Atelectazia

 

 

Atelectazia este un colaps complet sau parțial al unui lob pulmonar sau dintr-un plămân care se dezvoltă atunci când sacii mici de aer (alveolele) din plămâni devin dezumflați. În urma unei intervenții chirurgicale, respirația devine tot mai complicată.

Atelectazia este, de asemenea, o complicație probabilă a altor probleme respiratorii, inclusiv fibroza chistică, chestii ciudate inhalate, tumori pulmonare, lichid în plămâni, respirație slabă și leziuni piept. Cantitatea de țesut pulmonar este implicată în apariția atelectaziei și diferă în funcție de cauză.

Atelectazia poate face respirația mai dificilă și nivelul de oxigen mai mic în special în cazul în care boala pulmonară este deja prezentă. Tratamentul depinde de cauza și severitatea afecțiunii.

 

Atelectazia Simptome:       

Pot exista semne sau simptome de atelectazie evidente. Dacă aveți semne și simptome, acestea pot include: dificultăți de respirație (dispnee) rapidă, tuse superficială a respirației.  

 


Atelectazia Cauze:               

Atelectazia poate fi rezultatul unui blocaj al căilor respiratorii (obstructiv) sau a presiunii din afara aparatului respirator (nonobstructiv). Aproape toți cei care au o intervenție chirurgicală au unele simptome de anestezie care produc atelectazie. Anestezia schimbă modelul regulat de respirație și absorbția de gaze și presiuni, care se pot combina pentru a produce un anumit grad de afecțiune ai micilor saci de aer (alveolare) în plămâni. Atelectazia este deosebit de periculoasă, după o intervenție chirurgicală a unui pacient cu stop cardiac.

 

 

Atelectaziile obstructive pot fi cauzate de:

Priza mucusului. Acumularea de mucus in căile respiratorii, de multe ori apar înainte și după intervenția chirurgicală, atelectazia fiindcă tusea nu se poate elimina,  este o cauză comună. Medicamentele administrate în timpul intervenției chirurgicale fac plămânii puțin mai umflați decât de obicei, astfel încât secrețiile normale se colectează în căile respiratorii. Aspirația în plămâni în timpul intervenției chirurgicale ajuta clar acești secreți, dar ei pot continua să se înmulțească după aceea. Mucus prisis de asemenea, sunt frecvente la copii, persoanele cu fibroză chistică si in timpul atacurilor de astm sever.

Corp strain. Atelectazie este frecventa la copiii care au inhalat un obiect, cum ar fi o aluna sau o parte jucărie mică, în plămâni.

Îngustare a căilor aeriene majore de boala. Infecții cronice, inclusiv infecții fungice, tuberculoză și alte boli, se pot cicatriza și căile respiratorii majore.

Tumoare intr-o cailor respiratorii majore. O creștere anormală poate reduce cailor respiratorii.

Cheag de sânge. Acest lucru se întâmplă numai în cazul în care există sângerare semnificativă în plămâni, care nu poate fi tuși afară.

 

 

Cauze posibile ale atelectazia nonobstructive includ: 

Piept trauma – de la o cădere sau o mașină de accident, de exemplu – poate provoca, pentru a evita luarea respirații adânci (din cauza durerii), ceea ce poate duce la comprimarea plămânilor.

Efuziune pleurală. Aceasta este o acumulare de fluid între țesuturi (pleura) care linia de plamani si interiorul peretelui toracic.

Pneumonie. Diferite tipuri de pneumonie, o infecție a plămânilor, poate provoca temporar atelectazie.

Pneumotorax. Aer scurgeri de informații în spațiul dintre plămâni și peretele toracic, cauzând indirect unele sau toate un plămân să se prăbușească.

Cicatrizarea țesutului pulmonar. Cicatrizarea ar putea fi cauzată de leziuni, boli pulmonare sau o intervenție chirurgicală. În aceste cazuri rare, în atelectazie, cicatrizarea este minoră în comparație cu deteriorarea țesutului pulmonar.

Tumorile. O tumoră mare poate apăsa țesutul pulmonar și să dezumfle plămânul, spre deosebire de blocarea căilor aeriene.