Diabet Insipid

 

Diabet Tratament Naturist:

Nopalin (1-1-1 in timpul mesele cu un pahar mare de apa – ajuta la reglarea cantitatii de insulina si la normalizarea glicemiei) sau Chromium Max (1-1-0 dupa masa, ajuta la reglarea greutatii corporale si echilibreaza functiile pancreascului astfel normalizand valorile glicemiei)

Omega 3 (0-1-1 in timpul mesei, datorita continutului sau de ulei concentrat de peste ajuta la scaderea colesterolul rau si la reducerea nivelului de lipide din sange; omega 3 ajuta la previne formarea cheagurilor de sange)

Rhodiolin (1-1-0 dupa masa, regleaza ritmul cardiac si asigura o buna irigare a muschiului inimii prin destresarea sistemului nervos)

 

DEFINITIE DIABET INSIPID

Diabetul insipid este o tulburare mai putin frecventa caracterizata printr-o sete intensa, în ciuda consumului de lichide (polidipsie) și excreția unei cantități mari de urină (poliurie). În cele mai multe cazuri este rezultatul corpului de a nu produce în mod corespunzător depozitarea sau eliberarea unui hormon cheie, dar diabetul insipid poate aparea, de asemenea, atunci cand rinichii sunt incapabili sa răspunda în mod corespunzător la acest hormon. Rareori, diabetul insipid poate apărea în timpul sarcinii (diabet gestational insipid).

Ați putea presupune ca diabetul insipid si diabetul zaharat -cea mai comuna forma de diabet care implică un nivel ridicat de zahar in sange – sunt legate. Deși tulburările au un nume și au unele semne comune, diabetul zaharat ( de tip 1 și de tip 2 ) si diabetul insipid nu au legătură intre ele.

Tratamentele sunt disponibile pentru a calma setea si pentru a normaliza cantitatea de urină.

 

Simptome Diabet Insipid

Cele mai frecvente semne și simptome ale diabetului insipid sunt:

* Sete extremă

* Excreția unei cantitati excesive de urină diluată

În funcție de severitatea afecțiunii, urinarea poate varia de la aproximativ 2 litri pe zi, dacă aveți o forma ușoară de diabet insipid la aproximativ 20 litri pe zi, în cazul în care afectiunea este severă și dacă beti multe lichide. În comparație, producția medie de urină pentru un adult sănătos variază, dar este în intervalul de 1,6 până la 2,6 litri ( aproximativ 1.5 până la 2.5 litri)intr- o zi.

Alte semne pot include nevoia de a urina noaptea (nicturie) și udarea patului.

 

Sugari și copii mici care au diabet insipid pot avea urmatoarele semne si simptome:

* Stare de nervozitate inexplicabila sau plans neconsolat

* Scutece neobisnuit de ude

* Febră, vărsături sau diaree

* Pielea uscata cu extremitati reci

* Creștere întârziată

* Scadere in greutate

 

Când este necesar sa consultati un medic?

Consultati imediat medicul dacă observați două din cele mai comune semne ale diabetului insipid: urinare excesiva si sete extremă.

 

Cauze Diabet Insipid

Diabetul insipid apare atunci cand organismul nu poate regla modul în care se ocupă de fluide. În mod normal, rinichii elimina excesul de fluide corporale din sange. Aceste deșeuri fluide sunt stocate temporar în vezica urinara sub forma de urina, înainte de a urina. Când sistemul de reglare a fluidelor funcționează corect, rinichii fac mai puțina urină atunci când apa din corpul dvs este scazuta, cum ar fi prin transpirație, pentru a economisi lichide.

Volumul și compoziția fluidelor din corp rămân echilibrate printr-o combinație intre aportul oral si excretia prin rinichi. Rata consumului de lichide este în mare măsură reglementata de sete, deși obiceiurile dvs. pot crește mult aportul peste suma necesară. Rata fluidelor excretate prin rinichii dvs este mult influențată de producția hormonului antidiuretic( ADH ), de asemenea numit vasopresina.

Corpul dvs face ADH în hipotalamus și stochează hormonul in glanda pituitara, o glanda mica situata la baza creierului. ADH este eliberat in sange atunci cand corpul dvs incepe sa devina deshidratat. ADH concentrează apoi urina prin declanșarea tubilor rinichilor pentru a elibera apa înapoi în sânge, mai degrabă decât prin a excreta cat mai multa apa în urină.

 

Modul în care sistemul dumneavoastră este perturbat determină ce forma de diabet insipid aveți:

* Diabetul insipid central. Cauza diabetului insipid central la adulti este de obicei deteriorarea glandei pituitare sau hipotalamusului, cel mai frecvent din cauza intervenției chirurgicale, o tumoare, o boală (cum ar fi meningita) , inflamatii sau un traumatism cranian. Pentru copii, cauza este de multe ori o tulburare genetică moștenită. In unele cazuri, cauza este necunoscuta. Acest prejudiciu perturba producția normala, depozitarea și eliberarea de ADH.

* Diabetul insipid nefrogen. Diabetul insipid nefrogen apare atunci când există un defect în tubii rinichilor – structuri din rinichi care cauzeaza eliminarea sau resorbtia apei. Acest defect face ca rinichii sa ajunga in imposibilitatea de a răspunde în mod corespunzător la ADH. Defectul se poate datora unei moșteniri genetice sau unei tulburari cronice a rinichilor. Anumite medicamente, cum ar fi litiu și tetraciclina, de asemenea pot provoca diabetul insipid nefrogen.

* Diabetul gestational insipid. Diabetul gestational insipid apare doar in timpul sarcinii si doar atunci cand o enzima facuta de placenta – sistemul de vase de sange si alte tesuturi care permite schimbul de substante nutritive si deseuri intre mama si copilul ei – distruge ADH la mama.

* Polidipsie primara. Această afectiune – de asemenea, cunoscuta ca diabet insipid dipsogenic sau polidipsie psihogena – poate provoca excretia de volume mari de urină diluată. Mai degrabă decât o problemă cu producția ADH sau daune, cauza principala este aportul de lichide excesive. Aportul prelungit excesiv de apă poate deteriora rinichii și suprima ADH, ceea aduce corpul dvs in imposibilitatea de a concentra urina. Polidipsia primara poate fi rezultatul unei senzatii de sete anormală cauzată de deteriorarea mecanismului de reglare a setei, situat în hipotalamus. Polidipsia primara poate fi, de asemenea, cauzata de boli mintale.

In unele cazuri de diabet insipid, medicii nu pot determina niciodata cauza.

 

Factori de risc diabet insipid

Diabetul insipid nefrogen care este prezent in timpul sau la scurt timp dupa nastere are de obicei o cauza genetica care modifică permanent capacitatea rinichilor de a concentra urina. Diabetul insipid nefrogen de obicei afecteaza barbatii, desi femeile pot transmite gena pe copiii lor.

 

Complicațiile Diabetului Insipid

Deshidratare

Cu excepția polidipsiei primare, care va face să va păstrati prea multă apă, diabetul insipid poate face ca organismul dvs sa retina prea puțină apă pentru a funcționa în mod corespunzător, și puteți deveni astfel deshidratat.

Deshidratarea poate provoca:

* uscarea gurii

* slăbiciune musculară

* tensiune arterială scăzută ( hipotensiune arterială )

* nivel crescut de sodiu in sânge ( hipernatremie )

* aspect scufundat al ochilor

* febră

* durere de cap

* ritm cardiac rapid

* pierdere in greutate

 

Dezechilibru electrolitic

Diabetul insipid poate provoca, de asemenea un dezechilibru electrolitic. Electrolitii sunt minerale din sânge – cum ar fi sodiu și potasiu – care mențin echilibrul fluidelor din organism.

Dezechilibrul electrolitic poate determina simptome, cum ar fi:

* oboseală sau letargie

* iritabilitate

* greață

* pierderea poftei de mâncare

* dureri musculare

 

Pregătirea pentru consultatia dvs.

Veti incepe probabil prin a va programa la medicul de familie sau la un medic generalist. Cu toate acestea, în unele cazuri, atunci când apelați sa stabiliti o consultatie puteti sa faceti referire la un specialist numit endocrinolog.

Iată câteva informații care va vor ajuta să vă pregătiți pentru consultatia dumneavoastră.

 

Ce puteti face?

* aveti in vedere orice restricții cerute inainte de consultatie. In momentul in care faceti consultatia, asigurați-vă că întrebati dacă este ceva ce trebuie sa faceti in avans. Medicul dumneavoastră vă poate cere să nu mai beti apă potabilă cu o seară înainte – faceti acest lucru numai dacă medicul dumneavoastră vă solicită asta.

* Notați orice fel de simptome care vă confruntați, inclusiv orice ar putea părea fără legătură cu motivul pentru care ati programat consultatia. Fiți pregătit să răspundeti întrebărilor specifice despre cât de des și cât de mult urinati si cat de multa apa beti in fiecare zi.

* Notați informațiile personale cheie, inclusiv orice schimbari majore sau modificări de viață recente.

* Faceti o lista cu informațiile dvs. medicale cheie, inclusiv proceduri chirurgicale recente, numele medicamentelor pe care le luati și orice alte afectiuni pentru care ați fost tratat recent. Medicul dumneavoastră va dori , de asemenea, să știe despre orice leziuni recente suferite la cap.

* Luati un membru al familiei sau un prieten,cu dvs dacă este posibil. Uneori poate fi dificil sa retineti toate informațiile furnizate in timpul unei programari. Cineva care va însoțește si-ar putea aminti ceva ce ati pierdut sau uitat.

* Scrieți întrebările să întrebați medicul dumneavoastră.

 

Pentru diabetul insipid, câteva întrebări de bază pentru a întreba medicul dumneavoastră includ:

Ce anume imi cauzează simptomele sau afectiunea pe care o am ?

Ce alte cauze posibile sunt ?

Ce fel de tipuri de teste am nevoie?

Afectiunea mea este temporară sau cronică ?

Care este cel mai bun curs de acțiune ?

Cum veți monitoriza dacă tratamentul meu functioneaza ?

Voi avea nevoie sa fac modificări in dieta mea sau in stilul meu de viață ?

Va mai trebui să beau multa apă, dacă iau medicamente ?

Am si alte afectiuni de sănătate. Cum pot să le gestionez cel mai bine împreună ?

Există alte restricții pe care trebuie sa le urmez ?

Există o alternativă generica pentru medicamentul prescris ?

Există broșuri sau alte materiale tipărite ca sa pot lua acasă sau ce site-uri mi-ati recomanda?

Nu ezitați să puneți întrebări în timpul consultatiei dumneavoastră.

 

La ce să va așteptati de la medicul dumneavoastră?

Medicul dumneavoastră ar putea să vă puna o serie de întrebări , inclusiv:

Când ati început sa aveti simptome ?

Cât de mult urinati decât de obicei ?

Cât de multa apa beti în fiecare zi ?

Va treziti noaptea sa urinati si sa beti apa ?

Sunteti insarcinata?

Sunteti tratat sau ați fost recent tratat pentru alte afecțiuni medicale ?

Ați avut răni recente la cap sau ati suferit o interventie neurochirurgicala ?

Este cineva din familia dvs care a fost diagnosticat cu diabet insipid ?

Ce anume, dacă exista ceva, pare să va îmbunătățească simptomele ?

Ce anume, dacă exista ceva, pare să va agraveze simptomele ?

 

Ce puteti face în același timp?

În timp ce asteptati pentru consultatia dvs beti apa pana cand eliminati setea, ori de câte ori este necesar. Evitați activitățile care v-ar putea provoca deshidratare, cum ar fi efortul fizic sau petrecerea timpului în căldură.

 

Teste si diagnostice

Deoarece semnele si simptomele diabetului insipid pot fi cauzate de alte afectiuni, medicul dumneavoastră vă va efectua o serie de teste. Dacă medicul dumneavoastră stabilește ca aveți diabet insipid, acesta va avea nevoie de teste pentru a determina ce tip de diabet insipid aveți, pentru că tratamentul este diferit pentru fiecare forma a bolii.

Unele dintre testele pe care medicii le utilizeaza frecvent pentru a diagnostica și a determina tipul de diabet insipid și, în unele cazuri, cauza acestuia, includ :

* Testul de deprivare a apei. Acest test confirmă diagnosticul și ajută la determinarea cauzei diabetului insipid. Vi se va cere să nu mai beti lichide mai multe ore inainte de test, astfel încât medicul dumneavoastră vă poate masura schimbarile din greutatea corpului, cantității de urină și concentrația de urină și sânge, atunci când fluidele sunt reținute. Medicul dumneavoastră poate, de asemenea, masura nivelurile sanguine de ADH sau va poate administra ADH sintetic în timpul acestui test. Testul de deprivare a apei se face sub stricta supraveghere a copiilor si femeilor gravide pentru a va asigura ca pierdeti nu mai mult de 5% din greutatea corpului in timpul testului.

* Sumar de urina. Sumarul de urina este examinarea fizică și chimică a urinei. În cazul în care urina este mai puțin concentrată – adica cantitatea de apă este mare în raport cu alte substanțe excretate – aceasta ar putea fi din cauza diabetului insipid.

* Prin rezonanta magnetica (IRM). Un RMN al capului este o procedura neinvaziva care foloseste undele radio si câmpul magnetic pentru a construi imagini detaliate ale tesuturilor cerebrale. Medicul dumneavoastră poate dori să efectueze un RMN pentru a cauta anomalii în sau lângă glanda pituitara.

 

Screening genetic

Daca medicul dvs suspecteaza o forma mostenita de diabet insipid, acesta se va uita la istoricul familial al poliuriei iar dvs. puteti sugera screening genetic.

 

Stilul de viață și remedii dacă aveți diabet insipid:

* Preveniti deshidratarea. Atâta timp cât va luați medicamentele și aveti acces la apă, atunci când efectele medicației se simt, veti preveni probleme grave. Planificati-va, luati-va apă cu dvs oriunde mergeti și aprovizionati-va cu medicamente în geanta de călătorie, la locul de muncă sau la școală.

* Purtati o bratara de alertă medicala sau pastrati un card de alertă medicală în portofel. Dacă aveți o urgență medicală, un profesionist in îngrijirea sănătății va recunoaște imediat nevoia unui tratament special.