Pancreatita Autoimuna Tratament

 

 

 

Pancreatita autoimuna, numita de asemenea AIP, este o inflamație cronică, care este considerata a fi cauzata de sistemul imunitar al organismului, ea ataca pancreasul si  raspunde la terapia cu steroizi. Două subtipuri de AIP (pancreatita autoimuna) sunt acum recunoscute, de tip 1 și de tip 2.

 
Tipul 1 AIP (pancreatita autoimuna) este numit pancreatită legată de IgG4 și face parte dintr-o boala numita boala asociata sau imunoglobulinaG4, lgG4 (lgG4-RD) care afectează adesea organe multiple, inclusiv pancreasul, canalele biliare din ficat, glandele salivare, rinichii și ganglionii limfatici.

 
Tipul 2 AIP (pancreatita autoimuna) pare să afecteze numai pancreasului, cu toate că aproximativ o treime din persoanele cu tip 2 AIP (pancreatita autoimuna) au imunoglobina, o boala inflamatorie a intestinului.
Ambele subtipuri de pancreatita autoimună sunt tratate cu steroizi, care, în mai multe persoane îmbunătățesc în mod dramatic starea.

 
Pancreatita autoimuna este o boala rara, recent recunoscuta și pot fi diagnosticate greșit ca cancer pancreatic. Ambele condiții au semne și simptome similare, dar tratamentele sunt foarte diferite, de aceea este foarte important să se distingă una de alta.

 
Pancreatita autoimuna simptome:

Pancreatită autoimuna (AIP), este dificil de diagnosticat. De multe ori, aceasta nu produce nici un simptom. Când apare, simptomele și semnele sale sunt foarte similare cu cele ale cancerului de pancreas.

 
Simptomele de cancer pancreatic pot include:

Urină închisă la culoare;
Scaune decolorate sau scaune care plutesc în toaletă;
Piele și ochi galben (icter);
Durere în partea superioară a abdomenului dvs. sau la mijlocul spatelui;
Greață și vărsături;
Slăbiciune sau oboseală extremă;
Pierderea poftei de mâncare sau sentimente de plenitudine;
Pierderea in greutate pentru nici un motiv cunoscut.
Cel mai frecvent semn de pancreatita autoimună, în prezent aproximativ 80 la suta din oameni, este icter nedureros, cauzate de conducte biliare blocate. AIP (pancreatita autoimuna) poate provoca bineinteles pierderea in greutate. Multe persoane cu pancreatita autoimună au mase in pancreas si alte organe, care pot fi nediagnosticate ca si cancerul.
Cele două tipuri de AIP (pancreatita autoimuna) apar in frecvență diferită în anumite părți ale lumii. In SUA, aproximativ 80 % din persoanele cu pancreatita autoimună au tipul 1.

 

Persoanele cu tipul 1 de pancreatita autoimuna sunt adesea:

Peste 60 de ani;
De sex masculin;
Au implicarea organelor multiple , inclusiv canalele biliare (legate de IgG4 sclerozante colangitei), glandele salivare ( IgG legate de sialoadenită ) sau plămânilor (boală pulmonară legate de IgG4);
Au fibroza retroperitoneala (RPF), care este formarea de țesut fibros suplimentar în zona din spatele stomacului și intestinului;
Au extindere ganglionilor limfatici (limfadenopatie), tiroida scazut (hipotiroidism) sau boli de rinichi;

 
Persoanele cu tipul 2 de pancreatita autoimuna sunt:

De multe ori peste 40 de ani (una sau două decenii mai tineri decât cei cu tipul 1);
La fel de probabil să fie de sex feminin, de sex masculin;
Au o sansa de 30 la suta de a avea boli inflamatorii intestinale, cum ar fi colita ulcerativă.

 

Pancreatita autoimuna cauze:

Medicii nu cunosc cauza bolii pancreatitei autoimune, dar, ca și în cazul altor boli de genul respectiv, sistemul imunitar al organismului ataca tesutul corp sănătos.