Acromegalie Tratament Naturist

 

 

 

Acromegalia este o tulburare hormonala care apare atunci cand glanda pituitara produce prea mult hormon de crestere in timpul maturitatii. Atunci cand se intampla acest lucru, oasele cresc in dimensiuni, inclusiv cele ale mainilor, picioarelor si fetei. Acromegalia afecteaza de obicei adultii de varsta mijlocie.

 

La copii care sunt inca in crestere, prea mult hormon de crestere poate provoca o afectiune numita gigantism. Acesti copii au o crestere exagerata a oaselor si o crestere anormala in inaltime.

Fiindca acromegalia este o afectiune mai putin frecventa si schimbarile fizice apar treptat, este adesea recunoscuta abia dupa un timp indelungat, chiar ani de zile. In cazul in care nu este tratata prompt, acromegalia poate duce la boli grave si poate pune chiar viata in pericol. Cu toate acestea, tratamentele disponibile pentru acromegalie pot reduce riscul de complicatii si de a imbunatati in mod semnificativ simptomele, inclusiv cresterea oaselor.

 

 

Acromegalia simptome:

Unul din cele mai frecvente semne ale acromegaliei sunt mainile si picioarele marite. Persoanele cu aceasta tulburare vor observa ca nu pot purta inele care se potriveau inainte, si marimea de la pantofi a crescut in mod progresiv.

 

Acromegalia poate provoca de asemenea schimbari graduale in forma fetei, cum ar fi un maxilar inferior proeminent, fruntea si nasul marite, buzele ingrosate si un spatiu tot mai mare intre dinti.

 

Deoarece acromegalia tinde sa progreseze lent, semnele timpurii nu pot fi evidente pentru mai multi ani. Uneori, oamenii observa conditia doar prin compararea unor fotografii vechi.

 

Acromegalia poate produce urmatoarele semne si simptome, care pot varia de la o persoana la alta:

*Maini si picioare mai mari

*Caracteristici faciale marite

*Piele ingrosata, ten gras

*Transpiratie excesiva si miros corporal

*Excrescente mici ale pielii

*Oboseala si slabiciune musculara

*O voce ragusita, groasa, din cauza corzilor vocale marite si a sinusurilor

*Sforait sever datorat obstructiei cailor aeriene superioare

*Afectarea vederii

*Dureri de cap

*Limba marita

*Durere si mobilitate a articulatiilor limitata

*Neregularitati ale ciclului menstrual la femei

*Disfunctia erectila la barbati

*Ficat marit, inima, rinichi, splina si alte organe marite

*Dimensiune crescuta a pieptului

 

Acromegalia cauze:

Acromegalia este cauzata de glanda pituitara care produce prea mult hormon de crestere de-a lungul timpului. Glanda pituitara este o glanda de mici dimensiuni, situata la baza creierului in spatele podului nazal si care produce mai multi hormoni. Hormonul de crestere joaca un rol important in gestionarea cresterii fizice.

 

Atunci cand hormonul de crestere este eliberat in sange, acesta declanseaza la randul lui productia unui hormon de catre ficat denumit IGF-I, cunoscut si ca somatomedina-C, asemanator insulinei. La randul sau, IGF-I stimuleaza cresterea oaselor si a altor tesuturi. In cazul in care glanda pituitara produce prea mult hormon de crestere, rezultatul poate fi o cantitate excesiva a IGF-I. Prea mult IGF-I poate provoca o crestere anormala a tesuturilor moi si a scheletului si alte semne si simptome caracteristice acromegaliei si gigantismului.

 

La adulti, o tumoare este cea mai frecventa cauza a productiei prea mari de hormon de crestere:

 

Tumori hipofizare

Cele mai multe cazuri de acromegalie sunt cauzate de o tumoare necanceroasa(benigna) a glandei pituitare. Tumoarea secreta cantitati excesive de hormon de crestere, provocand multe dintre semnele si simptomele de acromegalie. Unele dintre simptomele de acromegalie, cum ar fi dureri de cap si tulburari de vedere, se datoreaza masei tumorale apasand pe tesuturile din apropiere ale creierului.

 

Tumori in alte parti ale corpului

La unele persoane cu acromegalie, tumorile din alte parti ale corpului, cum ar fi plamanii, pancreasul sau glandele suprarenale, cauzeaza afectiunea. Uneori, aceste tumori secreta de fapt hormonul de crestere. In alte cazuri, tumorile produc un hormon numit GH-RH (hormonul eliberator al hormonului de crestere), care stimuleaza glanda pituitara sa produca mai mult hormon de crestere (GH).

 

Acromegalie Tratament Naturist Recomandat de Dr Valentina Cojocaru: