Ardeiul iute Cayenne face parte din aceeași familie (Capsicum) cu ardeiul gras și ardeiul iute jalapeños. De asemenea mai este cunoscut sub alte denumiri precum condiment Guineea , Aleva și ardei Bird-eye. În stare pulbere se poate identifica drept boia roșie iute. Se înmulțește vegetativ din Capsicum Annuum. Sunt foarte multe întrebuințări ale acestui ardei, după cum veți vei vedea în acest articol.
1. Calmează iritațiile
În cazul ulcerului ,durerilor de gât și diaree este un remediu sigur de asemenea calmează iritațiile cauzate de afecțiuniile de mai sus.
2. Te scapă de răceli și gripă
Ardeiul Cayenne ajută la îndepărtarea mucusului adunat în cavitatea nazală deci ameliorează răceala și gripa.
3. Anti-fungic
S-a aflat că ardeiul Cayenne  este benefic în prevenirea formării agențiilor fungici patogeni precum phomosis și collectotrichum.
4. Previne migrenele
Fiind capabil să declanșeze o reacție în altă parte a corpului, ardeiul Cayenne ,distrage creierul către o zonă cu dureri „noi”. Ca rezultat al acestei „alarme false” fibrele nervoase pierd substanța „P” care cauzează durerea, iar aceasta este diminuată considerabil.
5. Ajută la digestie
Stimulând tractul digestiv, ardeiul Cayenne ajută la producerea de enzime și a sucurilor gastrice. Ca rezultat, corpul poate digera mâncarea și toxinele. Dacă ai gaze intestinale cauzate de mișcări peristaltice a intestinelor ,necesare pentru asimilarea și secreția reziduurilor digestive acest ardei ajută în ambele situații.
6. Coagularea sângelui
Ardeiul Cayenne diminuează riscul aterosclerozei prin stimularea acțiunii fibrinolitice și îndepărtează factorii care ajută la coagularea sângelui. În consecință, sunt reduse riscurile de atac de cord sau accident vascular.
7. Detoxifiant 
Acest ardei este un stimulant în sine accelerând procesul limfatic precum și reacția ritmică a sistemului digestiv. După cum știm, procesul de încălzire a organismului duce la detoxifiere, așadar ardeiul Cayenne stimulează eliminarea deșeurilor și toxinelor din piele (procesul de transpirație) .
8. Ajuta la durerile articulare
Substanța de bază este Capsaicina, care declanșează o durere la nivelul pielii. Prin urmare un mesaj este declansat către încheieturi rezultând ameliorarea durerii.
9. Luptă împotriva cancerului 
Unele studii au descoperit că ardeiul Cayenne luptă împotriva unor tipuri de cancer de exemplu cel pulmonar. S-a elucidat pe substanța De bază oprește formarea tumorilor canceroase la fumători.
10. Scăderea în greutate 
Din cauza capacității sale de-a îmbunătății metabolismul, adică arderea grăsimilor în exces cu scopul de a creea energie , consumatorilor de acest ardei iute li s-au diminuat pofta de mâncare în special dacă l-au consumat dimineață, așadar au scăzut în greutate.
11. Previne hipertensiunea 
Ardeiul Cayenne ajută la restabilirea la normal nivelului tensiunii arteriale . În aceeași măsură luptă împotriva aterosclerozei deblocând arterele și îmbunătățind fluxul sanguin, în acest fel tensiunea arterială este ținută sub control. În același timp ce reduce riscul de ateroscleroza diminuează și riscul de hipertensiune.