Vitamina D face parte dintr-o grupa de secosteroizi liposolubili. Corpurile noastre nu pot produce vitamine, de aceea trebuie sa le obtinem din alimentele consumate. Vitamina D este considerata un hormon deoarece pielea noastra o produce cand este expusa la soare. Lipsa vitaminei poate produce rahitism la copii. Pe langa obtinerea ei de la soare, aceasta se poate obtine si din alte alimente precum laptele.

1. Absortia altor substante

Vitamina D ajuta la asimilarea calciului si fosforului. Aceste substante ajuta la mentinerea oaselor puternice. Fara aceasta vitamina corpurile noastre nu ar fi capabile sa absoarba aceste substante.
2. Intareste sistemul imunitar
Vitamina D ajuta la prevenirea bolilor cum ar fi comuna raceala sau gripa. Vitamina intareste sistemul imunitar prin micsorarea nivelului de proteine inflamatoare cunoscute si ca citokine. De asemenea mareste nivelul de proteine antibacterice, care ucid germenii si virusii. Ca urmare, sistemul imunitar poate lupta mai usor impotriva infectiilor.
3.  Lupta impotriva sclerozei multiple
Scleroza multipla sau SM este o boala autoimuna care cauzeaza distrugerea axonilor impreuna cu teaca de mielina. Noi cercetari demonstreaza ca vitamina D poate lupta impotriva sclerozei multiple prin impiedicarea ajungerii la creier a celulelor imune distrugatoare.
4. Functiile creierului
Pentru functionarea optima a creierului, este necesarea vitamina D. S-a dovedit ca vitamina D activeaza si dezactiveaza enzimele aflate in creier si in fluidul cerebrospinal, ambele fiind implicate in sinteza neurotransmitatoare si dezvolatarea nervoasa. Mai mult decat atat, vitamina D apara neuronii si reduce inflamatia.
5. Controlul greutatii
Vitamina D joaca un rol important in controlul greutatii corporale. Cercetarile au demonstrat ca nivelele scazute ale vitaminei D sunt comune persoanelor supraponderale. Hipotalamusul ( partea cea mica a creierului care controleaza functiile hormonale, printre altele)  detecteaza nivelul scazut al vitaminei D si raspunde prin cresterea punctului greutatii corporale si de asemenea elibereaza hormoni ce stimuleaza foamea. Este notabil faptul ca vitamina D scade cresterea celulelor adipoase.
6. Lupta impotriva astmului
Vitamina D ajuta la scaderea frecventei astmului. Vitamina ajuta la reducerea productiei corporale a substantei naturale cunoscuta si ca IL – 17A, care este produsa pentru a lupta impotriva infectiilor, dar fiind cunoscuta a inrautatii crizele de astm.  Este considerabil faptul ca vitamina D este un inlocuitor adecvat al tratamentului cu steroizi pentru astm, deoarece steroizii sunt scumpi.
7. Lupta impotriva artritei reumatoide
Cercetarile au aratat ca vitamina D ajuta la reducerea riscului de artrita reumatoida la femei. Fara suficienta vitamina D, corpurile noastre nu pot utiliza calciul din dieta noastra. Nivelul scazut de vitamina D s-a dovedit ca este responsabil pentru artrita reumatoida.
8. Proprietati anti-cancer
Diferite studii au aratat ca vitamina D ajuta la reducerea riscului de dezvoltare a cancerului. S-a dovedit ca persoanele cu nivel scazut de vitamina D prezinta un risc crescut de a suferi de cancer.
9. Lupta impotriva tuberculozei
S-a dovedit ca doze crescute de vitamina D ajuta pacientii care sufera de tuberculoza cu o scadere significativa a perioadei de recuperare.