Alge Albastre Verzi

Alga albastra-verde (nume derivat de la culoarea sa) sau cianobacteria este o planta simpla, de apa dulce care trăieste în apele marine, râuri, lacuri si iazuri. Există două soiuri de alga albastru-verde care sunt Spirulina și Aphanizomenon flos-aquae. Dupa cum vom afla, algele albastre-verzi au beneficii asupra sanatatii.

1. Valoare nutritivă ridicată

Algele albastre-verzi conțin diverse substanțe nutritive, cum ar fi proteine, carbohidrați, aminoacizi, cantitati reduse de calorii și puține grasimi ( sau deloc ). De asemenea, conține minerale cum ar fi calciu, potasiu, fier, zinc și fosfor. Vitaminele din algele albastre-verzi includ vitaminele A, B, C și E.

2. Imbunatatesc sistemul imunitar

Datorită proprietăților antivirale si antioxidanțe puternice, algele albastre-verzi combat virusul HIV prin inactivarea aceastuia, plus alte infecții virale. S-a demonstrat ca extractul de calciu din spirulina împiedica creșterea celulelor cum ar fi herpes, deci întărește sistemul imunitar. În plus, ajută la regenerarea celulelor, precum și repararea tesuturilor deteriorate.

3. Scade colesterolul

Alga albastra-verde Spirulina îmbunătățește cantitatea lipidelor din sange si impiedica aparitia diabetului zaharat de tip 2, precum păstrarea tensiunii arteriale la un nivel normal. Un studiu efectuat a aratat ca algele albastre-verzi (în special soiul flos-aquae Aphanizomenon ) conțin toți aminoacizii, mineralele, vitaminele esențiale precum și neuropeptide. Acizii grași polinesaturați din ele sunt bine absorbite în corpurile animalelor, prin urmare, asista la reducerea colesterolului.

4. Efecte antiinflamatorii

Unul din algele albastre-verzi, Aphanizomenon flos-aquae (AFA) , lupta impotriva inflamatiilor cauzate de un compus natural cunoscut sub numele de ficocianina, un inhibitor COX-2. Acest compus amelioreaza durerea determinata de inflamatii, fara a avea alte efecte secundare. Aceasta alga este bogat in acizi grasi omega-3 pe baza de plante si acid alfa-linolenic (ALA), care împiedică dezvoltarea prostaglandinei inflamatorii.

5. Ajuta la pierderea greutatii si amelioreaza sindomul premenstrual

Acidul gamma linolenic (GLA) din Spirulina este un acid gras esential care promoveaza nu numai sanatatea articulatiilor si inimii, dar, ajuta si la pierderea in greutate. Spirulina asistă în menținerea la un nivel acceptabil a cantitatii de zaharuri din sange și scade pofta de mâncare . De asemenea s-a dovedit a fi eficienta în ameliorarea sindromul premenstrual.

 

6. Imbunatateste sanatatea digestiva

Algele albastre-verzi sunt utile în menținerea unei flore sanatoase in intestin si imbunatateste digestia.Totodata ele contribuie la proliferarea celulelor stem care combat Candida albicans din intestin.

7. Trateaza afectiuni ale cavitatii bucale

Studiile au arătat că, pe o perioada de un an, un gram de Spirulina scade riscul fumatorilor de a dezvolta leucoplazie orală.

8. Detoxifiere

Chlorella o altă formă de alga albastra-verde detoxifica organismul de metale grele, cum ar fi mercur, datorită membranei celulelor sale. Spirulina pe de altă parte, grabeste detoxifierea în special pentru persoanele care postesc. Fitonutrienti sunt cei care ajuta la curatarea organismului.

9. Tratamentul anemiei

Exercitiile fizice intense ale sportivilor pot avea ca rezultat o pierdere considerabila de fier. Pentru a restaura fierul, Spirulina le inlatura simptomele oboselii musculare si oboselii in general. Spirulina îmbunătățește capacitatea fizică a corpului în timpul efortului fizic intens.

10. Energizeaza organismul

Datorită diferitelor elemente nutritive cum ar fi carbohidrați, proteine și aminoacizi, algele albastre-verzi furnizează organismului cu o cantitate incredibila de energie.