezecția hepatică ) poate controla semnele si simptomele cauzate de tumorile hepatice.

* Oprirea alimentarii cu sange a tumorilor hepatice. Într-o procedura numita embolizarea arterei hepatice, medicul blocheaza artera principală a ficatului (artera hepatică), taie alimentarea cu sange a celulelor canceroase care s-au raspandit la ficat. Celulele hepatice sanatoase supraviețuiesc bazându-se pe  sângele de la alte vase de sange.

 * Uciderea celulelor canceroase cu caldura sau frig . Ablatia prin radiofrecventa ofera tratamente termice care produc moarte in celulele tumorale carcinoide din ficat. Crioablatia utilizează cicluri de congelare și decongelare pentru a distruge celulele canceroase.

 

Cum sa faceti fata tumorilor carcinoide si sprijinul acordat

Fiecare persoană diagnosticata cu cancer isi dezvolta propriul fel de a face fata diagnosticului. Dar nu trebuie să o faceti singuri. Dacă aveți întrebări sau ati dori o orientare, vorbiti cu un membru al echipei de îngrijire a sănătății.

 

De asemenea luati în considerare următorii pași pentru a vă ajuta să faceti fata unui asemenea diagnostic:

* Aflati suficiente informatii despre tumorile carcinoide pentru a putea lua decizii cu privire la îngrijirea dvs.  Adresati medicului dvs intrebari despre starea dvs. Cereti membrilor echipei de îngrijire a sănătății sa va recomande resurse de unde puteți obține mai multe informații.

* Discutați si cu alte persoane bolnave de cancer. Grupurile de suport pentru persoanele cu cancer vă pun în legătură cu alte persoane care s-au confruntat cu aceleași provocări cu care vă confruntați si dvs. Adresați-vă medicului dumneavoastră pentru a afla mai multe despre grupurile de suport din zona dumneavoastră. Sau contactați capitolul local al Societatii Americane de Cancer, sau Fundația Cancerului Carcinoid. Încercați camere de chat și forumuri online pentru supravietuitorii cancerului din rețeaua societatii Americane de Cancer.

 * Controlati tot ce se poate cu privire la sanatatea dvs. Un diagnostic de cancer va poate face sa va simtiti ca si cum nu aveti niciun control asupra sanatatii dvs. Dar puteți lua măsuri pentru a menține un stil de viață sănătos, astfel încât sa puteti face față mai bine tratamentului dvs pentru cancer.

* Alegeti mese sănătoase, bogate in fructe si legume. Când va simțiti în stare, faceti din exercitiile fizice usoare o rutina de zi cu zi. Eliminati stresul atunci când este posibil.  Odihniti-va cat mai mult, astfel încât sa va simțiti relaxati atunci cand va treziti.