Tratamentul ulcerului gastroduodenal

 

Ulcerul gastroduodenal reprezinta o lezare a mucoase digestive de la nivelul stomacului sau duodenului. Principalul simptom al ulcerului gastroduodenal este durerea. In ulcerul gastric durerea este localizata in capul pieptului si este simtita dupa masa la aproximativ 30-60 de minute, iar la ulcerul duodenal prima portiune a intestinului subtire, care masoara 12 grosimi de degete, durerea este simtita  la 2-4 ore, dupa masa.

Alte simptome ale ulcerului sunt:

– greata;

– arsuri retrosternale;

– varsaturi;

– sughit

Tratamentul igieno-dietetic al ulcerului gastro-duodenal.

Regimul igieno-dietetic in trecut, din punct de vedere al protocoalelor medicale, continea destul de multe restrictii, astazi fiind adaptat nevoilor pacientului, fiind un regim cu libertate destul de mare. Practic exista doar cateva indicatii de care pacientul ar trebui sa tina seama:

– sa respecte orarul meselor

– sa mestece bine alimentele

– sa evite consum de alimente fierbinti sau reci

– sa evite condimentele iuti

– sa evite alcoolul

– sa evite abuzul de cafea si dulciurile concentrate

– sa evite prajelile, mezelurile, afumaturile

– sa renunte la fumat

– sa nu utilizeze antiinflamatoare nesteroidiene si steroidiene.

Aceste recomandari respectate fiind, alaturi de tratament, sunt eficiente. Insa din practica mea medicala, as putea puncta ca rezultate rapide si fara recidive aparin cazurile in care:

– obligatoriu se renunta la fumat

– cafeaua este inlocuita cel putin pentru doua luni cu un ceai gastric ( ceai de obligeana, ceai de lemn dulce, ceai gastric amestec )

– se reduce o data/ saptamana sau se renunta pentru 1-2 luni la consumul de carne, nu numai prajita, ci si fiarta sau la cuptor ( daca este posibil, este foarte eficient mai ales in infectia cu HP)

– deloc condimente iuti pentru 1-2 luni, apoi cu cumpatare

– combinatii alimentare corecte – foarte important

– in prima parte a tratamentului, pentru doua saptamani ca si salate se consuma doar frunzele spanac, salata verde, rucola, cu uleiuri presate la rece, lamaie 1-2 picaturi, fara otet. Apoi se pot introduce treptat salata de varza, castravetii fara coaja, rosiile fara coaja. Dupa o luna de regim si tratament salatele crude pot fi consumate la liber. Daca exista un aliment care irita, determinand durere sau arsuri, il evitati pentru o perioada si reintroduceti

– laptele se bea singur, fara nici o combinatie, in limita tolerantei. Branzeturile se combina cu salate. Pentru persoanele care pot renunta pentru 2-3 saptamani si la lactate, este recomandat pentru  vindecare mai rapida

– mestecatul alimentelor. Nu inghititi alimentele fara a le mesteca de minim zece ori. Mancati incet, fara graba, constientizati ce mancati; nu mancati la nervi sau suparare; mai bine asteptati sa va linistiti, decat sa ingerati mancare in timp ce nu aveti o dispozitie buna. Multumiti pentru hrana

– hidratarea- foarte, foarte importanta. Beti pe stomacul gol, imediat dupa trezire 1-2 pahare( 500ml) cu apa alcalina, apa de calitate. Procurati-va un filtru de apa ( vezi http://terapeut.ro/?s=AQUARION) sau cumparati apa imbuteliata cu ph alcalin, insa verificati sursa izvorului. Jumatate de ora dupa, nu beti, nu mancati nimic. Hidratare intre mese, respectand regulile de baut apa, adica, nu beti apa in timpul mesei, stopati apa cu jumatate de ora inainte de masa si dupa masa, puteti bea la 2 ore. Consumati minim 2 l apa/zi, apa alcalina( vezi sectiunea apa-articole, pentru a intelege importanta calitatii apei).

– dupa jumatate de ora de la hidratarea de dimineata, recomand un pahar( 200 ml) suc din cartof, morcov, mar cantitati egale, ca apoi, daca gustul va permite, cresteti pana la dublare cantitatea de cartof. Sucul se obtine prin stoarcere, nu blenduire si se poate dilua cu putina apa sau nu, in limita tolerantei. Sunt persoane care considera ca este prea dulce sau poate usor gretos daca nu este diluat cu putina apa. Cartoful este recomandat in tratamentu ulcerului si gastritei. Se face o cura de minim o luna. Pe parcursul zilei, cu jumatate de ora inainte de masa se mai poate consuma suc de varza. Dupa o luna, cartoful se poate inlocui cu sfecla rosie si sucul poate fi preparat si la blender, ingredientele fiind amestecate in acest caz cu o cantitate mai mare deapa. Sucul de dimineata, poate fi baut si in timpul zilei ca gustare.

Tratamentul medicamentos alopat ( antisecretorii, antiacide, antibiotice pentru tratarea infectiei cu HP) nu poate fi folosit pentru mult timp datorita efectelor adverse multiple ( antisecretorii- cimetidina, ranitidina, famotidina- dau constipatie, greata, anorexie, mielosupresie, tulburari renale, hepatocitoliza; inhibitorii pompei de protoni- omeprazol, lanzoprazol, pantoprazol- folositi pe termen lung induc hipergastrinemie si favorizeaza poluarea bacteriana datorita aclorhidriei, cu reducerea absorbtiei B12; antiacidele- sunt recomandate a fi folosite la inceputul tratamentului pe perioade scurte; anionice- bicarbonat de sodiu, carbonat de calciu- determina rebound secretor si hipercalcemie, insuficienta reala, alcaloza sistemica; cationice: hidroxid de magneziu si de aluminiu dau diaree, depunere aluminiu in tesuturi (Alzheimer, osteomalacie); antibioticele- nu garanteaza eradicarea infectiei si este necesara reluarea altei scheme terapeutice).

Tratamentul natural poate fi efectuat pentru mai mult timp. Alaturi de un regim-igieno-dietetic corespunzator, se produce vindecarea si eradicarea infectiei. Recomand urmatoarele produse CaliVita:

ParaProtex – 1-1-1- dupa masa – 2-3 luni – pentru actiunea antibacteriana impotriva Helicobacter Pylori; atentie- in cazuri rare grepfruitul poate cauza alergie.

Green Care – 1-1-1- la o ora dupa masa– 2 luni- neutralizează acidul gastric, de aceea este utilizată în tratarea ulcerului peptic; lucerna este benefica în tulburările digestive – de exemplu balonarea şi inapetenţa.Dupa doua luni, consumul produsului trebuie intrerupt pentru o luna. Persoanele care iau anticoagulante trebuie sa consulte medicul inainte de a incepe consumul unui produs pe baza de vitamina K.

Liquid Chlorophyll – 1-1-1 – inainte de masa– 2-3 luni- alcalinizeaza, stimuleaza digestia. Clorofila administrată oral poate colora urina şi fecalele în verde, iar limba în galben sau negru. Pe durata administrării orale a clorofilei poate apărea senzaţia de greaţă. În urma administrării clorofilei, testul gaiacol poate da rezultate fals pozitive. Deoarece nu a fost testată siguranţa administrării clorofilei şi clorofilinei la femeile însărcinate şi la cele care alăptează, acestea pot consuma produsul doar la recomandarea medicului.

Digestiv Enzymes0-1-1 – in timpul mesei– 2-3 luni regleaza digestia si favorizeaza absorbtia, impiedica aparitia arsurilor si balonarilor,  antimicrobaian, analgezic avand in compozitie feniculul.

Rhodiolin – 1-0-1- dupa masa– 2-3 luni- are efect relaxant, antistres asupra organismului. Este cunoscuta componenta emotionala in cazul ulcerelor, de aceea Rhodiolin ajuta in tratamentul, dar si in preventia ulcerelor. Impiedica aparitia recidivelor.

Legenda: 1-1-1 , 1 capsula dimineata- 1 capsula pranz- 1 capsula seara

Sursa. Cu multumiri:

Esentialul in Medicina de Familie- Editia a 2-a- coord. Prof. Dr. Dumitru Matei

 

Articol scris de

Dr Cojocaru Valentina

Medic specialist Medicina de Familie

Competenta Homeopatie, Nutritie, Fitoterapie

Si nu uitati: SA NE HRANIM CU IUBIRE!!!!!